Avsnitt 151 till 200

Avsnitt 1 till 50
Avsnitt 51 till 100
Avsnitt 101 till 150
Avsnitt 151 till 200
Senaste avsnitten

hormonskepsis och klimakteriebesvär angelica linden hirschberg

200.- Hur står det till med Angelica Lindén Hirschberg
Hur står det till med klimakteriet? Klimakteriepodden firar avsnitt 200 med att bjuda tillbaka Professor Angelica Lindén Hirschberg, den första gästen! Hur ser man på klimakteriet idag och hur har detta förändrats de senaste åren? Vilken forskning styr riktlinjer och rekommendationer för behandling och hur påverkar media synen på hormoner? Vi talar om generationen gynekologer som inte arbetat med östrogen och varför allmänläkare inte kan ha prio på klimakterievård. Dessutom, hur och när ska man ta sina klimakteriebesvär på allvar, när ska man sätta in behandling och för vad? Och om sömnbesvär, demens, oro och strikta riktlinjer.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

gynekologer hedda engberg golbarg vesterlund
199.- Nya gynekologer med Hedvig Engberg & Golbarg Vesterlund
Hur ser det ut med kunskapen och inställningen till klimakteriet hos den nya generationen gynekologer? Åsa Melin talar med två nyblivna specialister. Hur ser utbildningen ut, hur är den uppbyggd och hur ser verkligheten ut? Kompetensen idag är stor – men smal. Med specialiseringen kommer också risken för ”stuprörskompetens”. Om du lider av klimakteriesymptom och den gynekolog du vänder dig till är otroligt duktig på bäckenbottenkirurgi men inte arbetat med klimakteriefrågor, är det inte säkert att du blir mycket hjälpt. Och vad gör man om man inte får förtroende för ens gynekolog?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

klimakteriet och maghälsa peter martin
198.- Hälsan börjar i magen med Peter Martin
Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt? Eller är det kanske tuvan som välter lasset? Magen är huvudmisstänkt om någon är sjuk eller känner sig energilös och dålig. Har man inte en fungerande mag- tarmkanal är det mycket som kan gå fel. Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin. Han talar om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage. Du får konkreta råd att prova på egen hand. För som min mage mår, så mår jag.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

funktionsmedicin peter martin
197.- Funktionsmedicin med Peter Martin
Principen bakom funktionsmedicin är enkel. Man vill förstå de underliggande orsakerna för en sjukdom för att kunna bota och undvika den. Man säger inte nej till den traditionella medicinen. Man kompletterar den. Läkaren Peter Martin är här ledande inom svensk sjukvård. Stress är den största boven bakom dagens hälsoproblem.  Men kost och nutrition den mest underskattade parametern i läkningsprocessen – och i det förebyggande. Då nutrition får liten uppmärksamhet i forskning och utbildning finns här en stor okunskap inom sjukvården.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonkarusellen betty wassenius
196.- Utan filter med Betty Wassenius
Hormonkarusellen som börjar snurra i förklimakteriet drabbade Betty Wassenius, tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach, hårt. I teorin har hon all kunskap och bästa förutsättningar att kunna hantera sitt eget klimakterium. ”Jag har tagit del av fakta men det är först nu jag känner hur det är att vara i den hormonella karusellen. Nu är det den kognitiva, känslodelen som drabbar mig. På papper är det en sak men att uppleva det i livet är en annan.” En gripande, modig och öppen berättelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

universalmedicin carl johan sundberg
195.- Universalmedicin med Carl Johan Sundberg

Det kan upplevas som tjatigt med ständigt lovordande av träning och fysisk aktivitet. Men fysisk aktivitet har positiva effekter på ett 50-tal olika områden: blodsocker, blodtryck, hjärt- och kärlsystem, syreupptagningsförmåga, skydd mot demens och många andra.  Därför är det en ”universalmedicin” i motsats till ”normala” mediciner som endast siktar in sig på en uppgift. Professor Carl Johan Sundberg på Karolinska forskar om hur vår kropp uppfattar och tolkar vad den upplever när vi är aktiva fysiskt. Och hur den reagerar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

hälsovård i klimakteriet
194.- Hälsovård i klimakteriet med Lena Rindner
Distriktssköterskan Lena Rindner såg ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling och i en ny arbetsmetodik. Här är utbildning och information om klimakteriet och vad som händer med kroppen en huvuddel. Och att ha en helhetssyn som också innefattar livssituationen. Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Det är faktiskt inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet. Det är psykisk ohälsa och urinläckage.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

