Avsnitt 101 till 151

Avsnitt 1 till 50
Avsnitt 51 till 100
Avsnitt 101 till 150
Avsnitt 151 till 200
Senaste avsnitten

hälsoutmaningen klimakeriepodden
150.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt Del 3
Cicki Wressel mådde riktigt dåligt på flera sätt med bla rejäla humörsvängningar, sömntrassel och dessutom en ohälsosam övervikt. Susanne Dalsätt har med en fast hand guidat Cicki till ett nytt livsmönster med kostplan, rörelse och hållbara vanor som gett resultat. I det här avsnittet får du som lyssnar höra hur det gått.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Förundran maria borelius

149.- Förundran med Maria Borelius
När Maria Borelius “Hälsorevolution” med antiinflammatorisk kost började var hon mitt i ett oroligt förklimakterium. Nu är det dags för Förundran, den typ av starka känslor som ger oss wow-känslor. Forskning har visat att detta kan påverka inflammationsnivåer, ha effekt på hjärnan, hormoner och stress. Hur upplever man detta? Maria talar om att söka de upplevelser där vi kan gå utanför oss själva och uppleva stunder av förundran.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet påverkar munhälsan betty Wassenius148.- Munnen påverkar kroppen med Betty Wassenius
Munnen påverkar kroppens hälsa och vice versa. Då östrogenet sjunker vid klimakteriet ökar risken för tandlossning, karies och muntorrhet men också den psykiska hälsan påverkas.  När tandläkaren Betty Wassenius började känna att något hände i hennes egen kropp började ett stort engagemang för öppen kommunikation kring klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Livet med klimakteriet Katarina Woxnerud147.- Livet med klimakteriet med Katarina Woxnerud
Hur får vi ihop alla delar i klimakteriet? Vi tar oss an laddade ämnen som mat, näring, vikt och ämnesomsättning och dess koppling till känslor och belöning. Katarina Woxnerud  ger oss råd i alla delar så vi kan få hop helheten för glädje, kraft och energi. I avsnittet får du verktyg för att hitta en långsiktigt hållbar balans mellan kost, motion och vila. Vill man ha ett långt och bra liv måste man stå ut med att bli äldre!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

146.- Stötta kroppen med Katarina Woxnerud
När vi åldras och östrogenet sjunker påverkas allt från reaktionsförmåga, muskler, leder, hud och förmågan till återhämtning. Naprapat Katarina Woxnerud har arbetat hela sitt liv med kvinnors kroppar och vet vad vi kan göra för att mota kroppsliga förändringar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hälsoutmaningen 2
145.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt, del 2
Cicki Wressel har med Susanne Dalsätt i fyra månader arbetat på att komma i bättre form och balans. Vad går bra och vad är största utmaningen? Med gynekolog Hilde Löfqvist arbetar Cicki med sin hormonbalans. En progesteronbehandling som Hilde satt in, tillsammans med förbättringar av kost och motion gör att pms, klimakteriebesvär, sömntrassel och vallningar minskat. Vilka är svårigheterna inför framtiden? De här nya vanorna ska ju hålla resten av livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klmakteriet komma i bättre form cicki wressel
144.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel del 1

I avsnitt 123 talade vi om kost och vikt och sökte någon som ville bli utmanad att komma i form på alla plan. Cicki Wressel antog utmaningen att komma i bättre form fysiskt, mentalt och hormonellt. Superinspiratören  Susanne Dalsätt coachar vad gäller kost och rörelse, Åsa Melin stöttar med frågor kring klimakteriet och gynekolog Hilde Löfqvist ska ta sig an den hormonella obalansen. Lyssna på hur det började med vallningar, humörobalans, dålig sömn och energilöshet. Hur ser det ut 3 månader in i arbetet?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet klingat av hormonstorm hilde löfqvist
143.- När hormonerna lugnat sig med Hilde Löfqvist
Vad kan du förvänta dig när klimakteriet klingat av, hormonkarusellen lagt sig och östrogenet sjunkit till en låg nivå. Vilka symptom fortsätter förvärras och vad blir bättre? Vad kan vi göra något åt och hur? Gynekolog Hilde Löfqvist talar om möjligheter med olika typer av behandling och om  den onda cirkel med insulinresistens som kan leda till viktuppgång.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vardagsmotion annika kits

