Avsnitt

Klimakteriet och kvinnlig hälsa

metabola balansen ewa meurk

213.- Blodsocker, insulin & vikt med Ewa Meurk (Publiceras 19/1)
Metabola balansen är speciellt känslig när östrogennivån faller i klimakteriet. Ewa Meurk är civilingenjören som bytte bana och blev hälsoingenjör. Hon förklarar varför blodsocker- och insulinnivåer är viktiga att ha koll på. Och vad som kan hända om vi inte har det. En dammsugare till fikat kanske är gott men en ganska dålig idé.Åtminstone i det långa loppet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

allmänläkarna och primärvården naomi flanholc

212.- Allmänläkaren som vill och kan med Naomi Flamholc
Primärvården är första linjen i  hälsovården och skall vara ”första hjälpen”.  Dess styrka ligger i dess tillgänglighet.  Problemet att den skall ha ett så brett kunnande. Har man otur kan man komma till någon som inte har just klimakterieproblem som sitt första ”intresse”. Givetvis talar man mycket mellan kollegor och utbyter erfarenheter, men just klimakteriet är ett ämne man talar mycket sällan om. Naomi Flamholc har lång erfarenhet från primärvården och är också grundare till den digital klimakterietjänsten Womni.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

 

stress och återhämtning ellen engvall

211.- Stress och återhämtning med Ellen Engvall
För barnmorskan Ellen Engvall är barnafödande den mindre delen i att vara barnmorska. Det är fråga om kvinnans hela livstid från tonår till döden och vad det innebär att vara kvinna. Hon har arbetat med att söka harmoni i helheten; hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående. Yogan är här ett viktigt verktyg. Hennes nycklar till hormonell balans hjälper att lyssna ”inåt” och höra kroppens signaler.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Hantera stress daniel ek

Avsnitt 210. – Stress: Varva ner med Daniel Ek
Fysisk och psykisk stress påverkar oss lika och hormonell obalans är en form av stress. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner. Speciellt i övergångsåldern då hormonerna åker upp och ner. Psykologen Daniel Ek talar om KBT, ACT och om en sex-punkts metod att hantera sin stress. Och, blir semestern en återhämtning eller ännu en stresskälla?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vad är stress anders tengström
Avsnitt 209.- Stress med Anders Tengström
Stress återkommer gång på gång som en av de viktigaste orsakerna till att vi mår dåligt. I tre avsnitt som är omtag av tidigare publicerade avsnitt, tar vi upp vad stress är, hur vi kan hantera stress och hur vi kan undvika att bli ”negativt” stressade. I detta avsnitt möter vi stressforskaren Anders Tengström som talar om vad stress är, hur du kan drabbas och hur det påverkar dig och din omgivning. För det är inte bara du som blir drabbad.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

sköldkörtelrubbningar i klimakteriet cecilia tibell
208.- Hormonkaos med Cecilia Tibell

Sköldkörteln har en reglerande funktion på produktion och insöndring av våra hormoner. Och då även på våra könshormoner som östrogen vilket påverkar våra menscykler och vårt klimakterium. Sköldkörtelrubbningar i klimakteriet är långt ifrån ovanligt. Hur märker man om man har problem?  Vad är normalt och vad är inte? När och hur kan man själv påverka och vad ska man se till att få hjälp med? Det ska Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, guida oss kring.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

mentalt påverkad av klimakteriet lotta gray

207.- Elefanten i rummet med Lotta Vimmelmamman Gray
Lotta Grey, känd som Vimmelmamman, vet hur det är att drabbas av cancer, gå igenom skilsmässa, vara ensam mamma, och sedan få klimakteriebesvär från helvetet, leva med tre timmars sömn per natt – och dessutom – vara offentlig med det. En personlig berättelse om den kvinnliga kraften som försvann och ersattes av symptom som ängslan, håglöshet, enorma svettningar, torra ögon och en mängd frågor. ”Vad är vad och vem kan hjälpa mig, för jag vägrar må så här!?” Varför må skit när man inte behöver?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

bättre sömn lisa carpevi

206.- Verktyg för god sömn med Lisa Carpevi
Hur får vi bättre sömn? Kvinnor får ofta problem i klimakteriet. Är det verkligen meningen att vi ska sova dåligt bara för att vi blir äldre och är i klimakteriet? Lisa Carpevi talar om orsakerna. Stress, oro men också brist på rutiner. Och vad vi kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

bättre klimakterievård christina strååt

205.- Bättre vård för klimakteriebesvär med Christina Strååt
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att reda ut hur behandlingen av klimakteriebesvär ser ut i landet. Detta berättar Socialstyrelsens ansvariga utredare, Christina Strååt. Det är stora skillnader mellan de behandlingsformer de olika regionerna och vårdcentralerna erbjuder. I vissa regioner är det bara 10% av vårdcentralerna som förskriver hormonläkemedel. I andra ända upp till 70 %. Någon enhetlig linje finns inte. På samma sätt är övriga behandlingserbjudandet mycket olika mellan vårdcentralerna.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriesymptom eva elmström
204.- Det är inte svårt med Eva Elmström
Vilka klimakteriesymptom talas det för litet om? Värmevallningar, nattsvettningar, torra slemhinnor osv. känner de flesta till. Om de känslomässiga förändringarna klimakteriet kan leda till talas det mindre: ”Jag känner inte igen mig själv!”. Den sexuella hälsan är också ett område värt mer uppmärksamhet. Eva Elmström har under många år arbetat för att lyfta kunskapsnivån inom vården. Det borde vara fullständigt glasklart att klimakteriet alltid skall finnas med som möjlighet när man ställer diagnosen för en kvinna i 45 – 55 år som inte mår bra. Så är det inte idag.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


kunskap om klimakteriet eva elmström

203.- All kunskap finns med Eva Elmström (Publiceras 17/11)
Hade våra mammor mindre problem i klimakteriet än vad många av oss upplever idag? Är det glömska eller finns en annan förklaring? Den psykiska ohälsan har ökat, men livsstilsfaktorer spelar antagligen en stor roll. Vi lever mer hektiskt och under ett större tryck. Men vi talar mer med varandra och har nätet som en outsinlig källa till kunskap. Med allt detta ställer vi krav: vi vill må bra! Barnmorskan Eva Elmström drivs av frustration över att det behövs bättre kunskap både hos oss kvinnor och i vården. För kunskapen finns – den måste bara ut.
Läs mer mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

urinvägsläckage katarina woxnerud

202.- Det läcker med Katarina Woxnerud
Om man ska lyssna på vad kvinnor faktiskt tycker är jobbigast när de kommer i klimakteriet och framförallt efter menopaus så är det läckage, både fram och bak. Det värsta är att man inte vågar tala om det och tycker att det är otroligt pinsamt att söka hjälp. Katarina Woxnerud är naprapat och har all kunskap man kan önska sig i det här ämnet så lyssna på vad som är normalt, kan behöva opereras, tränas upp eller avhjälpas med några fiffiga trick.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