stark50+ monika björn 5 cm
193.- Stark 50+ med Monika Björn

Att klimakteriebesvär påverkas av val av livsstil är klart. Men att vara stark är mycket mer än att lyfta tunga vikter på gymmet, det handlar om hela du. Klimakterieaktivisten Monika Björn, med bas i träning och friskvård, är tongivande i arbetet med att synliggöra och upplysa om klimakteriet. Hon tar upp frågeställningar som berör alla oss kvinnor. Allt från fällor vi ska försöka undvika till vilka lösningar som finns tillgängliga. En stötesten är brist på kompetens och professionellt stöd och hjälp på många ställen i vården.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

biohacking martina johansson 5 cm

192.- Bli din egen doktor med Martina Johansson
Biohacking syftar till att förstå sig själv och ge grundläggande kunskap om hur just din kropp fungerar för att möta dina hälsoutmaningar. Generella hälsoråd fungerar inte alltid bäst. Vi är alla olika. Utgå därför från dig själv och se vad just du mår bra av. Martina Johanson, ingenjör i bioteknik, forskare och författare och välkänd i hälsokretsar beskriver sin metod. Utgå från dig själv!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärnspöken david waskuri 5 cm
191.- Hjärnspöken med David Wakuri

Hjärnspöken kan vara negativa tankar, rädslor och att vi handlar på ett sätt som går emot våra egentliga övertygelser. Till synes vardagliga händelser som att bli ombedd att göra något på jobbet, att irritera sig på sin partner eller något annat kan trigga igång hjärnspöken. Psykolog David Waskuri om detta och om vad vi kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

skogsbad amelia cardell
190.- Skogsbad med Amelie Cardell

Författaren, journalisten och skogsbadsguiden Amelie Cardell ger oss ett nytt verktyg som kan öppna våra sinnen, dämpa stress och hitta lugn. Under ett skogsbad, på japanska shinrin-yoko, saktar du ner tempot och bjuds in till att utforska naturen så att alla sinnen kravlöst stimuleras utan att vi behöver agera. Skogsbad är beroendeframkallande berättar Amelie.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

åldrande sköldkörtel migrän cecilia tibell
189.- Åldrande, sköldkörteln och migrän med Cecilia Tibell
Det här är en fristående fortsättning på avsnitt 188 med doktor Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi. Hon fortsätter bla tala om sköldkörtelproblem och hypotyreos. Dessutom, vad vet man redan idag om åldrande och att fördröja klimakteriet? Livsstilsförändringar med mindre stress och bättre kost kan vara nycklar. Till detta och till att bättre hantera sin migrän som ofta blir värre runt klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

autoimmuna sjukdomar cecilia tibell

188.- Autoimmuna sjukdomar med Cecilia Tibell
Vid en autoimmun sjukdom producerar kroppen antikroppar mot sig själv. Specialistläkaren Cecilia Tibell om detta, om varför toleransen och motståndskraften sjunker när vi kommer in i klimakteriet. Om östrogenets roll, vad som kan trigga sjukdomarna, hur kroppen reagerar på olika former av stress och hur man ser att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar och hormonbalans. Man har identifierat mer än 140 olika autoimmuna sjukdomar där den vanligaste är underfunktion i sköldkörteln, andra är IBS, MS, Parkinson, flera nerv- och reumatiska sjukdomar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

medveten andning anders olsson
187.- Medveten andning med Anders Olsson
Andningen påverkar oss mer än vi funderar över. Vi överlever i veckor utan mat. I dagar utan vatten, men slutar vi andas överlever vi bara några minuter. Detta vet alla, men få vet hur mycket hur mycket din hälsa och liv påverkas av hur du andas. Anders Olsson har blivit hela Sveriges andningslärare genom att skapa medvetenhet kring andningens kraftfulla effekter. Han talar om syrets och koldioxidens roller, hur du minskar risken att få i dig bakterier, kontrollera astma och panikångest samt varför vi kvinnor ofta hamnar i ett dåligt andningsmönster. Men  varför i hela friden skall man tejpa igen munnen när man sover?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

systerskap i klimakteriet monica buitenhuis
186.- Var finns systerskapet? med Monica Buitenhuis
Är vi kvinnor för kritiska när vi betraktar varandra med utseende-, jämförelsehets och måttstockar motsvarande ideal. Många känner sig obekväma på gym och i träningskläder. Vi borde bättre kroka arm och stötta.  Monica Buitenhuis arbetar med beteendeförändringar och stresspedagogik för kvinnor med fokus på kost- och träning. I ett utmanande samtal med Åsa Melin ifrågasätts sociala medier, offerkoftan, vad hälsa är, oönskade kilon och vilka normer, ideal och attityder som drivers oss.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