142.- Gör det enkelt med Annika Kits
Annika Kits, konditions- och löpcoach, tycker vi ska strunta i normer, gymkort och krångel och se till att röra på oss i vardagen. Hon är en härlig inspirationskälla för alla som behöver en knuff i ryggen när det gäller både styrka, rörelse, knip och att hitta enkla sätt att förbättra konditionen.. Så får du veta varför även män har anledning att hänga på med bäckenbottenträning.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

141.- Hjärt- kärlsjukdomar med Tord Naessén
I klimakteriet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dödligheten är idag större i sådana sjukdomar än i cancer. Vilka sjukdomar talar vi om och vad gör att risken att drabbas ökar efter menopaus? Professor Tord Naessén talar om detta, hur vi kan påverka vissa riskfaktorer med vår livsstil och vad som skiljer oss från männen. Vad ska du söka läkare och hjälp för, vad går det att göra själv?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sexualitet i klimakteriet eva sanner

140.- Ja till njutning med Eva Sanner
Vi förändras i klimakteriet. En del upplever att de tappat bort sexet på vägen. Parterapeuten och författaren Eva Sanner talar om att hitta tillbaka, om självkänsla, relationen till dig och din kropp och till din partner. Hur går man praktiskt till väga?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbalans i klimakteriet med yoga ellen engvall
139.- Yoga för hormonbalans med Ellen Engvall
Barnmorskan Ellen Engvall talar om vikten av att söka hormonbalans och att lyssna ”inåt” på vad kroppen försöker tala om för dig. Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är detta ett avsnitt för dig. Med hjälp av andning och mjuk yoga kan du skapa cirkulation för att stödja inre organ samtidigt och samtidigt hitta ditt jag. Ellen ger förslag på konkreta välgörande övningar att göra på egen hand och avslutar med ett 10 minuters yogapass.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärnsmart i klimakteriet gabriella ringvall
138.- Hjärnsmart med Gabriella Ringvall
Hur använder man hjärnan smart? De flesta kvinnor märker att något börjar hända kring klimakteriet med energi, koncentrationsförmåga och ork. Gabriella Ringvall tog sig igenom en utmattning som anställd på Säpo innan hon började jobba med fokus på hjärnsmarta arbetssätt och arbetsmiljöer. Hon har många tankar kring varför det är vanligt att kvinnor ”går in i väggen”.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnbrist kliomakterium viktbesvär christisn benedict
137.- Vikt och sömn med Christian Benedict

Du kan bli tjock av för lite sömn! Din aptit och förmåga att kontrollera ätandet styrs av hormoner som behöver dygnsrytm och vila. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskningen som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem och vad man kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet oro och ångest carina landin
136.- Hantera oro och ångest med Carina Landin
limakteriet framkallar många existentiella frågor som också skapar ältande, oro och ångest. Vad är skillnaden mellan mellan dem och hur yttrar det sig fysiskt och psykiskt på kort och lång sikt. Samtalsterapeuten Carina Landin ger förklaringar, lösningar och ett antal verktyg vi kan använda för att både hjälpa oss själva och andra i vår närhet att agera istället för att bara reagera.
Läs mera, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

vägen in i klimakteriet hilde löfqvist
135.- Så börjar det med Hilde Löfqvist

De första tecken på att vägen in i klimakteriet börjat är svårtolkade. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet? Avsnittet levererar handfast kunskap om hormoner och vad som finns att ta till och varför.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

träning och klimakteriet

134.- Anpassa träningen med Monika Björn
Kunskapen i friskvårdsbranschen är skrämmande låg när det gäller träning och klimakteriet menar träningsprofilen Monika Björn. Frågorna är många: Kan man fixa hormonbalansen med träning? Varför du går upp i vikt och får svårare att träna bort den i klimakteriet? Hur lägger du upp träningen beroende på dina symptom och var i övergångsåldern du befinner dig? Hur mycket och vilken typ av smärta ska man stå ut med?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Mia Lundin

