Sköldkörtelproblem och hypotyreos

åldrande sköldkörtel migrän cecila tibell

189.- Åldrande, sköldkörteln och migrän med Cecilia Tibell

Cecilia Tibell fortsätter tala om bla sköldkörtelproblem och hypotyreos. Dessutom, vad vet man redan idag om åldrande och att fördröja klimakteriet? Hur kan läkare hålla sig uppdaterade kring allt som händer på forskningsfronten och vad kan vi vanliga kvinnor göra för att påverka vår hälsa och läka och dämpa sjukdomar som lättare smyger sig på?

Autoimmuna infektioner kan störa sköldkörteln och leda till hypotyreos som vi också tog upp i avsnitt 188.  Livsstilsförändringar kan definitivt hjälpa här. Kosten är viktig. Ofta kan ett minskat glutenintag spela en roll.

Minskad stress. När vi får ner stresspåslaget blir också hormonbalansen bättre.

Paradoxalt nog finns det en risk för många att deras träningsambitioner leder till ett stresspåslag. Stressa till nästa spinningpass. Måste springa rundan. Måste träna till maratonloppet/halvmaran/tjejloppet osv osv.

Runt klimakteriet är det vanligt med förvärrad migrän. Inte så märkligt då migrän kan triggas av hormonbalansen som då blir svajig. Cecilia Tibell talar om vad som triggar och lugnar migrän, vad hetsträning kan ställa till med i en stressad klimakteriekropp och vad som gynnar immunförsvaret. En tröst är att ofta blir det bättre när klimakteriet klingar av .

Vi talar också om signalsubstansen histamin och orgasmrelaterad huvudvärk. Och om vi nu har möjlighet att påverka vårt mående, är det rätt att lägga ansvaret på individen och hur gör vi det utan att skuldbelägga och skapa mer stress kring hälsa.

Det här är en fristående fortsättning på avsnitt 188 med doktor Cecilia Tibell som är specialistläkare i internmedicin och endokrinologi. Hon talade då bla om autoimmuna infektioner som triggers till sköldkörtelproblem och hypotyreos.

Länkar

Lyssna på avsnittet

Boken Livslängd av David Sinclair är spännande läsning för den som intresserar sig för åldrandets processer och vad forskningen redan nu vet.

Cecilia Tibell har varit med i avsnitt 80, i avsnitt 81 , i avsnitt 112, i avsnitt 177 och i senaste avsnittet 188. hon arbetar på Integrativa Kliniken.