Deprimerad av hormoner

 

deprimerad av hormoner inger sundström poromaa

113.- Deprimerad av hormoner med Inger Sundström Poromaa

Kan man bli deprimerad av hormoner? Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Ofta hör vi att de sjunkande könshormonerna är bovar i dramat. Många lider av sömnstörningar som leder till att man känner sig sänkt och nedstämd så kommer humörsvängningar och på köpet minskad sexlust, så hur ska man veta om det är östrogen eller anti-deppmedicin eller kanske testosteron man behöver?

Inger Sundström Poromaa är professor i obstetrik och gynekologi och har forskat på bland annat hormoner och humör och faktum är att hälften av oss utvecklar en klinisk depression under livet och vid livets stora hormonsvängningar debuterar det oftast. Men man vet ju kanske inte ens att man är i förklimakteriet, så hur går man till väga och till vem i vården vänder man sig till först? Förbättrar östrogen livskvaliteten? Vilka andra livsstilsfrågor bör man titta på för att må bättre? Kan man bli deprimerad av hormoner, eller brist på dem?

Lyssna på avsnittet

Om sin forskning skriver Inger: ”Det övergripande målet är att studera hur könshormoner påverkar CNS funktioner som kan relateras till ångest och depression, samt det omvända, hur reproduktiva händelser under en kvinnas liv påverkar hennes risk att drabbas av ångest och depression…” Läs mer

Läs också mer om Stefan Arver och lyssna på avsnittet 75 Testosteron och sexlust