Risker och fördelar med hormonbehandling

hormonbehandling tord naessen

103.- Risker och fördelar med hormonbehandling med Tord Naessén

Hormoner kan vara en bra lösning för många kvinnor som kan förbättra livskvaliteten. Men det är  nödvändigt att veta risker och fördelar med hormonbehandling.  Vilka riskfaktorer är viktigast att tänka på och vilka symptom ska man eventuellt behandla? Det handlar inte om att medikalisera en hel befolkningsgrupp utan att hantera livskvalitet för de kvinnor som lider av sina klimakteriebesvär på rätt sätt. Vi får veta mer om bröstcancer och varför vetenskapliga studier kan ge stort eller litet eko i media.

Tord Naessén är med i arbetsgruppen som utarbetat de de nya nationella riktlinjerna för hormonell behandling. Han berättar här om en rad risker som kan vara förknippade med en sådan  behandling, men också att det också kan finnas flera fördelar.

 

Lyssna på avsnittet

Artikeln från The Lancet; Type and timing of menopausal hormone therapy and breast cancer risk

Kommentar till Lancetartikeln från Sveriges Förening för Obstetrik & Gynekologi (SFOG)

Gynekolog Hilde Löfqvist (med i avsnitt 22) har också kommenterat Lancetrapporten i Läkartidningen

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!