Hormoner och depressioner

hormoner och depressioner ella hallberg179.- Hormoner och depressioner med Ella Hallberg

Ofta hänger de ihop, hormoner och depressioner. Med klimakteriet kommer en ökad känslighet för mycket. Det är vanligt att ångest och depression debuterar eller förvärras, speciellt om du tidigare haft svårare pms.

Hur depressioner hänger ihop med hormoner och vilka symptom man bör ta på allvar ska vi tala vidare om med allmänläkaren Ella Hallberg i det här avsnittet. Hon ger råd om hur du kan stabilisera ditt mående och få ner känsligheten för hormonsvängningar och lägga grunden för ett stabilare mående genom klimakteriet.

Som alltid är den grundläggande diagnosen viktig och att man försöker gå till botten med orsakerna till symptomen. Finns det någon cyclositet? Är det en depression eller är det svaj i hormonerna och begynnande  klimakterieproblem som är den grundläggande orsaken till problemen? SSRI-preparat kan vara mycket effektiva mot klimakteriebesvär och depression, men det är viktigt att man försöker ta reda på vad som är orsaken till symptomen.

Om du redan är ordinerad SSRI, varför fick du ordinationen från början? Var det en feltolkning av orsaken till att du kände dig olustig eller deprimerad, loj, hade tappat sexlusten osv. Var detta egentligen ett resultat av östrogenbrist? I så fall skulle man kanske satt in en hormonbehandling först och utvärderat resultatet av denna. Därefter eventuellt en SSRI-behandling om det hade behövts.

Ella Hallberg förklarar hur antidepressiva läkemedel respektive hormonbehandling ger olika effekter och hur man kan tänka kring vilka medel man sätter in eller avslutar. I skolmedicinen är vi ibland snabba att sätta in SSRI-behandling. Idealt skulle kvinnorna få möjlighet att ta reda på vad som gör dem mer motståndskrafteiga mot PMS symptom och  hormonsvängningar men det är inte alltid möjligt i det dagliga livet. Viktiga parametrar är,

Stresshantering, kanske bör jag söka hjälp att minska min stress
Mat, har jag en bra födosituation
Rörelse, använder jag min kropp på rätt sätt för att må bra
Sol, får jag i mig tillräckligt med d-vitamin
Tarm, behöver jag få hjälp för att få ordning på min tarm

Länkar

Lyssna på avsnittet

Vill du läsa mer om de olika formerna av antidepressiva läkemedel som SSRI och om SNRI
Ella Hallberg är allmänläkare på privata kliniken Läkekonst

Andra avsnitt som kan vara intressanta i det här sammanhanget är Inger Sundström Poromaa med avsnitt 113, Marie Bixo i avsnitt 124 och psykolog Sara Burlin Pellbäck i avsnitt 114, där vi talar om sorg.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!