Riktlinjer för hormonbehandling av klimakteriebesvär

Klimakteriet Hormoner Angelica Linden Hirschberg
62.- Uppdaterade riktlinjer för hormonbehandling med Angelica Linden Hirschberg

Det talas mycket om vad nya riktlinjer för hormonbehandling av klimakteriebesvär kommer innehålla.   Professor Angelica Lindén Hirschberg är en av de mest aktiva inom Sveriges Förening för Obstretik och Gynekologi som är med och leder arbetet. Vad är det som hänt som gör att vi behöver en uppdaterad syn på hormonbehandling för klimakteriebesvär? När kan vi förvänta oss att riktlinjerna kommer ut och sprids i vården?

I media har det förekommit rykten om att det nu kommer bli fritt fram för naturligt eller s.k. bioidentiskt progesteron, men det visar sig att så enkelt är det inte. Vi ska också få veta vad fördelarna och nackdelarna är med det naturliga progesteronet vs kemiska gestagener och hur cancerrisken ser ut och varför det behövs en ny svensk studie. Nya riktlinjer för hormonbehandling av klimakteriebesvär är välkomna.

Vill du läsa några av de artiklar som förekommit i Sverige om de nya riktlinjerna?
En artikel om Klimakteriepodden
En artikel ur Dagens Medicin

Här kan du läsa de Svenska riktlinjer som gäller för behandling av klimakteriebesvär fram till dess att de nya är godkända, vilket förväntas bli i augusti 2019.

North American Menopause Society kom 2017 med ett uttalande vad gäller behandling för klimakteriebesvär baserad på uppdaterad kunskap vilken ligger till grund för de svenska riktlinjerna som nu håller på och uppdateras.

Lyssna på avsnittet

Tillbaka