Avsnitt

Träning mot klimakteriebesvär Monika Björn
65. Hur bra kan man må med Monika Björn (publiceras 12/12)

Monika Björn är övertygad om att vi kan må bättre än någonsin i klimakteriet. Genom att kombinera rätt typ av träning, baserat på din nivå, med kosttillskott och andra hjälpmedel kan du både bli starkare fysiskt och psykiskt än när du var 35. Monika beskriver hur hon själv kontrollerar sina klimakteriebesvär och varför hon kallar sig klimakterieaktivist.

Eva rylander underlivet klimakteriet östrogen
64.- Underlivet under livet med Eva Rylander

Professor emerita Eva Rylander  är aktiv som gynekolog och forskare sedan 70-talet. Hon talar om underlivsproblem och sjukdomar som kan uppkomma i olika faser, om vad klimakteriets inverkan blir och vilken hjälp som finns. Att kompensera för minskad östrogenproduktion är ett av ämnena.

Klimakteriet frihetskapital Emma Persson
63.- Frihetskapital med Emma Persson

Vågar du ta en ordentlig titt på din ekonomi? Privatekonomen och opinionsbildaren Emma Persson talar med Åsa Melin om att ta makten över pension, sparande, bostad, testamente, amorteringar och pensionsrätter. Våga också tala med din partner om tidigare ekonomiska uppoffringar som kräver kompensation. I övergångsåldern är det många börjar fundera på vad man vill göra när man slutar jobba och hur länge man behöver arbeta. Var står du?

Hormonbehandling av klimakteriebesvär Angelica Linden Horschberg

62.- Uppdaterade riktlinjer förhormonbehandling av klimkteriebesvär
med professor Angelica Lindén Hirschberg
Det talas mycket om vad de nya riktlinjerna för behandling av klimakteriebesvär kommer innehålla.  Angelica Lindén Hirschberg talar om varför vi behöver en uppdaterad syn på hormonbehandling av klimakteriebesvär. Om för- och nackdelarna med naturligt eller s.k. bioidentiskt progesteron vs kemiska gestagener och hur cancerrisken ser ut och varför det behövs en ny svensk studie.

hormoninbalans klimakteriebesvär

61.- När allt rasade ihop med Helen Högsten
Allt började för ca 10 år sedan med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen. Sedan hände det som inte får hända. Kroppen sa ifrån med smärta från fötterna hela vägen upp till munnen. Helena Högsten berättar om hur hon tog sig tillbaka.

Munhälsa under klimakteriet

60.- Munnen och tänderna med Karin Garming Legert
Vaknar du ofta på natten med torr mun eller upplever du att du är lättirriterad i munnen? Karin Garming Legert har svar på hur munnen påverkas av klimakteriet. Hon talar också om dålig andedräkt, tandblekning och hur vi bör sköta vår tandhygien.

Ökad livsenergi och rikare sexliv i klimakteriet Irene Andersson
59.- Ökad livsenergi och rikare sexliv med Irene Andersson

Kontakt med sin kropp och sitt inre genom hjärtat och livmodern är nycklar till ett rikare känslo- och sexliv. Irene Andersson ger råd på hur du skapar sexlust och nytändning i ett långt förhållande.

Låggradig inflammation orsakar besvär
58.- Inflammation; orsaken till många besvär med Martina Johansson

Martina Johansson berättar att låggradig inflammation kan vara orsaken till besvär med ångest, oro, kroniska sjukdomar, allergier, cancer, ledsmärta. Inflammation kan också skapa obalans i våra hormoner och förvärra klimakteriebesvär. Skapa balans på naturlig väg.

Ont i kroppen
57.- Ont i kroppen med Elisabet Hagert
Vi börjar ofta känna av fysiska smärtor och knak i leder samtidigt som klimakteriet infinner sig. Docent Elisabet Hagert, specialist i ortopedi, reder ut skillnaden mellan artros och reumatism och vad som går att göra åt det.

Sveriges television gör serie om klimakteriet

56.- Det ska hända dig med!
Nu händer det! Ett SVT program om klimakteriet!  Journalisten Malin Jacobson Båth är programledare och initiativtagare till tv-serien som tar upp ett ämne som direkt rör 880.000 kvinnor i Sverige och indirekt alla som är på väg dit eller känner någon som är i klimakteriet.