övergrepp åsa kastbom
185.- Våga tala om övergrepp med Åsa Kastbom (Publiceras 26/5)
Alltför många har utsatts för övergrepp tidigare i livet som man inte bearbetat. Klimakteriet är ett vägskäl i våra liv. Man tvingas tänka efter. Stanna upp och utvärdera. Vad har hänt vart vill jag med resten av mitt liv? Läkaren och psykiatern Åsa Kastbom  arbetar med traumabearbetning av psykiskt- och fysiskt våld.Ofta kan sådana upplevelser hämma din förmåga till närhet, anknytning och lust. Vi talar om vad som går att göra och vilken hjälp det finns att få och varför gemenskap kan vara så kraftfullt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

underlivskomplikationer kvinnoklinike
184.- Underlivsoperationer med Kvinnokliniken
En specialistläkare i gynekologisk kirurgi från en av landets större kvinnokliniker talar om olika underlivskomplikationer som kan leda till operation. Och, kommer man i klimakteriet om man tar bort livmodern? Lider du av smärta, oförklarliga blödningar, läckage, eller något annat obehag i underlivet så är det här avsnittet för dig.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

metabola syndromet fredrik nyström
183.- Metabola syndromet med Fredrik Nyström
Metabola syndromet hänger ihop med övervikt och gärna bukfettma. Över tiden kan detta leda till förhöjt blodtryck, dåliga blodfetter och förhöjt blodsocker. Och sedan till diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Hur det här kopplar till östrogen och vad som händer i kvinnokroppen kring klimakteriet talar professor Fredrik H Nyström om. Dessutom om att litet övervikt verkar vara bäst och att kvinnor lever längre än män.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

klimakteriet utmattningsdepression david waskuri
182.- Livskompassen med David Waskuri
Man vill lyckas på alla fronter: arbete, familj, umgänge, fritid. Med höga förväntningar finns risk att tippa över gränsen och drabbas av utmattningssyndrom . Ofta är symptomen lika de man kan uppleva i klimakteriet. Vilka hör hemma i utmattning och vilka kan bero på klimakteriet och spelar det någon roll? Psykoterapeut David Waskuri introducerar verktyget livskompassen som kan hjälpa dig att hitta bättre balans i livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet och utmattningsdepression blossom tainton

181.- Jag är tillbaka med Blossom Tainton
Många känner likgiltighet och diagnostiseras med utmattningsdepression. Kan det vara klimakteriet som är orsaken? Många saker händer samtidigt i en kvinnas liv från 45 och framåt Blossom Tainton ingjuter hopp med sin personliga berättelse om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen har gett vika.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoner tord naéssen
180.- Dina frågor om hormoner & annat med Tord Naéssen

Som upplyst och påläst om klimakteriefrågor kan det ändå bli en annorlunda diskussion när du vänder dig till din husläkare eller gynekolog. Särskilt frågor om hormoner faller inom denna kategori. Varför är det så? Seniora professor Tord Naéssen talar med Åsa om detta och om lyssnarfrågor om sköldkörteln, om smärta, om kinesisk medicin, p-piller, myom och mycket annat.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoner och depressioner ella hallberg
179.- Hormoner och depressioner med Ella Hallberg
Med klimakteriet kommer en ökad känslighet för mycket. Det är vanligt att ångest och depression debuterar eller förvärras, speciellt om du kännt av din PMS. Hur depressioner hänger ihop med hormoner och vilka symptom man bör ta på allvar ska vi tala vidare om med allmänläkaren Ella Hallberg. Och om SSRI- kontra hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

depression och nedstämdghet ella hallberg
178.- Depression & nedstämdhet med Ella Hallberg

