Återhämtning och Yoga Nidra

Yoga Nidra och återhämtning ulrica norberg

218.- Reflektion och djupavslappning med Ulrica Norberg

Ulrica Norberg talar om vikten av återhämtning och Yoga Nidra.  I den ofta stressfyllda vardag vi lever i idag, måste vi låta systemen i kroppen hinna ifatt. Vår kropp och vårt psyke måste få en aktiv återhämtning.

Ulrica Norberg är en av Sveriges främsta yogalärare och även författare, journalist, andningscoach. Ulrica vill få oss att reflektera över våra grundläggande biologiska behov och hur vi kan lära oss att nyfiket lyssna inåt för att finna kraft och lösningar till våra utmaningar. I avsnittet talar hon med Maria Otterstad.

Vi har blivit kunskapsknarkare. När vi promenerar eller transporterar oss gäller hörlurar för poddar och telefonsamtal. Vi lämnar kontakten med vår kropp utanför. Förutom det basala som mat och dryck. Hjärnan stärks när den får möjlighet att återhämta sig. Den måste få en chans att också slippa nya intryck.

Klimakteriet är naturligt. Det händer alla kvinnor och det är inget konstigt med det. Det som är ”High science” är att lyssna på sin kropp och agera därifrån. Ulrica berättar om sitt eget förhållande till åldrande och klimakteriet.  Hon lyssnar inåt. Känner hon att kroppen inte är med lyder hon sin kropp. Runt 40 är det nog lagom att börja fundera över sin stresströskel. Och börja med stressmanagement och infoga mer återhämtning i det dagliga livet.

Tidigare var människornas problem mer fysiska. Hårt fysiskt arbete, dåliga bostäder, dåliga miljöer, inte så bra näringsämnen. Idag lever vi längre och måste då fundera över hur vi skall må bra mycket längre. Kanske börjar 120 år bli en realistisk livslängd. I så fall, hur kan jag hålla mig gångbar både fysiskt och psykiskt? Aktiv återhämtning blir en absolut nödvändighet.

Ulrica arbetar mycket med yoga och speciellt med Yoga Nidra. Oavsett om vi är i övergångsåldern eller inte, har vi stort behov att återhämta oss. Aktiv återhämtning. Inte bara sitta och titta på TV. Vi måste träna tillbaka motståndskraften i vårt nervsystem. YN är här en metod för djupavslappning, en meditationsteknik. En regisserad djupavstämning djupåterhämtning.

Det är en metod man själv kan utöva men litet initial hjälp och råd är värdefull. Ulrica talar om metoden, om tillståndet hypno goga, hur man kommer dit, och om hur man kan gå vidare själv och hitta hjälp och råd.

Lyssna på avsnittet

LÄNKAR

Ulricas Youtube-video där hon visar Yoga Nidra

Mer om Yoga Nidra och forskning kring dess effekter länk till Yougube och till två artiklar i International Journal of Yoga Therapy om Yoga Nidra och om Yoga Nidra och Post Traumatisk Stress

Ulrica Norberg är också med i avsnitt 158 och i avsnitt 163.