Viktproblem i klimakteriet

viktproblem i klimakteriet christina sundequist

231.- Vikt med Christina Sundequist

Många kvinnor upplever viktproblem i klimakteriet. Varför händer detta och hur kan man hantera det?

Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema. En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.

I detta avsnitt talar Christina Sundequist, coach och TP, om varför vi lättare går upp i vikt i klimakteriet. Christina beskriver vilken roll mat, ämnesomsättning, muskelmassa, stress, sömn och hormoner spelar och hur det hela hänger ihop. För alla dessa faktorer påverkar vår vikt.

Vanor: Har du ändrat på något? Litet mer choklad? Ett glas vin mer?

Ämnesomsättning: Ta hand om din muskelmassa dvs börja med styrketräning. Vi tappar muskelmassa vid stigande ålder. Lättare att bibehålla än att bygga. Börja därför tidigt.

Stress: Påverkar också vikten. Vi blir känsligare för stress när vi blir äldre. Känslomässigt ekorrhjul eller för mycket att göra. Hitta vilken typ av stress just du har i kroppen.

Sömn: Dålig sömn leder till att man blir stressad och att aptitregleringen inte blir bra. Tyvärr kan det ju vara klimakteriebesvär. Allting hänger ihop.

Hormonbalansen: Inte bara östrogen och könshormonerna men också bland annat insulin. Svårare för kroppen att ta hand om socker vilket kan leda till insulinresistens. Risken att man då börjar småäta och få insulinet att hoppa upp och ner.

Lyssna på avsnittet

Länkar

I avsnitt 213 talar Ewa Meurk, civilingenjören som bytte bana till hälsoingenjör, om Blodsocker, insulin & vikt. I avsnitt 221 talar hon om Hunger, sug och mättnad