cancerbehandling och klimakteriebesvär yvonne wengström
201.- Hjälp utan hormoner med Yvonne Wengström
Även om man inte kommit i klimakteriet innan man börjar en cancerbehandling, leder behandlingen ofta till att man hamnar i det och med kraftigare symptom. Även om man inte har åldern inne Professor Yvonne Wengström Yvonne Wengström arbetar med livsstilshälsa och omvårdnad. Hon är ansvarig för en studie där man funnit att träning under och efter en pågående cellgiftsbehandling är något vården absolut bör rekommendera. Vilken typ av träning talar vi om, på vilken nivå och vad kan vi förvänta oss i form av effekter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

hormonskepsis och klimakteriebesvär angelica linden hirschberg

200.- Hur står det till med Angelica Lindén Hirschberg
Hur står det till med klimakteriet? Klimakteriepodden firar avsnitt 200 med att bjuda tillbaka Professor Angelica Lindén Hirschberg, den första gästen! Hur ser man på klimakteriet idag och hur har detta förändrats de senaste åren? Vilken forskning styr riktlinjer och rekommendationer för behandling och hur påverkar media synen på hormoner? Vi talar om generationen gynekologer som inte arbetat med östrogen och varför allmänläkare inte kan ha prio på klimakterievård. Dessutom, hur och när ska man ta sina klimakteriebesvär på allvar, när ska man sätta in behandling och för vad? Och om sömnbesvär, demens, oro och strikta riktlinjer.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

gynekologer hedda engberg golbarg vesterlund
199.- Nya gynekologer med Hedvig Engberg & Golbarg Vesterlund
Hur ser det ut med kunskapen och inställningen till klimakteriet hos den nya generationen gynekologer? Åsa Melin talar med två nyblivna specialister. Hur ser utbildningen ut, hur är den uppbyggd och hur ser verkligheten ut? Kompetensen idag är stor – men smal. Med specialiseringen kommer också risken för ”stuprörskompetens”. Om du lider av klimakteriesymptom och den gynekolog du vänder dig till är otroligt duktig på bäckenbottenkirurgi men inte arbetat med klimakteriefrågor, är det inte säkert att du blir mycket hjälpt. Och vad gör man om man inte får förtroende för ens gynekolog?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

klimakteriet och maghälsa peter martin
198.- Hälsan börjar i magen med Peter Martin
Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt? Eller är det kanske tuvan som välter lasset? Magen är huvudmisstänkt om någon är sjuk eller känner sig energilös och dålig. Har man inte en fungerande mag- tarmkanal är det mycket som kan gå fel. Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin. Han talar om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage. Du får konkreta råd att prova på egen hand. För som min mage mår, så mår jag.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

funktionsmedicin peter martin
197.- Funktionsmedicin med Peter Martin
Principen bakom funktionsmedicin är enkel. Man vill förstå de underliggande orsakerna för en sjukdom för att kunna bota och undvika den. Man säger inte nej till den traditionella medicinen. Man kompletterar den. Läkaren Peter Martin är här ledande inom svensk sjukvård. Stress är den största boven bakom dagens hälsoproblem.  Men kost och nutrition den mest underskattade parametern i läkningsprocessen – och i det förebyggande. Då nutrition får liten uppmärksamhet i forskning och utbildning finns här en stor okunskap inom sjukvården.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonkarusellen betty wassenius
196.- Utan filter med Betty Wassenius
Hormonkarusellen som börjar snurra i förklimakteriet drabbade Betty Wassenius, tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach, hårt. I teorin har hon all kunskap och bästa förutsättningar att kunna hantera sitt eget klimakterium. ”Jag har tagit del av fakta men det är först nu jag känner hur det är att vara i den hormonella karusellen. Nu är det den kognitiva, känslodelen som drabbar mig. På papper är det en sak men att uppleva det i livet är en annan.” En gripande, modig och öppen berättelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

universalmedicin carl johan sundberg
195.- Universalmedicin med Carl Johan Sundberg

Det kan upplevas som tjatigt med ständigt lovordande av träning och fysisk aktivitet. Men fysisk aktivitet har positiva effekter på ett 50-tal olika områden: blodsocker, blodtryck, hjärt- och kärlsystem, syreupptagningsförmåga, skydd mot demens och många andra.  Därför är det en ”universalmedicin” i motsats till ”normala” mediciner som endast siktar in sig på en uppgift. Professor Carl Johan Sundberg på Karolinska forskar om hur vår kropp uppfattar och tolkar vad den upplever när vi är aktiva fysiskt. Och hur den reagerar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

hälsovård i klimakteriet
194.- Hälsovård i klimakteriet med Lena Rindner
Distriktssköterskan Lena Rindner såg ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling och i en ny arbetsmetodik. Här är utbildning och information om klimakteriet och vad som händer med kroppen en huvuddel. Och att ha en helhetssyn som också innefattar livssituationen. Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Det är faktiskt inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet. Det är psykisk ohälsa och urinläckage.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

stark50+ monika björn 5 cm
193.- Stark 50+ med Monika Björn

Att klimakteriebesvär påverkas av val av livsstil är klart. Men att vara stark är mycket mer än att lyfta tunga vikter på gymmet, det handlar om hela du. Klimakterieaktivisten Monika Björn, med bas i träning och friskvård, är tongivande i arbetet med att synliggöra och upplysa om klimakteriet. Hon tar upp frågeställningar som berör alla oss kvinnor. Allt från fällor vi ska försöka undvika till vilka lösningar som finns tillgängliga. En stötesten är brist på kompetens och professionellt stöd och hjälp på många ställen i vården.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

biohacking martina johansson 5 cm

192.- Bli din egen doktor med Martina Johansson
Biohacking syftar till att förstå sig själv och ge grundläggande kunskap om hur just din kropp fungerar för att möta dina hälsoutmaningar. Generella hälsoråd fungerar inte alltid bäst. Vi är alla olika. Utgå därför från dig själv och se vad just du mår bra av. Martina Johanson, ingenjör i bioteknik, forskare och författare och välkänd i hälsokretsar beskriver sin metod. Utgå från dig själv!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärnspöken david waskuri 5 cm
191.- Hjärnspöken med David Wakuri

Hjärnspöken kan vara negativa tankar, rädslor och att vi handlar på ett sätt som går emot våra egentliga övertygelser. Till synes vardagliga händelser som att bli ombedd att göra något på jobbet, att irritera sig på sin partner eller något annat kan trigga igång hjärnspöken. Psykolog David Waskuri om detta och om vad vi kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

skogsbad amelia cardell
190.- Skogsbad med Amelie Cardell

Författaren, journalisten och skogsbadsguiden Amelie Cardell ger oss ett nytt verktyg som kan öppna våra sinnen, dämpa stress och hitta lugn. Under ett skogsbad, på japanska shinrin-yoko, saktar du ner tempot och bjuds in till att utforska naturen så att alla sinnen kravlöst stimuleras utan att vi behöver agera. Skogsbad är beroendeframkallande berättar Amelie.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

