Varför talar man ogärna om klimakteriet? För de flesta börjar produktionen av hormoner att minska redan vid 40. Successivt påverkas våra kroppar, vårt humör, vår sömn och våra liv. För en del av oss mer och för en del mindre. Ofta smyger sig förändringarna på oss och vi kopplar inte ihop dem med klimakteriet.
Tyvärr är det långt ifrån ovanligt att också läkare ställer felaktiga diagnoser. Många kvinnor har fått antidepressiva läkemedel utskrivna när det i själva verket är en naturlig process. Lika naturlig som puberteten.
I Klimakteriepodden talar jag, Åsa Melin, med intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet. Vi talar om vad som händer i kvinnokroppen och varför. Om humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta klimakteriet och göra livet lite skönare.
Denna hemsida ger dig en överblick över alla intervjuer och ämnen som tagits upp. Du hittar korta beskrivningar av alla intervjuer under fliken Avsnitt. Här finns också länkar till alla avsnitt där du kan läsa mer om avsnittet, hitta externa länkar som tas upp och en länk till Acast där du kan lyssna på avsnittet.
Under fliken Ämnen kan du söka på specifika ämnen och se i vilka avsnitt de behandlas.
Du hittar också mycket mer material om avsnitten på Klimakteriepoddens facebook-sida och Instagram-sida som du hittar länkar till här ovan. Gå gärna in och läs, kommentera, gilla och betygsätt.
Välkommen!
Lyssna på introduktionsavsnittet