Kinesisk medicin och ett symptomfritt klimakterium

kinesisk medicin klimakteriet sofie ringsten

128.- Kinesisk medicin med Sofie Ringsten

Inom den kinesiska medicinen börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera  kroppen för ett symptomfritt klimakterium. Som passande nog kallas den andra våren. Här ska du kunna bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Man behandlar med rörelse, akupunktur och örtmediciner och Yin och Yang är centrala begrepp med energierna vatten och eld.

Åsa Melin möter i det här avsnittet Sofie Ringsten som gått från brottare och polis till yogalärare och mycket välutbildad inom kinesisk medicin. Hon förklarar 5-elementsteorin och hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och hur behandling anpassas efter vilket element du domineras av. Förstå mer om hur vi kan fylla på energi med rätt typ av träning, varför olika typer av stress skapar stagnation i flödet och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium. Här får du ingen quick fix till ett symptomfritt klimakterium men väl så stora vinster om du är beredd att sätta dig själv i fokus. Vi får också veta hur man ser på hormontillskott och hur man kombinerar västerländsk och kinesisk medicin.

Lyssna på avsnittet

Läs mer om Sofie Ringsten och hennes intressanta kunskap

Läs mer om traditionell kinesiskt medicin

Vill du läsa mer rekommenderar Sofie böckerna ”The web that has no weaver” av Ted Kaptchuk, ”Between heaven and Earth” av Harriet Beinfield och ”Insight yoga” av Sarah Powers

Nyfiken på yoga, lyssna på Jennie Liljefors i 13 och Eva Forsberg Schinkler talar om ayurveda i avs 12. Mer om akupunktur ur det österländska perspektivet hör du i avsnitt 30.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!