Varför blir sömnen sämre runt klimakteriet?

sömn i klimakteriet
151.- Lär dig sova med Lisa Carpevi

Varför blir ofta sömnen sämre runt klimakteriet. Oftas blir den sämre med åldern och för många eskalerar det just kring klimakteriet. Hur vet man att sömnen är så dålig att det är direkt farligt? Vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper människor att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Lisa delar i avsnittet med sig av en hel rad verktyg som främjar god sömn och du får också höra om ett extremt verktyg som vi inte talat om i Klimakteriepodden tidigare.

Under sömnen sker en rad livsviktiga processer som är förutsättning för ett friskt liv. Att sömnen ofta blir sämre runt klimakteriet kan få konsekvenser.

Vi har också en rad hormoner som spelar in för sömnens kvalitet där melatonin och kortisol är huvudpersoner men även här påverkas vi av våra könshormoner och deras samspel. I avsnittet får du också veta mer om kopplingen mellan sömn och ämnesomsättning, minnesfunktion, inlärning och mycket mer.

Lyssna på avsnittet

För mer kunskap och råd kring sömn titta in på Lisa Carpevis hemsida

Klimakteriepodden har haft flera tidigare avsnitt som behandlar sömn. Använd Sök-funktionen för att hitta avsnitten

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!