Yoga och återhämtning från stress

yoga och återhämtning från stress ellen engvall

211.- Stress och återhämtning med Ellen Engvall

För barnmorskan Ellen Engvall är yoga och återhämtning från stress något hon arbetat med under många år. Barnafödande ser hon som den mindre delen i att vara barnmorska. Det är fråga om kvinnans hela livstid från tonår till döden och vad det innebär att vara kvinna.

Hon har vidareutvecklat sig för att söka harmoni i helheten; hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående. Yogan är här ett viktigt verktyg. Ett självhjälpsverktyg Ellen arbetade med och utvecklade både för harmoni och för hormonbalans. Nycklarna för balans är,

  • Mindre stress
  • Bra livsstil
  • Äta bra
  • Sova bra
  • Lära känna våra kroppar

Yoga är ett verktyg för att få kontakt med sig själv, skapa vitalitet och har andra fysiska och psykiska fördelar.

Om man vill använda yogan för att få en hormonell balans i klimakteriet måste man sänka stressen och det gör man med lugn Yoga. Inte ” fitness yoga”.  Man måste lyssna och stilla sig. Lyssna inåt. Då börjar man höra signalerna. Signalerna som visar på oro och spänning. På att du gör saker du själv egentligen inte vill göra. På att du borde säga nej.

Hur ofta lyssnar du inåt på vad kroppen försöker tala om för dig? Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är det här avsnittet för dig.

Du kan med hjälp av andning och mjuk yoga skapa cirkulation för att stödja binjurar, sköldkörtel, hypofys och äggstockar samtidigt som du kan hitta ditt jag. Du får här också konkreta välgörande övningar att göra på egen hand.

Så talar vi om tarmbakterier, åldrande, varför du som kvinna kan känna hormonsvängningar långt efter menopaus och att det med åren blir lättare att strunta i vad andra tycker.

Ellen ger till sist förslag på konkreta välgörande övningar att göra på egen hand och avslutar med ett 10 minuters yogapass.

Lyssna på avsnittet

LÄNKAR

Läs mer om Ellen och hennes ”hormon-harmoni-yoga” – Harmonyyoga

Vill du ta del av de hormonbalanserande övningarna som ligger sist i avsnittet finns det både bild och ljud på Youtube