Motion och rätt kost mot problem i förklimakteriet.

55.- Sökandet efter hormonbalans
Johanna Toftby har tusentals besökare på sin blogg. I ett öppet samtal med Åsa Melin beskriver hon hur en obearbetad sorg utvecklades till panikattacker och sockerknarkande. Johanna är 45 år och känner att förklimakteriet börjat. Sömnproblem, svårare migrän, ibland en molande ångest. Något händer i kroppen. Vila, motion och mat har blivit viktigare än någonsin. En snygg yta kan dölja problem, men vågar och orkar man ta tag i det så kan man hitta harmoni, glädje och kärlek vilket Johanna Toftby bevisat.


54.-Tre kvinnor, tre upplevelser
Mia, IngaLill och Cicki har helt olika bakgrund och upplevelser av klimakteriet. Mia har en historia med bröstcancer och är inne i sitt andra klimakterium, Cicki har provat allt vad gäller träning, hälsokost, alternativa metoder och hormoner. IngaLill är frustrerad över att inte fått hjälp i vården och att inte hittat något som fungerar.

53.- Funktionsmedicin: så funkar det med Fredrik Ölander
Inom funktionsmedicinen försöker man hitta de bakomliggande faktorerna till din hälsa. Oftast är det livsstilen som avgör om en sjukdom eller symptom bryter ut. Läkemedel tar bort eller dämpa symptom, men för att komma till botten med problemen måste du gå djupare än så.

52.- Nya riktlinjer och naturligt progesteron
Gynekologen Hans Frykman har länge kämpat för att naturligt/bioidentiskt progesteron skall vara fritt tillgängligt. Varför stöter kampen för det naturliga progesteronet på patrull? Hans Frykman talar också om nya forskningsrön, om  bröstcancer och om att många gynekologer inte håller sig uppdaterade.

51.- Kvinnlig dynamik på arbetet
Företagsledaren Per Eriksson ger sin syn på varför kvinnor är absolut nödvändiga för dynamiken i företag och hur mogna kvinnor bidrar med nödvändig kompetens och balans 


50.- Hjärnsmarta  val
Näringsfysiologen Kristina Andersson berättar hur kosten påverkar hjärnan. Hur du kommer ur dåliga vanor och sötsug och om att undvika lockande skräpmat 

49.- Pep talk med Cathrine Schück
Cathrine Schück ger råd hur man får näsan ovan vatten  när allt känns tungt och lågt i klimakterieåren. Vad tar man tag i först och hur börjar man om det mesta känns trist, kroppen förändras och dessutom kanske gör ont? ...

48.- Hormonsvängningar innan menopaus
Författaren och hälsojournalisten Katarina Wilk beskriver hur hormonerna börjar svaja runt 40. Sömnstörningar, utmattning, ångest och humörsvängningar kan vara de första tecknen som ofta misstolkas och felbehandlas ....

47.- Alkohol
Åsa Melin talar med nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna om alkohol. Många kvinnor använder alkohol för att minska klimakteriebesvär. Varför tål vi alkohol sämre med åren? Hur märks att ett bruk blivit ett missbruk? Hur kan familjen tillsammans ta tag i problemet?. ...

46.- Knip för bibehållen livskvalitet
Hur ofta kniptränar du? Karolina Ersson talar om hur viktigt det är med stark bäckenbottenmuskulatur och ger ett träningsprogram.
45. – Lyssnarfrågor del 2
Åsa Melin får åter hjälp av gynekologen Sven-Eric Olsson att besvara lyssnarfrågor. Kan klimakteriebesvär vara  ärftliga? Hur minska besvär utan att ta hormoner? Kan ett sent barnafödande  ha påverkan?  Vilken hjälp kan man kan kräva från en gynekolog?

44. – Lyssnarfrågor del 1
I en första omgång lyssnarfrågor med fokus på hormoner där många frågor handlar om östrogen har Åsa Melin bl a fått hjälp av gynekolog Sven-Eric Olsson.

43. – Varva ner och skapa närvaro
Psykologen och mindfullnessinstruktören Daniel Ek lär ut övningar och ger råd för att hantera stress och negativa tankar. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner..