133.- Dina frågor besvarade av Mia Lundin
I ett extra långt avsnitt besvarar Mia Lundin lyssnarfrågor om varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Många undrar över progesteron och östrogen; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Vilka alternativa metoder finns? Och frågor om bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

barnmorska_hjälp_klimakeriebesvar_emma_jonsson

132.- Barnmorskor kan hjälpa med Emma Jonsson
Emma Jonsson talar om den hjälp barnmorskor kan ge. Att i samband med cellprovtagning ha tid att diskutera urinläckage, bäckenbottenträning, torra slemhinnor och andra symptom skulle vara ett första steg. Men många kvinnor har frågor och behov av samtal om allt från sex till livsstil som vården ofta inte hinner. Barnmorskorna vill jobba med kvinnohälsa under hela kvinnas liv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjälp immunförsvaret

131.- Hjälp immunförsvaret med Lotta & Victoria
Hur minskar man risken att bli sjuk eller bli lindrigt sjuk om du faller dit? Hälsocoacherna och funktionsmedicinska terapeuterna Lotta och Victoria ger konkreta tips om kost, träning och hormonhälsa. Hur påverkas vi, vår hormonbalans och hela vår kropp när man blir sjuk, hur stärker man sig själv och gör kroppen så välrustad som möjligt för att tackla sjukdom effektivt och hur kommer man igång efter att ha varit sjuk?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

dejta cathrine schuck130.- Dejta med Cathrine Schück
Är det spännande eller skräckinjagande att försöka träffa en ny partner? För den som levt ensam eller i ett förhållande länge är det lätt att undra hur man gör nuförtiden. Cathrine Schück gav sig ut i dejtingvärlden för några år sedan och bloggade samtidigt om sina erfarenheter. Hon berättar om sina erfarenheter och om hur man hanterar rädslan för sex och sin mogna kropp,. Och, kan man få uppleva pirr som när man var 16 år?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär socialstyrelsen

129.- Klimakterievård med Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har med hjälp av läkemedels- och patientregistret kartlagt i vilken utsträckning kvinnor mellan 45 – 60 år söker vård och tar läkemedel för sina klimakteriebesvär. Studien visar både att 70% av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har besvär och att  var du bor i Sverige har betydelse för den vård du får.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kinesisk medicin i klimakteriet sofie ringsten
128.- Kinesisk medicin med Sofie Ringsten
Inom kinesiska medicin börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera kroppen för ett symptomfritt klimakterium, den andra våren. Här ska du bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Sofie Ringsten talar om detta, hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

strulig mage klimakteriebesvär

127.- Mag- & tarmhälsa med Victoria Carinci
En strulig mage kan vara roten till många symptom inklusive förvärrade klimakteriebesvär. Men också mer diffusa saker som hjärndimma, dålig hy, ont i lederna och huvudet, allmänt låg ämnesomsättning och i värsta fall kroniska sjukdomar.  Victoria Carinci, som hjälpt många kvinnor att hitta till en fungerande mage och frisk tarm, talar om att finna helhetshälsa och lugn i ”systemet”
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

126.- Kontrollera gasen med Kristina Persson
Många drabbas oftare av under klimakterieåren och är samtidigt stressade. Men man kan lära sig att hantera tankarna och kontrollera gasen så inte varvtalet går upp vid fel tillfällen. Samtidigt kan vi bygga upp en mental krockkudde för att ta oss igenom påfrestande perioder. Åsa Melin träffar Kristina Persson som är mental tränare och stress-coach
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

synen på klimakteriet Katarina graffman

125.- Synen på klimakteriet med Katarina Graffman
Kan det vara så att du mår sämre under klimakteriet för att du har mycket kunskap om det? Hur påverkas vi och våra symptom av att vi talar mer om och uppmärksammar klimakteriet? Antropologen Katarina Graffman talar om detta och om kulturella skillnader, och om hur synen på klimakteriet skiljer sig i olika delar av världen. Och symptomen!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

