Stöd och systerskap i klimakteriet

systerskap och klimakteriet monica buitenhuis

186.- Var finns systerskapet? med Monica Buitenhuis

Hur är det med vårt systerskap i klimakteriet? Vi kvinnor ser inte alltid positivt på varandra. På sociala medier, väninnor emellan och på gym är kommentarer och omdömen ofta mer kritiska än stöttande. Och då i en period av ens liv när många behöver hjälp och stöd mer än tidigare.

Monica Buitenhuis arbetar med beteendeförändringar och stresspedagogik för kvinnor med fokus på kost- och träning. I ett utmanande samtal med Åsa Melin ifrågasätts yttrandefriheten i sociala medier, offerkoftan, vad hälsa är, kroppsaktivism, oönskade kilon och vilka normer, ideal och attityder som drivers oss.

När vi levde på savannen var negativa tankar ett skydd mot fara och kommer automatiskt till oss också idag. Vi måste ofta därför lägga oss vinn om att istället tänka positivt.

Klimakteriet kan bli en ursäkt för att inte ta tag i det som skaver. Man kan fastna i en negativ spiral där man mår dåligt, får en negativ självbild och destruktiva tankar. Man vet att man inte mår bra men man har gett upp om att må bättre.

Att inte göra något ger ingen framtid. Ta hjälp av någon som kan inspirera dig. Det behöver inte vara professionell hjälp. Väninnor som känner dig och tycker om dig är ofta bättre.  Börja i det lilla. Systerskap i klimakteriet!

Lyssna på avsnittet

Länkar

Vill du ha råden och tipsen som Monica Buitenhuis delade med sig av så kika in på hennes Facebook-sida Moboost. Här hittar du också flera bra inlägg om klimakteriet.

Några, av många, avsnitt som du kan känna pepp och stöd från:

67.- Synlig och efterfrågad med John Mellkvist

102.- Äkta hälsa med Erika Kits Gölevik

167.- Stöd i klimakteriet med Louise Edlund Rudberg