åldrande sköldkörtel migrän cecilia tibell
189.- Åldrande, sköldkörteln och migrän med Cecilia Tibell
Det här är en fristående fortsättning på avsnitt 188 med doktor Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi. Hon fortsätter bla tala om sköldkörtelproblem och hypotyreos. Dessutom, vad vet man redan idag om åldrande och att fördröja klimakteriet? Livsstilsförändringar med mindre stress och bättre kost kan vara nycklar. Till detta och till att bättre hantera sin migrän som ofta blir värre runt klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

autoimmuna sjukdomar cecilia tibell

188.- Autoimmuna sjukdomar med Cecilia Tibell
Vid en autoimmun sjukdom producerar kroppen antikroppar mot sig själv. Specialistläkaren Cecilia Tibell om detta, om varför toleransen och motståndskraften sjunker när vi kommer in i klimakteriet. Om östrogenets roll, vad som kan trigga sjukdomarna, hur kroppen reagerar på olika former av stress och hur man ser att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar och hormonbalans. Man har identifierat mer än 140 olika autoimmuna sjukdomar där den vanligaste är underfunktion i sköldkörteln, andra är IBS, MS, Parkinson, flera nerv- och reumatiska sjukdomar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

medveten andning anders olsson
187.- Medveten andning med Anders Olsson
Andningen påverkar oss mer än vi funderar över. Vi överlever i veckor utan mat. I dagar utan vatten, men slutar vi andas överlever vi bara några minuter. Detta vet alla, men få vet hur mycket hur mycket din hälsa och liv påverkas av hur du andas. Anders Olsson har blivit hela Sveriges andningslärare genom att skapa medvetenhet kring andningens kraftfulla effekter. Han talar om syrets och koldioxidens roller, hur du minskar risken att få i dig bakterier, kontrollera astma och panikångest samt varför vi kvinnor ofta hamnar i ett dåligt andningsmönster. Men  varför i hela friden skall man tejpa igen munnen när man sover?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

systerskap i klimakteriet monica buitenhuis
186.- Var finns systerskapet? med Monica Buitenhuis
Är vi kvinnor för kritiska när vi betraktar varandra med utseende-, jämförelsehets och måttstockar motsvarande ideal. Många känner sig obekväma på gym och i träningskläder. Vi borde bättre kroka arm och stötta.  Monica Buitenhuis arbetar med beteendeförändringar och stresspedagogik för kvinnor med fokus på kost- och träning. I ett utmanande samtal med Åsa Melin ifrågasätts sociala medier, offerkoftan, vad hälsa är, oönskade kilon och vilka normer, ideal och attityder som drivers oss.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

övergrepp åsa kastbom
185.- Våga tala om övergrepp med Åsa Kastbom (Publiceras 26/5)
Alltför många har utsatts för övergrepp tidigare i livet som man inte bearbetat. Klimakteriet är ett vägskäl i våra liv. Man tvingas tänka efter. Stanna upp och utvärdera. Vad har hänt vart vill jag med resten av mitt liv? Läkaren och psykiatern Åsa Kastbom  arbetar med traumabearbetning av psykiskt- och fysiskt våld.Ofta kan sådana upplevelser hämma din förmåga till närhet, anknytning och lust. Vi talar om vad som går att göra och vilken hjälp det finns att få och varför gemenskap kan vara så kraftfullt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

underlivskomplikationer kvinnoklinike
184.- Underlivsoperationer med Kvinnokliniken
En specialistläkare i gynekologisk kirurgi från en av landets större kvinnokliniker talar om olika underlivskomplikationer som kan leda till operation. Och, kommer man i klimakteriet om man tar bort livmodern? Lider du av smärta, oförklarliga blödningar, läckage, eller något annat obehag i underlivet så är det här avsnittet för dig.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

metabola syndromet fredrik nyström
183.- Metabola syndromet med Fredrik Nyström
Metabola syndromet hänger ihop med övervikt och gärna bukfettma. Över tiden kan detta leda till förhöjt blodtryck, dåliga blodfetter och förhöjt blodsocker. Och sedan till diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Hur det här kopplar till östrogen och vad som händer i kvinnokroppen kring klimakteriet talar professor Fredrik H Nyström om. Dessutom om att litet övervikt verkar vara bäst och att kvinnor lever längre än män.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

klimakteriet utmattningsdepression david waskuri
182.- Livskompassen med David Waskuri
Man vill lyckas på alla fronter: arbete, familj, umgänge, fritid. Med höga förväntningar finns risk att tippa över gränsen och drabbas av utmattningssyndrom . Ofta är symptomen lika de man kan uppleva i klimakteriet. Vilka hör hemma i utmattning och vilka kan bero på klimakteriet och spelar det någon roll? Psykoterapeut David Waskuri introducerar verktyget livskompassen som kan hjälpa dig att hitta bättre balans i livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet och utmattningsdepression blossom tainton

181.- Jag är tillbaka med Blossom Tainton
Många känner likgiltighet och diagnostiseras med utmattningsdepression. Kan det vara klimakteriet som är orsaken? Många saker händer samtidigt i en kvinnas liv från 45 och framåt Blossom Tainton ingjuter hopp med sin personliga berättelse om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen har gett vika.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoner tord naéssen
180.- Dina frågor om hormoner & annat med Tord Naéssen

Som upplyst och påläst om klimakteriefrågor kan det ändå bli en annorlunda diskussion när du vänder dig till din husläkare eller gynekolog. Särskilt frågor om hormoner faller inom denna kategori. Varför är det så? Seniora professor Tord Naéssen talar med Åsa om detta och om lyssnarfrågor om sköldkörteln, om smärta, om kinesisk medicin, p-piller, myom och mycket annat.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoner och depressioner ella hallberg
179.- Hormoner och depressioner med Ella Hallberg
Med klimakteriet kommer en ökad känslighet för mycket. Det är vanligt att ångest och depression debuterar eller förvärras, speciellt om du kännt av din PMS. Hur depressioner hänger ihop med hormoner och vilka symptom man bör ta på allvar ska vi tala vidare om med allmänläkaren Ella Hallberg. Och om SSRI- kontra hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

depression och nedstämdghet ella hallberg
178.- Depression & nedstämdhet med Ella Hallberg

Orsakerna till att man känner sig nere och deprimerad kan vara många: stress, hormonsvängningar, sjukdomar som inflammationer, obalans i signalsubstanserna, matsmältning/tarm, sömnproblem etc etc. Att hitta rätt på vårdcentralen under 30 minuter är inte lätt. Läkaren Ella Hallberg talar om orsaker och hjälp vid depressioner och nedstämdhet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

näringsstatus och hormonbalans med cecilia tibell

177.- Brister och tillskott med Cecilia Tibell
Att vi får svårare att ta upp näringsämnen när vi börjar bli äldre, kan leda till brist på olika ämnen och en dålig näringsstatus. Detta  kan ge upphov till en rad symptom som kan förväxlas med hormonbrist och klimakteriebesvär. Åsa Melin möter Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, i ett samtal om vad brister kan ställa till med, hur de skapas, vad vi kan göra åt dem och varför det kan vara nödvändigt att reda ut vad symptom beror på innan man tar kosttillskott.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


antiinflamatorisk kost nilla gunnarsson
176.- Antiinflammatorisk kost med Nilla Gunnarsson
Hormonbalans med hjälp av antiinflammatorisk kost? Ja, maten kan göra stor skillnad  för dina klimakteriesymptom. Nilla Gunnarsson är kocken som led av dramatiska humörsvängningar, hormonella obalanser och kroniska smärtor som ledde henne ”in i väggen”. Långsamt och metodiskt hittade hon alternativa vägar för sin slutkörda kropp att må bättre när sjukvården inte räckte till.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet en kvinnofälla katarina graffman rebecka lennartsson

