Hormonkarusellen i förklimakteriet

hormonkarusellen betty wassenius

196.- Utan filter med Betty Wassenius

Hormonkarusellen som börjar snurra i förklimakteriet drabbade Betty Wassenius, tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach, hårt. I teorin har hon all kunskap och bästa möjliga förutsättningar för att kunna hantera sitt eget klimakterium. ”Jag har tagit del av fakta men det är först nu jag känner hur det är att vara i den hormonella karusellen. Nu är det den kognitiva, känslodelen som drabbar mig. På papper är det en sak men att uppleva det i livet är en annan.”

Betty är låg på energi, irriterad, ofokuserad, har tappat livsglädjen och har ont i huvudet. Hon känner att hon inte har energin med sig och att hon inte har förmågan att återhämta sig efter arbetet. Hon kan ligga en hel lördag i sängen och inte orka vare sig att träna eller att ta en promenad, men det är  helt OK. Träning är inte alltid det man behöver i alla situationer.

Hon måste spara energi och det försöker hon göra genom att vara öppen. Exempelvis inför sina träningsgrupper när hon ibland glömmer vilka övningar de skall göra. Vi måste våga prata öppet om våra problem. Våga visa när det är som värst. ”Jag skulle vilja att någon tidigare som gått igenom samma sak hade talat om det.”

Det finns kvinnor som mår riktigt, riktigt dåligt utan att ha någon att tala öppet med. Det är ju de hemma som ser hur man är när det är som värst. På jobbet är det nog ingen eller få som förstår hur det är.

Så hur kan det ha blivit så här jobbigt med mentala symptom som inte går att få bukt med?

Ett väldigt modigt, öppet och personligt avsnitt om att inte känna igen sig själv, vara rädd för att tappa ansiktet, utmaningarna med att hålla fasaden uppe professionellt och hemma. Trots att man är låg och utmattad och bara vill ligga i soffan. Drabbad av hormonkarusellen.

För Betty har träningen alltid varit lösningen och nu står hon där och frågar sig ”är det så här det är att vara mitt i det, vad gör jag nu”.

En gripande berättelse om hur svårt det kan vara att finna sin väg genom hormonernas berg- och dalbana, ha konstant pms, känna självtvivel och ensamhet. Nu lyfter hon på locket och önskar att fler vågar prata om klimakteriet när det är som värst.

Lyssna på avsnittet

Länkar

Lyssna på Betty Wassenius i avsnitt 148 när hon talar i egenskap av tandläkare.

Lyssna också på avsnitt 38 med juristen AnnaLena Eriksson som berättar om hur hon skrev sin bok ”Jag känner inte igen henne”