Orsakerna till att man känner sig nere och deprimerad kan vara många: stress, hormonsvängningar, sjukdomar som inflammationer, obalans i signalsubstanserna, matsmältning/tarm, sömnproblem etc etc. Att hitta rätt på vårdcentralen under 30 minuter är inte lätt. Läkaren Ella Hallberg talar om orsaker och hjälp vid depressioner och nedstämdhet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

näringsstatus och hormonbalans med cecilia tibell

177.- Brister och tillskott med Cecilia Tibell
Att vi får svårare att ta upp näringsämnen när vi börjar bli äldre, kan leda till brist på olika ämnen och en dålig näringsstatus. Detta  kan ge upphov till en rad symptom som kan förväxlas med hormonbrist och klimakteriebesvär. Åsa Melin möter Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, i ett samtal om vad brister kan ställa till med, hur de skapas, vad vi kan göra åt dem och varför det kan vara nödvändigt att reda ut vad symptom beror på innan man tar kosttillskott.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


antiinflamatorisk kost nilla gunnarsson
176.- Antiinflammatorisk kost med Nilla Gunnarsson
Hormonbalans med hjälp av antiinflammatorisk kost? Ja, maten kan göra stor skillnad  för dina klimakteriesymptom. Nilla Gunnarsson är kocken som led av dramatiska humörsvängningar, hormonella obalanser och kroniska smärtor som ledde henne ”in i väggen”. Långsamt och metodiskt hittade hon alternativa vägar för sin slutkörda kropp att må bättre när sjukvården inte räckte till.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet en kvinnofälla katarina graffman rebecka lennartsson

175.-Klimakteriet, en kvinnofälla? med Katarina Graffman & Rebecka Lennartsson
Hur ser bilden av den åldrande kvinnan och klimakteriet ut? Under vårt liv går vi ut och in i olika roller: fotbollsmamma, yogautövare, karriärkvinna etc. Men ingen vill identifiera sig som klimakteriekvinna, trots att alla kvinnor kommer in i klimakteriet . I avsnittet talar Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

tarmbakterier henrik ennart
174.- Tarmbakterier med Henrik Ennart

Det kommer otroligt mycket spännande forskning om tarmhälsa som tyder på att vi står mitt i en biologisks forskningsrevolution.  Hur skall vi tolka resultaten och vilka slutsatser kan vi dra? Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart talar om att det vi stoppar i oss kan leda till allt från kroniska inflammationer till att läka och förlänga livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

sjukdomar vid klimakteriet kerstin brismar
173.- Lev länge och väl med Kerstin Brismar

Vad händer med oss i klimakteriet? Varför debuterar många sjukdomar och gör oss känsligare för allt från sårläkning till allvarligare sjukdomar? Professor Kerstin Brismar, som arbetat och forskat kring en mängd livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar, talar om vad vi kan göra själva och hur vi kan undvika smärta och inflammationer. En nyckel: prioritera dig själv!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

utmaningar i klimakteriet

172.- Möt dina utmaningar  med Christina Sundequist
Det kan vara svårt att möta utmaningar i klimakteriet. Vad skiljer symptomen på klimakteriet och på att man blivit äldre? När Christina Sundequist insåg att hon inte förstod hur klimakteriet påverkade henne började hon leta efter kunskap och utbilda sig. Resultatet blev ett engagemang att hjälpa andra kvinnor.  Inte bara i klimakteriet utan även för att må bra långsiktigt. Christina delar sina insikter och tankar kring helhetshälsa och att sätta lagom stora delmål.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

ämnesomsättning fredrik nyström
171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström

Det kan vara positivt att lägga på några kilon. Bara de sitter på rätt ställen. Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser. Det är kolhydrater vi skall vara försiktiga med. Inte fettet. ”Frys in vintern” sa gammelmormor. Det är bra för det nyttiga bruna fettet. Varför då?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

smärta i klimakteriet katarina woxnerud

170.- Smärta med Katarina Woxnerud
Upplever vi oftare smärta i klimakteriet? Åsa Melin talar med naprapat Katarina Woxnerud om akut smärta, artros, nerver, inflammation, smärta i muskler och skelett och underliggande orsaker. Har östrogen med det här att göra? Vad bör vi ge akt på och vad kan vi ignorera?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

förklimakteriet östrogendominans hilde löfqvist
169.- Förklimakteriet och östrogendominans med Hilde Löfqvist