175.-Klimakteriet, en kvinnofälla? med Katarina Graffman & Rebecka Lennartsson
Hur ser bilden av den åldrande kvinnan och klimakteriet ut? Under vårt liv går vi ut och in i olika roller: fotbollsmamma, yogautövare, karriärkvinna etc. Men ingen vill identifiera sig som klimakteriekvinna, trots att alla kvinnor kommer in i klimakteriet . I avsnittet talar Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

tarmbakterier henrik ennart
174.- Tarmbakterier med Henrik Ennart

Det kommer otroligt mycket spännande forskning om tarmhälsa som tyder på att vi står mitt i en biologisks forskningsrevolution.  Hur skall vi tolka resultaten och vilka slutsatser kan vi dra? Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart talar om att det vi stoppar i oss kan leda till allt från kroniska inflammationer till att läka och förlänga livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

sjukdomar vid klimakteriet kerstin brismar
173.- Lev länge och väl med Kerstin Brismar

Vad händer med oss i klimakteriet? Varför debuterar många sjukdomar och gör oss känsligare för allt från sårläkning till allvarligare sjukdomar? Professor Kerstin Brismar, som arbetat och forskat kring en mängd livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar, talar om vad vi kan göra själva och hur vi kan undvika smärta och inflammationer. En nyckel: prioritera dig själv!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

 

utmaningar i klimakteriet

172.- Möt dina utmaningar  med Christina Sundequist
Det kan vara svårt att möta utmaningar i klimakteriet. Vad skiljer symptomen på klimakteriet och på att man blivit äldre? När Christina Sundequist insåg att hon inte förstod hur klimakteriet påverkade henne började hon leta efter kunskap och utbilda sig. Resultatet blev ett engagemang att hjälpa andra kvinnor.  Inte bara i klimakteriet utan även för att må bra långsiktigt. Christina delar sina insikter och tankar kring helhetshälsa och att sätta lagom stora delmål.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

ämnesomsättning fredrik nyström
171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström

Det kan vara positivt att lägga på några kilon. Bara de sitter på rätt ställen. Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser. Det är kolhydrater vi skall vara försiktiga med. Inte fettet. ”Frys in vintern” sa gammelmormor. Det är bra för det nyttiga bruna fettet. Varför då?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

smärta i klimakteriet katarina woxnerud

170.- Smärta med Katarina Woxnerud
Upplever vi oftare smärta i klimakteriet? Åsa Melin talar med naprapat Katarina Woxnerud om akut smärta, artros, nerver, inflammation, smärta i muskler och skelett och underliggande orsaker. Har östrogen med det här att göra? Vad bör vi ge akt på och vad kan vi ignorera?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

förklimakteriet östrogendominans hilde löfqvist
169.- Förklimakteriet och östrogendominans med Hilde Löfqvist

Förklimakteriet – finns det? Östrogendominans – har alla det? Gynekolog Hilde Löfqvist hjälper oss förstå hur det hänger ihop. Vi talar om symptom som påverkar oss, vad som är förknippat med klimakteriet, vad som är hormonella rubbningar eller obalanser som bör mätas och behandlas. Vari ligger värdet med provtagning för att avgöra hormonstatus och vad bör behandlas? Varför vill många läkare inte vill skriva ut bioidentiska hormoner och hur du kan agera?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lymfsystemet och klimakteriet ellen enngvall 5 cm168.- Lymfsystemet med Ellen Engvall
Vi måste ha ett bra fungerande lymfsystem för att vår kropp skall må bra. Det är viktigt för vätskebalansen i kroppen och för kroppens försvar mot infektioner. Lymfsystemet är känsligt för hormonella svängningar och obalanser och det är här som klimakteriet kommer in i bilden. Ellen Engvall talar om lymfsystemet. Om varför du kan känna dig svullen, stram och stel, ha ledvärk, vakna med svullna ögon, få strumpmärken eller kämpa med vikt som inte släpper. Och vad du kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterieförståelse louise edlund rudberg
167.- Stöd i klimakteriet med Louise Edlund Rudberg

Växlar du mellan att vara arg, gråtmild, trött, instabil, ha hjärndimma och hormonsvängningar till att vara lugn och glad? Det kan vara svårt att tala om klimakteriet och att förstå sina egna behov. Och känsligt att ge råd och vara ett stöd. Kloka Louise Edlund Rudberg om att sätta gränser och hitta positiva lösningar. Hur gör man om man behöver avlastning på arbetsplatsen och hur talar man med familjen när man känner att man inte räcker till? Vi behöver mer stöd i klimakteriet och klimakterieförståelse.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

detox ellen engvall
166.-Detox med Ellen Engvall

Ellen Engvall talar om Detox som ett medel att skapa livslust. Det viktiga är helheten: mat, miljögifter, kemikalier inklusive kosmetika, träning, tankar, dåliga relationer, stressträsket. Ta tag i något eller några av dessa områden.  Inte för mycket. Avsikten är att hitta tillbaka till sig själv och det som man tycker är viktigt i livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakterieklimatet monika björn åsa melin
165.- Klimakterieklimatet med Monika Björn & Åsa Melin

Hur står det till med klimakteriet egentligen? Kommer vi någon vart ur ett större perspektiv och vad behöver vi fortsätta tala om? Hur ska vi kvinnor förhålla oss till våra utmaningar både fysiskt, psykiskt och mellan varandra? Hur ser kunskapsläget ut i vården och hos oss kvinnor och vad kan vi förvänta oss framåt? Klimakterieaktivisten Monika Björn och Åsa Melin tar tempen på läget inför 2021.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

östrogendominans mia lundin164.- Östrogendominans med Mia Lundin
Ordet östrogendominans missförstås ofta. Vi borde hellre tala om problem i balansen mellan östrogen och progesteron. Det blir ännu luddigare när det kopplas ihop med det för många obehagliga ordet ”förklimakterium”. Mia Lundin talar om obalansen och vad man kan göra och varför ”förklimakteriet” inte har något att göra med det verkliga klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

ayurveda mot klimakteriebesvär ulrica norberg 5 cm

163.- Ayurveda med Ulrica Norberg
I åren runt klimakteriet råkar många i obalans, vilket får konsekvenser för våra olika system. Ulrica Norberg talar om den klokskap som finns i den österländska medicinen och kulturen: om kvinnan, våra cykler och livsfaser som vi kan ha nytta av för ett mer balanserat liv. Hur återskapar man balans för de olika faserna med naturliga verktyg och metoder?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

lust och kroppskärlek hanna möllås

162.- Lust och kroppskärlek med Hanna Möllås
Klimakteriet kan vara en vändpunkt i ditt sexliv. Hanna Möllås talar om lustdödare och lusthöjare, hur stress och prestation skapar onda spiraler och varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Känner du dig sexig?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

motivation för träning lovisa lofsan sandström
161.- Vikt, talang och träning med Lovisa Lofsan Sandström

