Vår tandstatus påverkar kroppens hälsa

Klimakteriet påverkar munhälsa Betty Wassenius148.- Munnen påverkar kroppen med Betty Wassenius

Det talas mer och mer om hur om hur munnen och vår tandstatus påverkar kroppens hälsa i stort.  Runt klimakteriet, när östrogenet sjunker, ökar risken för tandlossning, karies och muntorrhet. Men det stannar inte där för munnen är starkt kopplad till psykisk hälsa. Så tandläkaren Betty Wassenius kände tidigt att hon behövde utbildning inom träning och livsstil.

När Betty började känna att något hände i hennes egen kropp började ett stort engagemang för öppen kommunikation kring klimakteriet. Hon möter ett stort behov hos kvinnor att bli sedda och tagna på allvar. Betty råder oss naturligtvis att sköta om munnen och du får veta hur. Men hon brinner också för att vi ska våga röra på oss och känna in i kroppen istället för att bara tänka på utsidan. Här får du hennes bästa tips för att hitta livsglädje; skapa pirr som innefattar allt från att hångla till att dricka vin. Så får du veta att munnen är kroppens spegel och att du kan må bra av att inte titta på dig själv när du tränar.

Lyssna på avsnittet

Vill du lära dig mer?
Betty Wassenius hittar du genom The B-Room.

Lyssna på avsnitt 60 med Karin Garming Legert som handlar om hur munhälsan påverkas av klimakteriet .

Björn Klinge och Pamela Andersson har skrivit boken – Din hälsa sitter i munnen som fått stor uppmärksamhet.

I en artikel från Tandläkartidningen behandlas hur arv och östrogen påverkar tandlossning.

I Tandläkartidningen finns också en intressant artikel om att det med hjälp av  tandläkarnas röntgenbilder går det att förutspå benskörhet.

 

Betty´s recept på ett gott mellanmål eller kanske frukost hittar du på klimakteriekocken på Instagram

 

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!