Förklimakteriet – finns det? Östrogendominans – har alla det? Gynekolog Hilde Löfqvist hjälper oss förstå hur det hänger ihop. Vi talar om symptom som påverkar oss, vad som är förknippat med klimakteriet, vad som är hormonella rubbningar eller obalanser som bör mätas och behandlas. Vari ligger värdet med provtagning för att avgöra hormonstatus och vad bör behandlas? Varför vill många läkare inte vill skriva ut bioidentiska hormoner och hur du kan agera?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lymfsystemet och klimakteriet ellen enngvall 5 cm168.- Lymfsystemet med Ellen Engvall
Vi måste ha ett bra fungerande lymfsystem för att vår kropp skall må bra. Det är viktigt för vätskebalansen i kroppen och för kroppens försvar mot infektioner. Lymfsystemet är känsligt för hormonella svängningar och obalanser och det är här som klimakteriet kommer in i bilden. Ellen Engvall talar om lymfsystemet. Om varför du kan känna dig svullen, stram och stel, ha ledvärk, vakna med svullna ögon, få strumpmärken eller kämpa med vikt som inte släpper. Och vad du kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterieförståelse louise edlund rudberg
167.- Stöd i klimakteriet med Louise Edlund Rudberg

Växlar du mellan att vara arg, gråtmild, trött, instabil, ha hjärndimma och hormonsvängningar till att vara lugn och glad? Det kan vara svårt att tala om klimakteriet och att förstå sina egna behov. Och känsligt att ge råd och vara ett stöd. Kloka Louise Edlund Rudberg om att sätta gränser och hitta positiva lösningar. Hur gör man om man behöver avlastning på arbetsplatsen och hur talar man med familjen när man känner att man inte räcker till? Vi behöver mer stöd i klimakteriet och klimakterieförståelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

detox ellen engvall
166.-Detox med Ellen Engvall

Ellen Engvall talar om Detox som ett medel att skapa livslust. Det viktiga är helheten: mat, miljögifter, kemikalier inklusive kosmetika, träning, tankar, dåliga relationer, stressträsket. Ta tag i något eller några av dessa områden.  Inte för mycket. Avsikten är att hitta tillbaka till sig själv och det som man tycker är viktigt i livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterieklimatet monika björn åsa melin
165.- Klimakterieklimatet med Monika Björn & Åsa Melin

Hur står det till med klimakteriet egentligen? Kommer vi någon vart ur ett större perspektiv och vad behöver vi fortsätta tala om? Hur ska vi kvinnor förhålla oss till våra utmaningar både fysiskt, psykiskt och mellan varandra? Hur ser kunskapsläget ut i vården och hos oss kvinnor och vad kan vi förvänta oss framåt? Klimakterieaktivisten Monika Björn och Åsa Melin tar tempen på läget inför 2021.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

östrogendominans mia lundin164.- Östrogendominans med Mia Lundin
Ordet östrogendominans missförstås ofta. Vi borde hellre tala om problem i balansen mellan östrogen och progesteron. Det blir ännu luddigare när det kopplas ihop med det för många obehagliga ordet ”förklimakterium”. Mia Lundin talar om obalansen och vad man kan göra och varför ”förklimakteriet” inte har något att göra med det verkliga klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ayurveda mot klimakteriebesvär ulrica norberg 5 cm

163.- Ayurveda med Ulrica Norberg
I åren runt klimakteriet råkar många i obalans, vilket får konsekvenser för våra olika system. Ulrica Norberg talar om den klokskap som finns i den österländska medicinen och kulturen: om kvinnan, våra cykler och livsfaser som vi kan ha nytta av för ett mer balanserat liv. Hur återskapar man balans för de olika faserna med naturliga verktyg och metoder?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lust och kroppskärlek hanna möllås

162.- Lust och kroppskärlek med Hanna Möllås
Klimakteriet kan vara en vändpunkt i ditt sexliv. Hanna Möllås talar om lustdödare och lusthöjare, hur stress och prestation skapar onda spiraler och varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Känner du dig sexig?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

motivation för träning lovisa lofsan sandström
161.- Vikt, talang och träning med Lovisa Lofsan Sandström

Lovisa Lofsan Sandström har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Kan du något om kroppslig intelligens och varför det kan vara bättre att röra på sig än att träna? Kan du något om kroppslig intelligens och varför det kan vara bättre att röra på sig än att träna?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet hormonbehandling cancer
160.- Behandling och åtgärder med Cilla Salamon
För många påverkas livskvaliteten mycket  av klimakteriebesvär. Gynekolog Cilla Salamon delar kunskap om hormonbehandling, cancerrisk, skydd mot sjukdomar och effekten på din hälsa genom livsstilsförändringar. Hur kommer det sig att grupptryck ofta handlar om att vi kvinnor ska stå ut? Avslutningsvis diskuterar vi funktionsmedicin och hur man kan tänka kring att själv lindra symptom,
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjälp i klimakteriet cilla salamon
159.- När du ska söka hjälp med Cilla Salamon
Gynekolog Cilla Salamon reder ut var och varför du skall söka hjälp mot oro och symptom som hjärtklappning, svettningar, vallningar, flytningar, rikliga eller plötsliga blödningar. Speciellt om du bor på en ort utan tillgång till gynekolog kan det vara svårt att veta vart du ska vända dig. Dessutom, en lektion i anatomi så du genom egenundersökning kan ställa diagnos på en del besvär.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