42.- Stark genom klimakteriet
Tränings- och fitnessprofilen Monika Björn berättar hur hon trots många indikationer tillslut förstod att hon var i förklimakteriet och hur hon tog tag i situationen.

Avsnitt 41.- Bröstcancer; riskfaktorer och förebyggande
Professor Per Hall är överläkare på onkologkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och ansvarig för världens största mammografimottagning. Vad påverkar risken för bröstcancer och hur viktigt är mammografi? ...

40.- Min personliga klimakterieresa
Hälsoprofilen Blossom Tainton berättar i en personlig intervju hur hon gick från dansare och artist till att bli hälsoprofil och hur hon påverkats av utmattningsdepression och klimakteriet.. ....

39.- Skydd mot åldrandets negativa effekter
Professorn och specialisten i gynekologi, Andrea Genazzani, talar med Åsa Melin om hur östrogen är viktigt skydd för många kroppsfunktioner bl a benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar och inte minst demens och alzheimer. ....

38. – Jag känner inte igen henne
Juristen AnnaLena Erikssons beskriver sin bok ”Jag känner inte igen henne” som,  reflektioner om klimakteriet för män som inte förstår vad som händer med deras kvinna och relationen runt 50. Ett personligt och öppet samtal med Åsa Melin. ....

37.- Stresshantering
Stressforskaren Anders Tengström talar om vad stress är, hur man känner igen symptomen och vad man kan göra för att må bättre.…..

36.- Självledarskap och inre kondition
Mia Törnblom, som sålt mer än 10 miljoner böcker, beskriver att precis som fysisk kondition kräver vårt inre träning och uppmärksamhet. Känner du dig själv och vet vad din värdegrund och grundläggande behov är? …..

 35. – Är arbetslivet anpassat efter dina behov
Susanna Toivanen, professor i sociologi, som forskar på folkhälsa och arbetslivsfrågor vid Stockholms Universitet, talar om hälsa, jämlikhet och attityder som påverkar vårt arbetsliv och varför det är tuffare för kvinnor att ta sig fram i karriären. 

34. – Vet du vem du är och vad du behöver med Daniella Gordon
Samtalsterapeuten Daniella Gordon ger råd om hur du bör hantera din ilska, deppighet, oro och åldersnoja i klimakteriet. Hur kan du hitta tillbaka till din partner, eller är skilsmässa det enda rätta? ...

33. – Mer kunskap om sömn
Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell från avsnitt 32 talar om melatonin, ljus, mat, kaffe, övervikt påverkar vår sömn. Och varför det kan vara bra att sova på saken. ...

32. – Sömn, sömn, sömn
Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell vid Uppsala Universitet ger oss insikt i vad som styr sömnen och vad vi kan göra för på förbättra förutsättningarna för att sova bra. ...

31. – Behandlingsskillnader mellan Frankrike och Sverige
Gynekologen Marie Luterkort, som praktiserat både i Sverige och Frankrike, berättar  om hur inställning och behandling skiljer sig åt mellan länderna. Och om användningen av  naturliga/bioidentiska hormoner. ...

30. – Akupunktur och kinesisk medicin
Lars Nilsson, som är utbildad kinesisk läkare, talar om hur kinesisk medicin behandlar övergångsproblem och hur akupunktur kan hjälpa. ...

29. – Vikt och hur mår du egentligen?
Näringsfysiologen, författaren och inspiratören Kristina Andersson talar om vad vi skall fundera på istället för vågen. Hur påverkas ämnesomsättning och vikt när vi blir äldre?

28. – Tidigt klimakterium, ny forskning och bröstcancer
Professor Angelica Lindén Hirzberg talar om hur viktigt det är att fånga upp kvinnor som kommer i klimakteriet före 40 och hur risken för bröstcancer påverkas av hormonbehandling. ….

27. – Det sexuella klimatet
Sexologen, parterapeuten och barnmorskan Helena Cewers berättar om de värsta fienderna för ett positivt sexuellt klimat. Vi får sunda råd som går att tillämpa direkt.

