Om autoimmuna sjukdomar

autoimmuna sjukdomar cecilia tibell

188.- Autoimmuna sjukdomar med Cecilia Tibell

Autoimmun sjukdom: En inflammationsreaktion orsakad av att kroppen producerar antikroppar mot sig själv

Vad är autoimmuna sjukdomar och vad triggar immunförsvaret så att det börjar bilda antikroppar mot sig självt?  Hög stress är kanske den viktigaste triggern för autoimmuna- och andra sjukdomar. Dessutom är det kanske avsikten att vi skall lägga på oss 4-5 kg för att må bra. Vårt skönhetsideal tycker inte det är en bra idé.Viss mat kanske kan kanske också vara en trigger.

Varför sjunker toleransen och motståndskraften när vi kvinnor kommer i klimakteriet? I avsnittet hör du specialistläkaren i internmedicin och endokrinologi, doktor Cecilia Tibell, lära oss mer om östrogenets roll, hur kroppen reagerar på olika former av stress och hur man ser att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar och hormonbalans. Man har identifierat mer än 140 olika autoimmuna sjukdomar där den vanligaste är underfunktion i sköldkörteln, andra är IBS, MS, Parkinson, flera nerv- och reumatiska sjukdomar. Inflammation är i grunden nyckeln till att vi kan läka alla dessa sjukdomar men kan också skapa stora problem om vi hela tiden retar vårt immunförsvar. Ett spännande avsnitt som ger dig förståelse och verktyg för att undvika och lugna det du reagerar på.

Länkar

Lyssna på avsnittet

Läs mer om AIP – Autoimmuna protokollet på Paleotekets hemsida.

Professor Terry Wahls som fått bukt med sin MS genom bland annat kosten som Cecilia talar om i avsnittet hittar du här.

I avsnittet talas om hälsosam övervikt och avsnitt 173 med Kerstin Brismar. Andra som talat om hur du kan arbeta med kosten och läkning är bland annat Victoria Carinci i avsnitt 127 och Nilla Gunnarsson i 176. Mer om funktionsmedicin och kunskap kring mage, tarm, hittar du också i avsnitt 153 och avsnitt 154 med Maria Karlsson.

För Åsa Melins tips och råd kring mat kika in på @Klimakteriekocken på Instagram.