Funktionsmedicin söker underliggande orsaker

funktionsmedicin peter martin

197.- Funktionsmedicin med Peter Martin

Principen bakom funktionsmedicin är faktiskt ganska enkel. Man skall förstå de underliggande orsakerna för en sjukdom för att kunna bota den och undvika den. Detta innebär inte att man säger nej till dagens traditionella medicin. Man kompletterar den men använder en annan ingång. Läkaren Peter Martin är här ledande inom svensk sjukvård.

Peter har sin bas i forskarvärlden och har ett djupt intresse i människans biokemi och grundmässiga funktioner. När Peter under nästan två år var sjukskriven för utmattningssyndrom började hans intresse för funktionsmedicin. Han studerade och lärde sig mer om hur kroppens underliggande system reagerar på det vi utsätter den för. Hur bör vi leva och vad blir konsekvenserna om vi inte gör det?

Den kanske största boven bakom dagens hälsoproblem är stress.  Men troligen är kosten den mest underskattade parametern i läkningsprocessen – och i det förebyggande. Mycket illavarslande är att Sverige ofta följer utvecklingen i USA med någon fördröjning. Idag har över 80 % i USA någon avvikande markör vad gäller metaboliska systemen och 75% är överviktiga. Är det hit vi är på väg?

Det finns en okunskap om nutrition inom sjukvården. Detta är inte så konstigt eftersom nutrition får litet uppmärksamhet i forskning och undervisning. Många av de ”sanningar” vi får oss till livs har mycket svag forskningsbakgrund och är ofta direkt felaktiga. En sådan är påståendet att rött kött skulle vara cancerframkallande. Det vetenskapliga underlaget här är mycket svagt. Andra ”sanningar” är hur vi skall förhålla oss till kolesterol, mättat fett, kolhydrater, protein osv.

Du kan själv påverka din hälsa, det vet alla som gjort någon positiv livsstilsförändring. Bara tanken på att vi stoppar 30 ton mat i munnen under vår livstid ger oss en tankeställare.

Lyssna på avsnittet

LÄNKAR

Diet doctor har mycket goda råd för dig som är intresserad av att prova lågkolhydratkost.

Läs mer om funktionsmedicin

Israeliske forskaren Miki Ben-Dor på Ancestral Health Symposium 2018: ”Are We Carnivores?”

I avsnittet talar vi om Ralf Sundberg, som du hittar  i avsnitt 109