124.- Effekter i hjärnan med Marie Bixo
Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna. Marie Bixo, professor i gynekologi vid på Umeå universitet, talar om hur biverkningar eller brist på  hormoner kan yttra sig, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och hur gulkroppshormon ofta är negativt. Och om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vilktutmaning och kostutmaning susanne dalsätt
123.- Vikt- och kostutmaningar med Susanne Dalsätt
Vår generation är  förstörd med low-fatprodukter och dieter. Här handlar det om hälsa och energi inte osunda kroppsideal! Hur får man fart på förbränningen när oönskade kilon smugit sig på? Susanne Dalsätt, hälsocoach och superinspiratör, berättar om hur hon själv startade sin hälsoresa som gravt överviktig 23-åring till dagens ironman-tävlande.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

blödningar i förklimakteriet kvinnokliniken

122.- Blödningar med Kvinnokliniken
Förklimakteriet kan bli ett okontrollerat blodbad innan blödningarna slutligen upphör. Vad är för mycket och för ofta, vem ska man gå till och hur vet man när ska söka akut? Nyttig kunskap om behandlingsalternativ. Du får också veta varför blödningar ska utredas om du haft uppehåll på ett år. Möt Kvinnokliniken som har mer än 35.000 följare på sitt informativa Instagramkonto där inget som rör våra underliv är för blodigt eller intimt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

Blossom Tainton 7 cm121.- Jag gör vad jag vill med Blossom Tainton
I avsnitt 40 fick berättade Blossom Tainton om utmattnings-depression som gled in i klimakteriet. Nu berättar hon om hur det gått, om styrka, lyckokänsla och försöken att balansera livets utmaningar. Blossom beskriver levande och öppet sitt klimakterium och utmattning, varför hon är känsligare, att sångrösten behöver östrogen och hur hon lämnat hurtbullen bakom sig och struntar i vad andra tycker
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonell balans i klimakteriet mia lundin

120.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin
Ska vi symptomdämpa genom att tillföra hormoner i klimakteriet eller använda livsstilsmedicin för att uppnå välmående och förebygga sjukdom? Mia Lundin med mycket stor erfarenhet av kvinnohälsa talar om detta, om tecken på för mycket och för lite östrogen, varför progesteronets effekter sällan diskuteras och vilka klimakteriesymptom som är svårast att bli av med och varför.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

susanne dalsätt motivation och mål

119.- Motivation och mål med Susanne Dalsätt
Susanne Dalsätt har gått från överviktig soffpotatis till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande. Hon talar om hur man kan göra fungerande förändringar; hur man gör en plan och sätter mål som man har förutsättningar att lyckas med. Vi talar om prestation och utmaningar som har med klimakteriet, träning, energi och vikt att göra
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Åsa Melin
118.- God start med Åsa Melin

Ett tipstätt avsnitt där Åsa Melin berättar varför hon vinterbadar. Åsa berättar om sina sömnproblem, träning, andning och tillskott. Det blir också funderingar kring varför vi borde vara snällare mot oss själva. Ni lyssnare har också bidragit med många riktigt bra tips och råd för att må bättre och känna balans i livet under klimakteriet. Stort tack för ert engagemang!
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

klimakteriehacks117.- Klimakterie-hacks, del 2 med Tina, Katarina & Louise
Författaren och medicinska journalisten Katarina Wilk, hormonterapeuten Louise Edlund och PT:n och kostrådgivaren Tina Westberg talar om hur miljöombyte, spikmattor, kokosolja, tejp kan inverka på klimakteriesymptomen. Varför ligger Louise upp och ner i  sängen med öronproppar och funderar på sexlivet? Och en mycket personlig berättelse om problem med avföring och analöppning vid löpning och träning.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriehack

116.- Klimakterie-hacks, del 1 med Lotta, Monika, Sofia & Annika
Barnmorskan Lotta Hasselberg från Klimakterieportalen, hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn, beteendevetaren, zonterapeuten och coachen Sofia Waesterberg och Annika Mowitz, undersköterska och moderator i gruppen Klimakteriekärringar delar med sig av sina bästa tips för välmående och hittar lösningar på små och stora problem som drabbar många av oss. Del 1 av 2.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

