Endometrios och klimakteriet

endometrios klimakteriet anna-Sofia Melin89.- Endometrios och klimakteriet med Anna-Sofia Melin

Tidigare trodde man att endometrios inte kan debutera i klimakteriet, men så är det inte. Det är en smärtsam, svårdiagnostiserad, kronisk, inflammatorisk sjukdom som eldas på av östrogen och har rykte om sig att försvinna i klimakteriet. Avsnittets gäst, Anna-Sofia Melin, är gynekolog och specialist på endometrios. Så vilka är symptomen och hur botar man det? Hur håller man den här östrogendrivna sjukdomen i schack och vad ska man göra om man har allvarliga klimakteriebesvär?

Vi talar om samlagssmärtor, p-piller och fördelarna med att inte blöda, naturligt gulkroppshormon och cancerrisk. Så får vi också veta hur det står till med forskning och vad man vet om livsstilsfaktorers påverkan om man lider av sjukdomen.

Lär dig mer om endometrios från Svenska Endometriosföreningen

Nationella riktlinjer för behandling av endometrios finns att läsa på Socialstyrelsen hemsida

Lyssna på avsnittet

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!