Lovisa Lofsan Sandström har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Kan du något om kroppslig intelligens och varför det kan vara bättre att röra på sig än att träna? Kan du något om kroppslig intelligens och varför det kan vara bättre att röra på sig än att träna?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet hormonbehandling cancer
160.- Behandling och åtgärder med Cilla Salamon
För många påverkas livskvaliteten mycket  av klimakteriebesvär. Gynekolog Cilla Salamon delar kunskap om hormonbehandling, cancerrisk, skydd mot sjukdomar och effekten på din hälsa genom livsstilsförändringar. Hur kommer det sig att grupptryck ofta handlar om att vi kvinnor ska stå ut? Avslutningsvis diskuterar vi funktionsmedicin och hur man kan tänka kring att själv lindra symptom,
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjälp i klimakteriet cilla salamon
159.- När du ska söka hjälp med Cilla Salamon
Gynekolog Cilla Salamon reder ut var och varför du skall söka hjälp mot oro och symptom som hjärtklappning, svettningar, vallningar, flytningar, rikliga eller plötsliga blödningar. Speciellt om du bor på en ort utan tillgång till gynekolog kan det vara svårt att veta vart du ska vända dig. Dessutom, en lektion i anatomi så du genom egenundersökning kan ställa diagnos på en del besvär.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

aktiv återhämtning ulrica norberg

158.- Aktiv återhämtning med Ulrica Norberg
Ibland upplever vi nedstämdhet, utmattning, utbrändhet och känslor som stormar upp och ner. Nervsystemet i kroppen och hjärnan behöver tid utan stimuli med djup avslappning för återhämtning. Ulrica Norberg talar om tekniker för återhämtning. Hon berättar också personligt om sin egen resa med krishantering och att välja livet när man lever nära döden.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

huden under klimakteriet lena larje
157.- Vacker inifrån och ut med Lena Larje

Åldrande och livsstil påverkar naturligtvis inte bara det inre och vårt mående utan även det yttre. Varför ändrar huden struktur under klimakteriet och vad vi kan göra för att behålla spänst, utstrålning och lyster på naturlig väg? Hälsoprofilen Lena Larje talar om svett, cirkulation, hudvård, näring, frisk luft och bieffekter av träning. Vad gör skada och vad gör nytta för en åldrande hy?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

battre sömn lisa carpevi 5 cm
156.- Sömn och livsstil med Lisa Carpevi
Lisa Carpevi beskriver hur man skapar förutsättningar för att sova bättre. God sömnkvaliet och återhämtning är viktigt. I uppföljningen av avsnitt 151 får vi höra vad sömnutredningen på Åsa Melin visade. Dessutom lyssnarfrågor om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

motivation petra månström

155.- Hitta din motivation med Petra Månström
Just löpning kan skapa en mindre tröskel för att man skall komma igång – och fortsätta med att träna. Journalisten Petra Månström blev Maraton-Petra med svenska folket genom ett projekt som ledde till att hon blev en inbiten löpare. Förutom råd kring träningsupplägg, utrustning och vikten av att planera sin träning, berättar hon personligt och öppet om ätstörning, att föda barn sent i livet, störtblödningar, järnbrist, och hur det är att hamna i klimakteriet p g a medicinering.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Maria karlsson fungerande kropp

155.- Fungerande kropp med Maria Karlsson
Trötthet, vallningar, ledvärk, hudutslag, mag- och tarmproblem. Symptomen blir ofta värre mot klimakteriet när östrogenet sjunker, men de beror också på hur du lever. I en fristående fortsättning från förra avsnittet talar Marie Karlsson om detta,  om hur du vet om hjärnan får det den behöver, om kost och kosttillskott och om under- eller övervikt påverkar näringsupptaget
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Maria Karlsson funktionsmedicin

153.- Hjärnan, tarmen och symptomen med Maria Karlsson
Fler och fler talar om helhetsperspektiv och funktionsmedicin inom hälsa men varför hänger inte den offentliga vården med? När många kvinnoor börjar få mindre allvarliga symptom på ohälsa får de själva agera detektiver. Maria Karlsson arbetar ur ett funktionsmedicinskt perspektiv med hormonbalansering där hjärnan har en central roll. Hur vi lever och äter påverkar hjärnan. Detta kan hjälpa att hitta och få bukt med bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och annat. Del 1 av 2 med Maria Karlsson.
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

Hormonstark  i klimakteriet martina johansson
152.- Hormonstark med Martina Johansson

Förstår du kroppens signaler och kan läsa av din inre kompass kan du göra livsstilsval som kommer ge dig ett friskt åldrande i hormonbalans.  Martina Johansson hjälpa oss att laga den trasiga kompassen:  kroppsform, fettinlagring, toabesök och insulinresistens, symtom på obalans i sköldkörteln, vad ett svajigt blodsocker kan ställa till med och varför man inte ska dricka kaffe eller äta för mycket nätter och frön.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnen och klimakteriet151.- Lär dig sova med Lisa Carpevi
Sömnen blir sämre med åldern. För många eskalerar det kring klimakteriet. När kan detta bli farligt, vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper dig att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Hon beskriver en hel rad verktyg som främjar god sömn.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hälsoutmaningen klimakeriepodden
150.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt Del 3
Cicki Wressel mådde riktigt dåligt på flera sätt med bla rejäla humörsvängningar, sömntrassel och dessutom en ohälsosam övervikt. Susanne Dalsätt har med en fast hand guidat Cicki till ett nytt livsmönster med kostplan, rörelse och hållbara vanor som gett resultat. I det här avsnittet får du som lyssnar höra hur det gått.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Förundran maria borelius

149.- Förundran med Maria Borelius
 När Maria Borelius “Hälsorevolution” med antiinflammatorisk kost började var hon mitt i ett oroligt förklimakterium. Nu är det dags för Förundran, den typ av starka känslor som ger oss wow-känslor. Forskning har visat att detta kan påverka inflammationsnivåer, ha effekt på hjärnan, hormoner och stress. Hur upplever man detta? Maria talar om att söka de upplevelser där vi kan gå utanför oss själva och uppleva stunder av förundran.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet påverkar munhälsan betty Wassenius148.- Munnen påverkar kroppen med Betty Wassenius
Munnen påverkar kroppens hälsa och vice versa. Då östrogenet sjunker vid klimakteriet ökar risken för tandlossning, karies och muntorrhet men också den psykiska hälsan påverkas.  När tandläkaren Betty Wassenius började känna att något hände i hennes egen kropp började ett stort engagemang för öppen kommunikation kring klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Livet med klimakteriet Katarina Woxnerud147.- Livet med klimakteriet med Katarina Woxnerud
Hur får vi ihop alla delar i klimakteriet? Vi tar oss an laddade ämnen som mat, näring, vikt och ämnesomsättning och dess koppling till känslor och belöning. Katarina Woxnerud  ger oss råd i alla delar så vi kan få hop helheten för glädje, kraft och energi. I avsnittet får du verktyg för att hitta en långsiktigt hållbar balans mellan kost, motion och vila. Vill man ha ett långt och bra liv måste man stå ut med att bli äldre!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