aktiv återhämtning ulrica norberg

158.- Aktiv återhämtning med Ulrica Norberg
Ibland upplever vi nedstämdhet, utmattning, utbrändhet och känslor som stormar upp och ner. Nervsystemet i kroppen och hjärnan behöver tid utan stimuli med djup avslappning för återhämtning. Ulrica Norberg talar om tekniker för återhämtning. Hon berättar också personligt om sin egen resa med krishantering och att välja livet när man lever nära döden.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

huden under klimakteriet lena larje
157.- Vacker inifrån och ut med Lena Larje

Åldrande och livsstil påverkar naturligtvis inte bara det inre och vårt mående utan även det yttre. Varför ändrar huden struktur under klimakteriet och vad vi kan göra för att behålla spänst, utstrålning och lyster på naturlig väg? Hälsoprofilen Lena Larje talar om svett, cirkulation, hudvård, näring, frisk luft och bieffekter av träning. Vad gör skada och vad gör nytta för en åldrande hy?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

battre sömn lisa carpevi 5 cm
156.- Sömn och livsstil med Lisa Carpevi
Lisa Carpevi beskriver hur man skapar förutsättningar för att sova bättre. God sömnkvaliet och återhämtning är viktigt. I uppföljningen av avsnitt 151 får vi höra vad sömnutredningen på Åsa Melin visade. Dessutom lyssnarfrågor om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

motivation petra månström

155.- Hitta din motivation med Petra Månström
Just löpning kan skapa en mindre tröskel för att man skall komma igång – och fortsätta med att träna. Journalisten Petra Månström blev Maraton-Petra med svenska folket genom ett projekt som ledde till att hon blev en inbiten löpare. Förutom råd kring träningsupplägg, utrustning och vikten av att planera sin träning, berättar hon personligt och öppet om ätstörning, att föda barn sent i livet, störtblödningar, järnbrist, och hur det är att hamna i klimakteriet p g a medicinering.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Maria karlsson fungerande kropp

155.- Fungerande kropp med Maria Karlsson
Trötthet, vallningar, ledvärk, hudutslag, mag- och tarmproblem. Symptomen blir ofta värre mot klimakteriet när östrogenet sjunker, men de beror också på hur du lever. I en fristående fortsättning från förra avsnittet talar Marie Karlsson om detta,  om hur du vet om hjärnan får det den behöver, om kost och kosttillskott och om under- eller övervikt påverkar näringsupptaget
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Maria Karlsson funktionsmedicin

153.- Hjärnan, tarmen och symptomen med Maria Karlsson
Fler och fler talar om helhetsperspektiv och funktionsmedicin inom hälsa men varför hänger inte den offentliga vården med? När många kvinnoor börjar få mindre allvarliga symptom på ohälsa får de själva agera detektiver. Maria Karlsson arbetar ur ett funktionsmedicinskt perspektiv med hormonbalansering där hjärnan har en central roll. Hur vi lever och äter påverkar hjärnan. Detta kan hjälpa att hitta och få bukt med bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och annat. Del 1 av 2 med Maria Karlsson.
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

Hormonstark i klimakteriet martina johansson
152.- Hormonstark med Martina Johansson

Förstår du kroppens signaler och kan läsa av din inre kompass kan du göra livsstilsval som kommer ge dig ett friskt åldrande i hormonbalans.  Martina Johansson hjälpa oss att laga den trasiga kompassen:  kroppsform, fettinlagring, toabesök och insulinresistens, symtom på obalans i sköldkörteln, vad ett svajigt blodsocker kan ställa till med och varför man inte ska dricka kaffe eller äta för mycket nätter och frön.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnen och klimakteriet151.- Lär dig sova med Lisa Carpevi
Sömnen blir sämre med åldern. För många eskalerar det kring klimakteriet. När kan detta bli farligt, vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper dig att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Hon beskriver en hel rad verktyg som främjar god sömn.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Avsnitt 1 till 50
Avsnitt 51 till 100
Avsnitt 101 till 150
Avsnitt 151 till 200
De senaste avsnitten