Tarmbakterier, tarmhälsa hur och varför?

tarmbakterier henrik ennert

174.- Tarmbakterier med Henrik Ennart

Det kommer otroligt mycket spännande forskning om tarmbakterier och tarmhälsa som tyder på att vi står mitt i en biologisks forskningsrevolution.  Hur skall vi tolka resultaten och vilka slutsatser kan vi dra? Henrik Ennart är vetenskapsjournalist och författare. Han har satt sig in i forskningen kring tarmen, dess bakterier och hur vårt immunförsvar och mående påverkas av dem.

I det här avsnittet talar han med Åsa Melin om att det vi stoppar i oss kan leda till allt från kroniska inflammationer till att läka och förlänga livet. En god tarmhälsa.

En typisk västerländsk diet med litet fibrer och ”skräpmat” påverkar vår tarmflora negativt. Vi kan ganska enkelt ändra vår tarmflora så vi antingen blir friskare och piggare eller tröttare och sjuka. En nyckel är att varje vecka äta varierat och minst 30 olika sorters växter. Det låter mer komplicerat än det är.

Vi talar om att mäta bakterieflora, hygien, smittskydd, antibiotika och riskfaktorer för Covid-19. Och så de blå zonernas mysterium; varför har de som bor i dessa geografiska zoner höga östrogenhalter?

Och kommer vi alla inom snar framtid svälja kapslar som talar om vad vi behöver äta och finns det någon gräns för fanatisk tarmbakterieodling och hälsofixering?

Lyssna på avsnittet

Recept och matbilder som utlovas i avsnittet kommer ur Happy Food Green som Henrik Ennart skrivit tillsammans med Niklas Ekstedt, som tagit fram recepten, hittar du på Instagram @klimakteriekocken.

Henrik och Niklas gör också podcasten Leva Gott som du hittar där poddar finns.

Klimakteriepodden är Sveriges största podcast inom kvinnohälsa med fokus på åren 45-60. Allt från personliga berättelser, bioidentiska hormoner till kost, sömn och alternativmedicin. Gå in på Avsnitt för att läsa om samtliga avsnitt eller Ämnen där du kan leta dig fram till det som intresserar just dig. Välkommen att lyssna!