146.- Stötta kroppen med Katarina Woxnerud
När vi åldras och östrogenet sjunker påverkas allt från reaktionsförmåga, muskler, leder, hud och förmågan till återhämtning. Naprapat Katarina Woxnerud har arbetat hela sitt liv med kvinnors kroppar och vet vad vi kan göra för att mota kroppsliga förändringar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hälsoutmaningen 2
145.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt, del 2
Cicki Wressel har med Susanne Dalsätt i fyra månader arbetat på att komma i bättre form och balans. Vad går bra och vad är största utmaningen? Med gynekolog Hilde Löfqvist arbetar Cicki med sin hormonbalans. En progesteronbehandling som Hilde satt in, tillsammans med förbättringar av kost och motion gör att pms, klimakteriebesvär, sömntrassel och vallningar minskat. Vilka är svårigheterna inför framtiden? De här nya vanorna ska ju hålla resten av livet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klmakteriet komma i bättre form cicki wressel
144.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel del 1
 
I avsnitt 123 talade vi om kost och vikt och sökte någon som ville bli utmanad att komma i form på alla plan. Cicki Wressel antog utmaningen att komma i bättre form fysiskt, mentalt och hormonellt. Superinspiratören  Susanne Dalsätt coachar vad gäller kost och rörelse, Åsa Melin stöttar med frågor kring klimakteriet och gynekolog Hilde Löfqvist ska ta sig an den hormonella obalansen. Lyssna på hur det började med vallningar, humörobalans, dålig sömn och energilöshet. Hur ser det ut 3 månader in i arbetet?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet klingat av hormonstorm hilde löfqvist
143.- När hormonerna lugnat sig med Hilde Löfqvist
Vad kan du förvänta dig när klimakteriet klingat av, hormonkarusellen lagt sig och östrogenet sjunkit till en låg nivå. Vilka symptom fortsätter förvärras och vad blir bättre? Vad kan vi göra något åt och hur? Gynekolog Hilde Löfqvist talar om möjligheter med olika typer av behandling och om  den onda cirkel med insulinresistens som kan leda till viktuppgång.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


vardagsmotion annika kits

142.- Gör det enkelt med Annika Kits
Annika Kits, konditions- och löpcoach, tycker vi ska strunta i normer, gymkort och krångel och se till att röra på oss i vardagen. Hon är en härlig inspirationskälla för alla som behöver en knuff i ryggen när det gäller både styrka, rörelse, knip och att hitta enkla sätt att förbättra konditionen.. Så får du veta varför även män har anledning att hänga på med bäckenbottenträning.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

141.- Hjärt- kärlsjukdomar med Tord Naessén
I klimakteriet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dödligheten är idag större i sådana sjukdomar än i cancer. Vilka sjukdomar talar vi om och vad gör att risken att drabbas ökar efter menopaus? Professor Tord Naessén talar om detta, hur vi kan påverka vissa riskfaktorer med vår livsstil och vad som skiljer oss från männen. Vad ska du söka läkare och hjälp för, vad går det att göra själv?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sexualitet i klimakteriet eva sanner

140.- Ja till njutning med Eva Sanner
Vi förändras i klimakteriet. En del upplever att de tappat bort sexet på vägen. Parterapeuten och författaren Eva Sanner talar om att hitta tillbaka, om självkänsla, relationen till dig och din kropp och till din partner. Hur går man praktiskt till väga?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbalans i klimakteriet med yoga ellen engvall
139.- Yoga för hormonbalans med Ellen Engvall
Barnmorskan Ellen Engvall talar om vikten av att söka hormonbalans och att lyssna ”inåt” på vad kroppen försöker tala om för dig. Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är detta ett avsnitt för dig. Med hjälp av andning och mjuk yoga kan du skapa cirkulation för att stödja inre organ samtidigt och samtidigt hitta ditt jag. Ellen ger förslag på konkreta välgörande övningar att göra på egen hand och avslutar med ett 10 minuters yogapass.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjärnsmart i klimakteriet gabriella ringvall
138.- Hjärnsmart med Gabriella Ringvall
Hur använder man hjärnan smart? De flesta kvinnor märker att något börjar hända kring klimakteriet med energi, koncentrationsförmåga och ork. Gabriella Ringvall tog sig igenom en utmattning som anställd på Säpo innan hon började jobba med fokus på hjärnsmarta arbetssätt och arbetsmiljöer. Hon har många tankar kring varför det är vanligt att kvinnor ”går in i väggen”.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sömnbrist kliomakterium viktbesvär christisn benedict
137.- Vikt och sömn med Christian Benedict

Du kan bli tjock av för lite sömn! Din aptit och förmåga att kontrollera ätandet styrs av hormoner som behöver dygnsrytm och vila. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskningen som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem och vad man kan göra åt det.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriet oro och ångest carina landin
136.- Hantera oro och ångest med Carina Landin
limakteriet framkallar många existentiella frågor som också skapar ältande, oro och ångest. Vad är skillnaden mellan mellan dem och hur yttrar det sig fysiskt och psykiskt på kort och lång sikt. Samtalsterapeuten Carina Landin ger förklaringar, lösningar och ett antal verktyg vi kan använda för att både hjälpa oss själva och andra i vår närhet att agera istället för att bara reagera.
Läs mera, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

vägen in i klimakteriet hilde löfqvist
135.- Så börjar det med Hilde Löfqvist

De första tecken på att vägen in i klimakteriet börjat är svårtolkade. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet? Avsnittet levererar handfast kunskap om hormoner och vad som finns att ta till och varför.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

träning och klimakteriet

134.- Anpassa träningen med Monika Björn
Kunskapen i friskvårdsbranschen är skrämmande låg när det gäller träning och klimakteriet menar träningsprofilen Monika Björn. Frågorna är många: Kan man fixa hormonbalansen med träning? Varför du går upp i vikt och får svårare att träna bort den i klimakteriet? Hur lägger du upp träningen beroende på dina symptom och var i övergångsåldern du befinner dig? Hur mycket och vilken typ av smärta ska man stå ut med?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Mia Lundin

133.- Dina frågor besvarade av Mia Lundin
I ett extra långt avsnitt besvarar Mia Lundin lyssnarfrågor om varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Många undrar över progesteron och östrogen; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Vilka alternativa metoder finns? Och frågor om bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

barnmorska_hjälp_klimakeriebesvar_emma_jonsson

132.- Barnmorskor kan hjälpa med Emma Jonsson
Emma Jonsson talar om den hjälp barnmorskor kan ge. Att i samband med cellprovtagning ha tid att diskutera urinläckage, bäckenbottenträning, torra slemhinnor och andra symptom skulle vara ett första steg. Men många kvinnor har frågor och behov av samtal om allt från sex till livsstil som vården ofta inte hinner. Barnmorskorna vill jobba med kvinnohälsa under hela kvinnas liv.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hjälp immunförsvaret