PCOS och klimakteriet elisabet stener victorin

115.- PCOS och klimakteriet med Elisabet Stener Victorin
Generade hårväxt, oregelbunden mens och oftast envis övervikt. Omkring 20% av alla kvinnor har PCOS (polycystiskt ovarie syndrom), och många är odiagnostiserade. Vad är det och hur påverkas man? Professor Elisabet Stener Victorin har vigt sin gärning åt att forska om PCOS. Vi talar om ökad risk för sjukdomar, om hormonbehandlingar och om vad som händer i klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sorg sara burlin pellbäck

114.- Sorg med Sara Burlin Pellbäck
Vad är hälsosam eftertänksamhet, sorg, grubblerier eller en depression som bör behandlas? Psykolog Sara Burlin Pellbäck ger oss vägledning i hur vi kan hantera tankar som ofta bubblar upp kring klimakteriet. Det kan vara sorg kring barn, föräldrar, åldrande, misslyckade relationer eller tankar kring att livet inte blivit som man tänkt. Ett fint avsnitt som ger insikter och verktyg att ta tag i sin sinnesstämning.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

deprimerad av hormoner inger sundström poromaa

113.- Deprimerad av hormoner med Inger Sundström Poromaa
Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Sömnstörningar kan leda till att man känner sig sänkt och nedstämd och så kommer humörsvängningar och på köpet minskad sexlust. Hur ska man veta om det är östrogen, anti-deppmedicin eller kanske testosteron man behöver? Professor Inger Sundström Poromaa som forskat på bland annat hormoner och humör talar om depression i förklimakteriet. Vad kan man göra och vart skall man vända sig?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

problem med sköldkörteln cecilia tibell
112.- Sköldkörteln med Cecilia Tibell

Problem med sköldkörteln kan likna klimakteriebesvär: hjärndimma, ledvärk, håravfall, trötthet, nedstämdhet och viktproblem. En del går in i klimakteriet med sköldkörtelproblematik medan andra utvecklar problem i klimakteriet. Ett enkelt prov visar sköldkörtelns funktion men det är svårare att hitta tillbaka till bra balans. Hormonspecialisten Cecilia Tibell talar om detta och om vad som behövs för att hålla sköldkörteln i balans.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

agneta sjödin

111.- Ta hand om dig med Agneta Sjödin
Agneta Sjödin blev lika förvånad som många av oss andra när hon förstod att hon var i klimakteriet. Efter en initial chock valde hon att vara öppen med sitt klimakterium. Hur har det påverkat hennes jobb som programledare och ser man på åldrandet i offentlighetens värld? I en öppen intervju berättar Agneta Sjödin också varför det här avsnittet av Klimakteriepodden troligen är sista gången hon talar om klimakteriet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

träning och livskvalitet mats hammar110.- Träning och ökad livskvalitet med Mats Hammar
Professor Mats Hammars forskning ger vetenskapliga belägg för att träning faktiskt hjälper mot vallningar och ger en ökad livskvalitet. Vilken träning, hur mycket, på vilket sätt och hur tungt? Vi talar också om ämnesomsättning, inflammation, brunt fett och hur Mats själv skulle ta sig an klimakteriet om han vore ung nog och framförallt kvinna.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Låggradig inflammation martina johansson ralf sundberg

109.- Dämpa inflammation med Martina Johansson & Ralf Sundberg
SundbergLåggradig inflammation kan ligga bakom sjukdomar och symptom som dålig hy, magproblem, ledvärk, migrän, psykiskt dåligt mående, kass sömn och stress. Och hur hänger hormonella problem i hop med låggradig inflammation? Kost, relationer och livsstil kan ha stor påverkan på tarmen och här kommer också klimakteriet, östrogendominans och progesteronbrist in i bilden.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

108.- Strävan efter skönhet med Amanda Siberg
Många kvinnor är inte sams med ansiktets åldrande som eskalerar när östrogenet sjunker. Vad innebär det att göra injektionsbehandlingar och vad kan man uppnå? Hur vet man att man hamnar hos någon som vet vad den gör och inte skadar dig? Vad innehåller botox och fillers och vad gör de med ditt utseende? Sjuksköterskan Amanda Siberg har femton års erfarenhet och berättar om ansvar, risker och hur ska man tänka inför eventuella behandlingar.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbehandling hilde löfqvist