26. – Plastikkirurgi
Plastikkirurgen Peter Emanuelsson talar om att fixa  komplex och minska ålderstecken men också  om viktiga operationer som kan förbättra livskvaliteten.  

25. – Klimakterielitteratur
Bibliotekarie Elisabeth Skog rekommenderar och dissar fack- och skönlitteratur  om klimakteriet  

24. – Svårigheten med provtagning
Gynekolog Sven-Eric Olsson förklarar hur man kan få veta var man är i relation till menopausen   

23. – Mannens klimakterium och symptom
Hormonterapeuten Louise Edlund talar om mannens övergångsålder

22. – Bioidentiska hormoner och progesteron
Gynekologen Hilde Löfqvist talar om bioidentiska hormoner, progesteron och östrogen 

21. – Inte bara könshormoner
Martina Johansson talar om hur hormoner styr vår kropp och hur man kan påverka dem

20. – Primärvårdens roll och utmaningar
Läkaren och specialisten Caroline Larsén beskriver vårdcentralens roll och hur vi kan ta tag i sömnproblem och depression

19. – Stress och hormonbalans
Hormonterapeuten Louise Edlund förklarar hur våra organ samspelar för hormonbalansen och vad som kan gå snett 

18. – Lyssnarfrågor
Åsa Melin besvarar lyssnarfrågor 

17. – Bättre sömn på naturlig väg
Åsa Melin med gäster diskuterar förutsättningar för en god nattsömn 

16. – Hud
Hudläkaren Petra Kjellman berättar om hur huden förändras och vad man kan föryngra den  

15. – Kosttillskott, funktionsmedicin och psyket
Cathrine Schück berättar om vad vi bör äta, om kosttillskott och om funktionsmedicin 

14. – Preventivmedel och hygien
Åsa Andersson om preventivmedel. Hur vet man när man faktiskt kommer i klimakteriet om man använder spiral eller p-piller? 

13. – Yogans läkande kraft
Jennie Liljefors berättar hur yoga kan ge lindring av både PMS- och klimakteriebesvär och visa vägen till ett hälsosammare liv

12. – Ayurveda
Eva Forsberg Schinkler talar om den indiska läkekonsten Ayurveda kan hjälpa oss att hitta lösningar till välmående och balans i övergångsåldern

11. – Livets hormon
Professor Tord Naessén berättar hur PMS- och klimakteriebesvär hänger ihop och vilka medel som kan lindra besvären 

10. – Nycklar för en lycklig relation
Helena Cewers fokuserar på hur man kan hålla liv i en relation och ha ett bra sexliv

hår09. – Hår!
Frisören Tomas Edlund talar om varför håret kan upplevas annorlunda med åren 

Mat för hormonell balans08. – Mat för hormonell balans
Ulrika Davidsson talar om vikten av att ge kroppen rätt bränsle som stöd och få en glad och fokuserad hjärna och en väl fungerade kropp 

stil och klädsel07. – Stil och klädsel
Bloggaren Anna Daniel ger råd om hur man kan klä sig när man riskerar att plötsligt bli varm och kroppsformen förändras   

06. – Stärk hälsan och öka välbefinnandet
Tina Hagelin talar om hur du kan stärka din sexuella hälsa för ökad energi, sensualitet och inre välbefinnande.

Fysisk träning mot klimakteriebesvär05. – Träning mot klimakteriebesvär
Professor Mats Hammar berättar hur viktig träning är för att lindra besvär …´

04. – Kan hormoner göra klimakteriet lättare?
Professor Angelica Lindén Hirschberg reder ut vad, när och varför man eventuellt skall ta hormoner

04B Extramaterial
Professor Angelica Lindén Hirschberg berättar om en delvis misstolkad amerikansk forskningsundersökning som drastiskt kom att förändra användningen av östrogen  

03. – Sexualitet under klimakteriet
Helena Cewers talar om kvinnans sexualitet under klimakteriet.

02. – Klimakteriet och media
Amelia Adamo talar om hur hon har arbetat med klimakteriet ur en journalistisk synvinkel och om sina egna erfarenheter.

01. – Kvinnlig fysiologi
Professor Angelica Lindén Hirschberg beskriver vad det är som händer i kvinnans kropp när vi närmar oss, under och efter klimakteriet ...