131.- Hjälp immunförsvaret med Lotta & Victoria
Hur minskar man risken att bli sjuk eller bli lindrigt sjuk om du faller dit? Hälsocoacherna och funktionsmedicinska terapeuterna Lotta och Victoria ger konkreta tips om kost, träning och hormonhälsa. Hur påverkas vi, vår hormonbalans och hela vår kropp när man blir sjuk, hur stärker man sig själv och gör kroppen så välrustad som möjligt för att tackla sjukdom effektivt och hur kommer man igång efter att ha varit sjuk?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

dejta cathrine schuck130.- Dejta med Cathrine Schück
Är det spännande eller skräckinjagande att försöka träffa en ny partner? För den som levt ensam eller i ett förhållande länge är det lätt att undra hur man gör nuförtiden. Cathrine Schück gav sig ut i dejtingvärlden för några år sedan och bloggade samtidigt om sina erfarenheter. Hon berättar om sina erfarenheter och om hur man hanterar rädslan för sex och sin mogna kropp,. Och, kan man få uppleva pirr som när man var 16 år?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär socialstyrelsen

129.- Klimakterievård med Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har med hjälp av läkemedels- och patientregistret kartlagt i vilken utsträckning kvinnor mellan 45 – 60 år söker vård och tar läkemedel för sina klimakteriebesvär. Studien visar både att 70% av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har besvär och att  var du bor i Sverige har betydelse för den vård du får.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

kinesisk medicin i klimakteriet sofie ringsten
128.- Kinesisk medicin med Sofie Ringsten
Inom kinesiska medicin börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera kroppen för ett symptomfritt klimakterium, den andra våren. Här ska du bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Sofie Ringsten talar om detta, hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

strulig mage klimakteriebesvär

127.- Mag- & tarmhälsa med Victoria Carinci
En strulig mage kan vara roten till många symptom inklusive förvärrade klimakteriebesvär. Men också mer diffusa saker som hjärndimma, dålig hy, ont i lederna och huvudet, allmänt låg ämnesomsättning och i värsta fall kroniska sjukdomar.  Victoria Carinci, som hjälpt många kvinnor att hitta till en fungerande mage och frisk tarm, talar om att finna helhetshälsa och lugn i ”systemet”
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


126.- Kontrollera gasen med Kristina Persson
Många drabbas oftare av under klimakterieåren och är samtidigt stressade. Men man kan lära sig att hantera tankarna och kontrollera gasen så inte varvtalet går upp vid fel tillfällen. Samtidigt kan vi bygga upp en mental krockkudde för att ta oss igenom påfrestande perioder. Åsa Melin träffar Kristina Persson som är mental tränare och stress-coach
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

synen på klimakteriet Katarina graffman

125.- Synen på klimakteriet med Katarina Graffman
Kan det vara så att du mår sämre under klimakteriet för att du har mycket kunskap om det? Hur påverkas vi och våra symptom av att vi talar mer om och uppmärksammar klimakteriet? Antropologen Katarina Graffman talar om detta och om kulturella skillnader, och om hur synen på klimakteriet skiljer sig i olika delar av världen. Och symptomen!
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

124.- Effekter i hjärnan med Marie Bixo
Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna. Marie Bixo, professor i gynekologi vid på Umeå universitet, talar om hur biverkningar eller brist på  hormoner kan yttra sig, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och hur gulkroppshormon ofta är negativt. Och om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vilktutmaning och kostutmaning susanne dalsätt
123.- Vikt- och kostutmaningar med Susanne Dalsätt
Vår generation är  förstörd med low-fatprodukter och dieter. Här handlar det om hälsa och energi inte osunda kroppsideal! Hur får man fart på förbränningen när oönskade kilon smugit sig på? Susanne Dalsätt, hälsocoach och superinspiratör, berättar om hur hon själv startade sin hälsoresa som gravt överviktig 23-åring till dagens ironman-tävlande.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

blödningar i förklimakteriet kvinnokliniken

122.- Blödningar med Kvinnokliniken
Förklimakteriet kan bli ett okontrollerat blodbad innan blödningarna slutligen upphör. Vad är för mycket och för ofta, vem ska man gå till och hur vet man när ska söka akut? Nyttig kunskap om behandlingsalternativ. Du får också veta varför blödningar ska utredas om du haft uppehåll på ett år. Möt Kvinnokliniken som har mer än 35.000 följare på sitt informativa Instagramkonto där inget som rör våra underliv är för blodigt eller intimt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

Blossom Tainton 7 cm121.- Jag gör vad jag vill med Blossom Tainton
I avsnitt 40 fick berättade Blossom Tainton om utmattnings-depression som gled in i klimakteriet. Nu berättar hon om hur det gått, om styrka, lyckokänsla och försöken att balansera livets utmaningar. Blossom beskriver levande och öppet sitt klimakterium och utmattning, varför hon är känsligare, att sångrösten behöver östrogen och hur hon lämnat hurtbullen bakom sig och struntar i vad andra tycker
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonell balans i klimakteriet mia lundin

120.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin
Ska vi symptomdämpa genom att tillföra hormoner i klimakteriet eller använda livsstilsmedicin för att uppnå välmående och förebygga sjukdom? Mia Lundin med mycket stor erfarenhet av kvinnohälsa talar om detta, om tecken på för mycket och för lite östrogen, varför progesteronets effekter sällan diskuteras och vilka klimakteriesymptom som är svårast att bli av med och varför.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

susanne dalsätt motivation och mål

119.- Motivation och mål med Susanne Dalsätt
Susanne Dalsätt har gått från överviktig soffpotatis till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande. Hon talar om hur man kan göra fungerande förändringar; hur man gör en plan och sätter mål som man har förutsättningar att lyckas med. Vi talar om prestation och utmaningar som har med klimakteriet, träning, energi och vikt att göra
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Åsa Melin
118.- God start med Åsa Melin

Ett tipstätt avsnitt där Åsa Melin berättar varför hon vinterbadar. Åsa berättar om sina sömnproblem, träning, andning och tillskott. Det blir också funderingar kring varför vi borde vara snällare mot oss själva. Ni lyssnare har också bidragit med många riktigt bra tips och råd för att må bättre och känna balans i livet under klimakteriet. Stort tack för ert engagemang! 
Läs mer, hitta länkar, lyssna på avsnittet

klimakteriehacks117.- Klimakterie-hacks, del 2 med Tina, Katarina & Louise
Författaren och medicinska journalisten Katarina Wilk, hormonterapeuten Louise Edlund och PT:n och kostrådgivaren Tina Westberg talar om hur miljöombyte, spikmattor, kokosolja, tejp kan inverka på klimakteriesymptomen. Varför ligger Louise upp och ner i  sängen med öronproppar och funderar på sexlivet? Och en mycket personlig berättelse om problem med avföring och analöppning vid löpning och träning.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriehack

116.- Klimakterie-hacks, del 1 med Lotta, Monika, Sofia & Annika
Barnmorskan Lotta Hasselberg från Klimakterieportalen, hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn, beteendevetaren, zonterapeuten och coachen Sofia Waesterberg och Annika Mowitz, undersköterska och moderator i gruppen Klimakteriekärringar delar med sig av sina bästa tips för välmående och hittar lösningar på små och stora problem som drabbar många av oss. Del 1 av 2.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

