Klimakteriet en kvinnofälla?

klimakteriet en kvinnofälla Katarina graffman Rebecka lennartsson

175.- Klimakteriet, en kvinnofälla? med Katarina Graffman & Rebecka Lennartsson

Är klimakteriet en kvinnofälla idag? Hur ser bilden av den åldrande kvinnan och klimakteriet ut, historiskt och idag och hur påverkar vi den? Få identifierar sig med klimakteriet även om det är vanligt att man i den här livsfasen hittar nya vägar att förhålla sig till sig själv och sin omgivning.

Under vårt liv går vi ut och in i olika roller: fotbollsmamma, yogautövare, karriärkvinna etc. Men ingen vill identifiera sig som klimakteriekvinna trots att vi alla kommer att vara det. Associationerna är negativa: klimakteriehäxa, kärring, ragata osv. Ordet är minerad mark! Så hur kan vi tala om klimakteriet på ett neutralt sätt utan att tankarna går till åldrande och de negativa orden?

I avsnittet hör du Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, resonera med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism.

Vi talar om åldersnoja, utseendefixering, förebilder och bristen på tolerans mot äldre kvinnor. Låt oss inte fokusera på den första Google-sökningen på Klimakteriet. Det finns många positiva sidor och starka 50 + kvinnor. Självinsikt, kraft och mod. Här finns uppsidor som vi ser varje dag. Allteftersom fler och fler kvinnor 50+ når chefspositioner kan synen på ”äldre” kvinnor komma att förändras. Vi behöver uppgradera erfarenhet och eftertänksamhet visavi ungdomlig energi, entusiasm och initiativkraft.

Kan medvetenhet skapa förväntningar på att något hemskt ska hända så det blir lättare att se klimakteriet ur en humoristisk synvinkel?

Lyssna på avsnittet på Acast.

Länkar

Rebecka Lennartsson har gjort mycket intressant forskning med fokus på prostitutionshistoria. I avsnittet talar hon om Bellmans Ulla Winblad, om vilken hon också skrivit  boken Ulla Winblad:Liv och legend

Katarina Graffman hittar du i podcasten Graffman Nordström och du kan läsa mer om henne, hennes arbete och böcker

Vill du höra mer av Katarina Graffman så hittar du henne i avsnitt 125. I avsnitt 51 talar vi om kvinnans roll i arbetslivet med företagsledaren Per Eriksson.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!