Klimakteriet och maghälsa

klimakteriet och maghälsa peter martin

198.- Hälsan börjar i magen med Peter Martin

Hur hänger klimakteriet och maghälsa ihop? Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt? Eller är det kanske tuvan som välter lasset? Vad hade du med dig in i klimakteriet?

Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin. Han delar med sig av sin djupa kunskap om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage, övervikt och vilka verktyg som är mest kraftfulla. Du får konkreta råd att prova på egen hand.

Magen är huvudmisstänkt om någon är sjuk eller känner sig energilös och dålig. Har man inte en fungerande mag- tarmkanal är det mycket som kan gå fel. För som min mage mår, så mår jag. Grunden är att äta som mormor och farfar dvs inte processad mat.

Vi har svårt att se en förändring i hur vi mår eftersom det oftast sker över en lång tid. Men vad vi äter spelar en stor roll. Sätt upp gränser. Vad är det OK att jag stoppar i mig? Alltför många snabba sockerkickar är inte bra.

Idag går 3% av Sveriges sjukvårdsbudget till prevention. Att det borde vara mer är uppenbart. Den goda nyheten att du kan påverka din egen situation och minska risken att du själv kommer att må dåligt.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Läs mer om Peter Martin och ”Fun Med”

Mer om mage tarm hittar du bland annat i avsnitt 127 där Victoria Carinci talar om hur En strulig mage kan förvärra klimakteriebesvär” och i avsnitt 153 där Maria Karlsson talar om ”Hjärnan, tarmen och symptomen”

I avsnittet talar vi om FODMAP. Kort uttryckt är det kost där man utesluter ett antal jäsningsbara kolhydrater som kan irritera mage och tarm. Två vetenskapliga artiklar:

Beidelschies M, Alejandro-Rodriguez M, Ji X et al. Association of the Functional Medicine Model of Care With Patient-Reported Health-Related Quality-of-Life Outcomes. JAMA Network Open. 2019;2(10):e1914017.

Läs mer om autoimmun kost vid inflammatorisk tarmsjukdom