Lymfatiska systemet renar hjärnan

rena hjärnan anders lönedal

223.- Rena hjärnan med Anders Lönedal

Det lymfatiska systemet renar hjärnan från slaggprodukter under vår djupsömn

Det lymfatiska systemet är hjärnans reningsverk. Våra hjärnor tar ungefär en femtedel av all energi i vår kropp och lämnar efter sig restavfall som måste ut. Det glymfatiska systemet står för denna rening.

Detta sker främst under vår djupsömn. Man kan säga att hjärnan då tvättas på insidan. Om vi sover dåligt och inte kommer ner i djupsömnen och det glymfatiska systemet inte kan fungerar, förs inte slaggprodukterna bort. Detta kan resultera i inflammatoriska processer som kan skapa degenerativa sjukdomar som Parkinson och Alzheimer. I det korta perspektivet kan vi uppleva hjärndimma, trögtänkthet, tryck i huvudet och ha svårt att minnas.

Många kvinnor i klimakteriet har som bekant problem med sömnen. Du kan inte bestämma att du skall djupsova, men du kan underlätta att det sker. Förutom att röra på sig, som också underlättar cirkulationen i det glymfatiska systemet, är det mycket viktigt att arbeta med sömnhygienen. Ingen TV i sovrummet. Inga skärmar med blått ljus åtminstone 30 minuter innan vi skall sova. Och så mörkt och tyst som möjligt. Här är det intressant att fler och fler företag har begränsningar när chefer får/bör kontakta personalen.

Vad mer att tänka på? Som sagts behöver det glymfatiska systemet att vi rör på oss. Sitta är det nya rökandet. När vi sitter stänger vi av vartenda cirkulationssystem. Och cirkulationen är jätteviktig för hela systemet. Promenader, lågintensiv träning. Ut i naturen! Dessutom, föga förvånande, undvik stress. Viktigare än vi kanske tror för vår hälsa. Och umgås med familj och vänner. Vi är flockdjur.

Anders Lönedal arbetar med tillämpad psykofysiologi som till stor del handlar om hur hela kroppen som system hänger ihop, i avsnittet delar han värdefull kunskap i en intervju med Åsa Melin.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Majken Nedergaard och hennes forskning.

Det glymfatiska systemet beskrivs i Wikipedia och och i artikeln Sömnen tvättar hjärnan”

Mer om Robert Sapolsky och hans intressanta böcker och tankar

Lyssna på Anders Lönedal i avsnitt 214 när han talar om lymfsystemet. Carl Johan Sundberg, som nämns här, hittar du i avsnitt 195.