Hormoner styr hunger och fetma

hormoner styr hunger fetma ewa meurk

221.- Hunger, sug och mättnad med Ewa Meurk

Hormoner styr hunger och fetma. Vad händer då i klimakteriet när hormonbalansen påverkas?

Känslan att kunna äta i princip hur mycket som helst av viss mat har nog många upplevt, medan andra matval gör att mättnad infinner sig naturligt och man slutar äta och är nöjd. Vad är det som ligger bakom det här beteendet? Och varför vill man äta snabba kolhydrater om man har sovit dåligt eller om man känner sig stressad?

Kroppens aptitreglering inkluderar flera hormonella processer och inkluderar bland annat hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning. Flera hormoner och signalsubstanser är involverade. Om allt fungerar som det ska sköter kroppen sig själv, vilket den säkert gjorde för flera tusentals år sedan på savannen. Dagens livsstil samt att vi har konstant tillgång till mat har dock ställt till det och för många har de naturliga processerna rubbats. I samband med livsfasen runt klimakteriet, med bland annat ett utplanat östrogen, blir kroppens hormonella system känsligare och även det kan påverka hur man som kvinna mitt i livet upplever hunger och mättnad. Kan detta möjligen vara en förklaring till viktuppgång och hur kommer man i så fall tillrätta med det?

Christina Sundequist intervjuar Ewa Meurk, som förklarar vad som händer. I ett informativt avsnitt där hormoner som styr aptitreglering ligger i fokus förklaras bakomliggande mekanismer och vad man kan tänka på för att inte rubba kroppens naturliga signaler. Kostval spelar en viktig roll men även sömn, stress, styrketräning och livsstilen i stort. Och såklart, hormonella obalanser. De specifika hormoner som Ewa talar om är insulin, mättnadshormonet leptin och hungerhormonet ghrelin.

Avsnittet tar även upp fasta. Hur kan man genom fasta möta obalanser, metabol ohälsa och aptitreglering? Vad finns det för olika typer av fasta och finns det någon fasta som passar kvinnan i mitt i livet bättre? Fasta kan låta krångligt och läskigt för en del, men visste du att man kan simulera fasta och på så sätt får fastans fördelar, vilka exempelvis är stimulerad fettförbränning och utrensning av trasiga och gamla celler.

Det här är ett fristående avsnitt men med koppling till Ewas tidigare avsnitt om blodsocker och insulin. Ett tips är alltså att lyssna på avsnitt 213 för att få en större förståelse för hur allt hänger ihop.

Ewa Meurk är civilingenjören som bytte bana mitt i livet och blev en hälsoingenjör. Hon kombinerar sin tekniska kunskap med en gedigen utbildning inom näringslära, funktionsmedicin och är även beroendeterapeut inom mat och socker.

Idag jobbar Ewa som utbildare och föreläsare inom funktionsmedicin med fokus på metabol hälsa och hormonell balans. Hon är verksam på läkarkliniken Funmed och grundare till utbildningsbolaget Elitista.

Ewa är också författare till boken ”Bli din egen hälsoingenjör – verktyg för metabol hälsa”

 Välkommen till ett spännande avsnitt som avslutas med flera nyttiga tips om hur du på bästa sätt kan ta hand om din aptitregling och undvika rubbningar i de naturliga hunger- och mättnadssignalerna och på så sätt även hantera eventuell viktuppgång

Lyssna på avsnittet

Länkar

Ewa driver utbildningsbolaget Elitista. Där kan du lära dig mer om hur du själv kan mäta och tolka dina egna metabola markörer och hur övervikt, fetma och högt blodsocker hänger ihop. Du kan också lära dig mer om simulerad fasta.

Ewa har också skrivit boken Bli din egen hälsoingenjör som du hittar på nätet.

Avsnitt som  är intressanta på samma ämne är avsnitt 213 med Ewa, avsnitt 171 med Fredrik Nyström , avsnitt 173 med Kerstin Brismar och avsnitt 183  också med Fredrik Nyström.

Läs om Professor Valter Longos fastesystem.

Vad är Autofagi?