Depression och nedstämdhet

depression och nedstämdhet ella hallberg

178.- Depression & nedstämdhet med Ella Hallberg

Depression och nedstämdhet, ångest, klimakteriet, oro och en hel rad andra känslor och symptom kan vara anledning till att du söker vård. Läkarna på vårdcentralerna ska agera första hjälpen.  Det är stor bredd i kunskaper bland allmänläkare. Kanske är man väldigt duktig på hjärt- och kärl sjukdomar men inte så erfaren när det gäller depression och nedstämdhet. Dessutom tillkommer tidspressen. 30 minuter är inte lång tid.

Depression kan ses som ett samlingsnamn på olika sjukdomar. Olika diagnoser kan kräva olika behandling. Orsakerna att man känner sig nere och deprimerad kan vara många: stress, hormonsvängningar, vare sig det är pubertet, graviditet eller klimakteriet, kroppsliga sjukdomar som inflammationer, obalans i signalsubstanserna, matsmältning/tarm, sömnproblem etc etc. Hinner vi tala om alla möjliga orsaker på 30 minuter?

Klimakteriet som orsak till en depression eller att någon inte mår bra glöms ofta bort. Nästan 10% av alla kvinnor i åldersgruppen 45 till 54 har fått SSRI-preparat utskrivna. För ett antal av dessa har kanske inte diagnosen varit fullständig och de borde inte ha fått denna typ av behandling och  medicin. Det är långt ifrån alla allmänläkare som har erfarenhet av och är inlästa på just klimakteriet.

I det här avsnittet möter Åsa Melin allmänläkaren Ella Hallberg. Du får höra hur klimakteriet och hormonsvängningar kan vara en utlösande faktor för dåligt psykiskt mående. Ofta finns någon form av stress med som i sin tur ger dålig sömn och kan skapa en ond cirkel. Kronisk inflammation med dålig tarmfunktion gör det svårare att skapa ”måbra” hormon, dåliga relationer och brist på rörelse kan vara andra skäl till att du behöver hjälp. Orsakerna kan vara många och vitt skilda.

Inte helt lätt att analysera och diagnostisera depression och nedstämdhet alltså, men kan vi hitta orsaken är möjligheten till rätt behandling så mycket större. Detta kan vara ett antidepressivt läkemedel, men det kan också vara sömnhjälp, samtalsterapi, motion eller livsstilsförändringar. Genom kunskap och förståelse kan man motiveras till att skapa bättre förutsättningar att läka och hjälpa sig själv. För att nå hela vägen vare sig du vill förebygga eller ta dig an nedstämdhet eller depression.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Allmänläkarspecialisten Ella Hallberg arbetar på Läkekonst. Läs mer om vilken hjälp du kan få med emotionella och psykologiska besvär.

Lyssna gärna på avsnitt 177 med Cecilia Tibell som talar om brister och vikten av näring

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitför att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!