107.- Frågor om hormonbehanding med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist ger svar på vanliga frågor om hormonbehandling med fokus på det naturliga progesteronet till skillnad mot kemiskt gestagen, olika sätt att ta dem och varför, hur stabilisera svajiga förklimakteriehormoner. Hur stor är risken för bröstcancer om man tar syntetiskt gulkroppshormon?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonkarusellen hilde löfqvist
106.- Hormonkarusellen med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist har en lång och gedigen erfarenhet av klimakteriet och kvinnor i klimakteriet. I sin bok ”Hormonkarusellen” tar hon upp många aspekter på hur man kan gå igenom klimakteriet smidigt: övervikt och dess följder, utmattningssyndrom, varför sexualitet är så viktigt, vilka sjukdomar vi kan drabbas av inklusive cancer, självmedicinering och mycket mer.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

migrän pms ångest torbjörn bäckström

105.- Migrän och hormonintolerans med Torbjörn Bäckström
Oftast är det hormoner, eller brist på, som driver migrän, pms, ångest och många andra symptom. Professor Torbjörn Bäckström från Umeå Universitet förklarar mekanismerna i hjärnan och kroppen. Han talar också om abstinens och intolerans mot gulkroppshormon. Verkligt intressant för de 50-80% av alla kvinnor som upplevt någon grad av PMS! Och, hur man kan dämpa klimakteriebesvär utan hormoner?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

I klimakteriet ökar risken för benskörhet malin nilsson jonas forsberg
104.- Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg
I klimakteriet ökar risken för benskörhet.  Östrogennivåerna sjunker och nedbrytningen av skelettet och risken för benbrott ökar. 50% av alla kvinnor bryter något i livet och de flesta efter menopaus. Vad kan vi göra åt det med kost och vilken typ av träning och rörelse behöver vi? Ska man ta kalciumtillskott och finns det risker med det?
Läs mer om avsnittet med Malin och Jonas, hitta länkar och lyssna på avsnittet


103.- Risker & fördelar med hormonbehandling med Tord Naessén
Om man funderar på hormonbehandling mot klimakteriebesvär är frågorna många: Vilka riskfaktorer är viktigast att tänka på? Vilka symptom ska man eventuellt behandla? Hur hantera sin livskvalitet? Tord Naessén  från arbetsgruppen som utarbetat de nya nationella riktlinjerna för hormonell behandling  berättar om en rad risker och fördelar som kan vara förknippade med hormonell behandling. Han talar också om cancerrisken och om den nya Lancetrapporten.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

äkta hälsa erika kits gölevik
102.- Äkta hälsa med Erika Kits Gölevik
Erika Kits Gölevik är känd träningsprofil och journalist med många års erfarenhet från att jobba med det som säljer, nämligen smala, avklädda kroppar. Erika startar nu en dialog och träningsrevolution. Vi tar ett kliv in i våra egna liv och vågar släppa taget om de yttre kraven för att hitta det som ger energi och glitter i ögonen. Kom närmare det kroppen är skapt för, våga bygga en äkta relation med dig själv som innefattar att känna sorg och ilska.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

nationella riktlinjer klimakteriebehandling alkistis skalkidou

101.- Nationella riktlinjer för klimakteriebehandling med Alkistis Skalkidou
Professor Alkistis Skalkidou berättar varför uppdateringen av riktlinjer för arbetet med menopausal hormonell terapi (MHT) och icke hormonella alternativ varit nödvändig, Vad de viktigaste förändringarna är och hur läkare och gynekologer ska arbeta med riktlinjerna. Alkistis förklarar hur man resonerat kring risker och fördelar, varför individuella bedömningar alltid är nödvändiga och hur du som patient kan använda dig av dokumentet och kunskapen.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Avsnitt 1 till 50
Avsnitt 51 till 100
Avsnitt 101 till 150
Avsnitt 151 till 200
De senaste avsnitten