Andningen påverkar dig

medveten andning anders olsson

187.- Medveten andning med Anders Olsson

Andningen påverkar oss mer än vi funderar över. Vi överlever i veckor utan mat. I dagar utan vatten, men slutar vi andas överlever vi bara några minuter. Detta vet alla, men få vet hur mycket hur mycket din hälsa och liv påverkas av hur du andas. Uttryck som ”ta ett djupt andetag” ”andas ut” och ”fjärilar i magen” har en fysiologisk grund.

När vi ställs inför en utmaning blir vi stressade. Ibland mer. Ibland mindre. Andningen påverkas och andningen kan hjälpa oss om vi vet hur vi kan hantera situationen.

Med en balanserad, medveten och förbättrad andning syresätts kroppen effektivt som ger ökad energinivå, bättre sömnkvalitet och samtidigt kan minska oro och värk. Genom att förstå vad vi signalerar till hjärnan med olika typer av andning får du lära dig vitsen av att kontrollera din andning med enkla metoder som kommer öka närvaro och minska stressnivåerna i kroppen.

Anders Olsson har blivit hela Sveriges andningslärare genom att skapa medvetenhet kring andningens kraftfulla effekter. Våra medfödda kamp- och flyttreaktioner var nödvändiga för att överleva på savannen. Idag måste vi kunna hantera och bemästra dem.

Han talar om syrets och koldioxidens roller, hur du minskar risken att få i dig bakterier, kontrollera astma och panikångest samt varför vi kvinnor ofta hamnar i ett dåligt andningsmönster.

Men om andningen påverkar oss, varför i hela friden skall man tejpa igen munnen på natten när man sover?

Länkar

Lyssna på avsnittet

Det finns oerhört mycket andningsövningar i appar, på Youtube och andra sidor på nätet. Sök och utforska och se vad du kan hitta som passar dig. Hur lång ska den vara, var och nr vill du kunna göra den?

På Anders Olssons hemsida Medveten Andning finns mer att läsa.

Och i Facebookgruppen med samma namn https://www.facebook.com/MedvetenAndning

Mer om andning hittar du i avsnitt 139 med Ellen Engvall och Ulrika Norberg i avsnitt 158. Bitten Jonsson talade om hjärnan och sockerberoende i avsnitt 85, där var det första gången Anders Olsson och vikten av att andas nämndes.