PCOS och klimakteriet elisabet stener victorin

115.- PCOS och klimakteriet med Elisabet Stener Victorin
Generade hårväxt, oregelbunden mens och oftast envis övervikt. Omkring 20% av alla kvinnor har PCOS (polycystiskt ovarie syndrom), och många är odiagnostiserade. Vad är det och hur påverkas man? Professor Elisabet Stener Victorin har vigt sin gärning åt att forska om PCOS. Vi talar om ökad risk för sjukdomar, om hormonbehandlingar och om vad som händer i klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sorg sara burlin pellbäck

114.- Sorg med Sara Burlin Pellbäck
Vad är hälsosam eftertänksamhet, sorg, grubblerier eller en depression som bör behandlas? Psykolog Sara Burlin Pellbäck ger oss vägledning i hur vi kan hantera tankar som ofta bubblar upp kring klimakteriet. Det kan vara sorg kring barn, föräldrar, åldrande, misslyckade relationer eller tankar kring att livet inte blivit som man tänkt. Ett fint avsnitt som ger insikter och verktyg att ta tag i sin sinnesstämning. 
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

deprimerad av hormoner inger sundström poromaa

113.- Deprimerad av hormoner med Inger Sundström Poromaa
Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Sömnstörningar kan leda till att man känner sig sänkt och nedstämd och så kommer humörsvängningar och på köpet minskad sexlust. Hur ska man veta om det är östrogen, anti-deppmedicin eller kanske testosteron man behöver? Professor Inger Sundström Poromaa som forskat på bland annat hormoner och humör talar om depression i förklimakteriet. Vad kan man göra och vart skall man vända sig?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

problem med sköldkörteln cecilia tibell
112.- Sköldkörteln med Cecilia Tibell

Problem med sköldkörteln kan likna klimakteriebesvär: hjärndimma, ledvärk, håravfall, trötthet, nedstämdhet och viktproblem. En del går in i klimakteriet med sköldkörtelproblematik medan andra utvecklar problem i klimakteriet. Ett enkelt prov visar sköldkörtelns funktion men det är svårare att hitta tillbaka till bra balans. Hormonspecialisten Cecilia Tibell talar om detta och om vad som behövs för att hålla sköldkörteln i balans.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

agneta sjödin

111.- Ta hand om dig med Agneta Sjödin
Agneta Sjödin blev lika förvånad som många av oss andra när hon förstod att hon var i klimakteriet. Efter en initial chock valde hon att vara öppen med sitt klimakterium. Hur har det påverkat hennes jobb som programledare och ser man på åldrandet i offentlighetens värld? I en öppen intervju berättar Agneta Sjödin också varför det här avsnittet av Klimakteriepodden troligen är sista gången hon talar om klimakteriet. 
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

träning och livskvalitet mats hammar110.- Träning och ökad livskvalitet med Mats Hammar
Professor Mats Hammars forskning ger vetenskapliga belägg för att träning faktiskt hjälper mot vallningar och ger en ökad livskvalitet. Vilken träning, hur mycket, på vilket sätt och hur tungt? Vi talar också om ämnesomsättning, inflammation, brunt fett och hur Mats själv skulle ta sig an klimakteriet om han vore ung nog och framförallt kvinna. 
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Låggradig inflammation martina johansson ralf sundberg

109.- Dämpa inflammation med Martina Johansson & Ralf Sundberg
SundbergLåggradig inflammation kan ligga bakom sjukdomar och symptom som dålig hy, magproblem, ledvärk, migrän, psykiskt dåligt mående, kass sömn och stress. Och hur hänger hormonella problem i hop med låggradig inflammation? Kost, relationer och livsstil kan ha stor påverkan på tarmen och här kommer också klimakteriet, östrogendominans och progesteronbrist in i bilden.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

108.- Strävan efter skönhet med Amanda Siberg
Många kvinnor är inte sams med ansiktets åldrande som eskalerar när östrogenet sjunker. Vad innebär det att göra injektionsbehandlingar och vad kan man uppnå? Hur vet man att man hamnar hos någon som vet vad den gör och inte skadar dig? Vad innehåller botox och fillers och vad gör de med ditt utseende? Sjuksköterskan Amanda Siberg har femton års erfarenhet och berättar om ansvar, risker och hur ska man tänka inför eventuella behandlingar. 
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbehandling hilde löfqvist

107.- Frågor om hormonbehanding med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist ger svar på vanliga frågor om hormonbehandling med fokus på det naturliga progesteronet till skillnad mot kemiskt gestagen, olika sätt att ta dem och varför, hur stabilisera svajiga förklimakteriehormoner. Hur stor är risken för bröstcancer om man tar syntetiskt gulkroppshormon?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonkarusellen hilde löfqvist
106.- Hormonkarusellen med Hilde Löfqvist
Gynekolog Hilde Löfqvist har en lång och gedigen erfarenhet av klimakteriet och kvinnor i klimakteriet. I sin bok ”Hormonkarusellen” tar hon upp många aspekter på hur man kan gå igenom klimakteriet smidigt: övervikt och dess följder, utmattningssyndrom, varför sexualitet är så viktigt, vilka sjukdomar vi kan drabbas av inklusive cancer, självmedicinering och mycket mer.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

migrän pms ångest torbjörn bäckström

105.- Migrän och hormonintolerans med Torbjörn Bäckström
Oftast är det hormoner, eller brist på, som driver migrän, pms, ångest och många andra symptom. Professor Torbjörn Bäckström från Umeå Universitet förklarar mekanismerna i hjärnan och kroppen. Han talar också om abstinens och intolerans mot gulkroppshormon. Verkligt intressant för de 50-80% av alla kvinnor som upplevt någon grad av PMS! Och, hur man kan dämpa klimakteriebesvär utan hormoner?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

I klimakteriet ökar risken för benskörhet malin nilsson jonas forsberg
104.- Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg
I klimakteriet ökar risken för benskörhet.  Östrogennivåerna sjunker och nedbrytningen av skelettet och risken för benbrott ökar. 50% av alla kvinnor bryter något i livet och de flesta efter menopaus. Vad kan vi göra åt det med kost och vilken typ av träning och rörelse behöver vi? Ska man ta kalciumtillskott och finns det risker med det?
Läs mer om avsnittet med Malin och Jonas, hitta länkar och lyssna på avsnittet


103.- Risker & fördelar med hormonbehandling med Tord Naessén
Om man funderar på hormonbehandling mot klimakteriebesvär är frågorna många: Vilka riskfaktorer är viktigast att tänka på? Vilka symptom ska man eventuellt behandla? Hur hantera sin livskvalitet? Tord Naessén  från arbetsgruppen som utarbetat de nya nationella riktlinjerna för hormonell behandling  berättar om en rad risker och fördelar som kan vara förknippade med hormonell behandling. Han talar också om cancerrisken och om den nya Lancetrapporten.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

äkta hälsa erika kits gölevik
102.- Äkta hälsa med Erika Kits Gölevik
Erika Kits Gölevik är känd träningsprofil och journalist med många års erfarenhet från att jobba med det som säljer, nämligen smala, avklädda kroppar. Erika startar nu en dialog och träningsrevolution. Vi tar ett kliv in i våra egna liv och vågar släppa taget om de yttre kraven för att hitta det som ger energi och glitter i ögonen. Kom närmare det kroppen är skapt för, våga bygga en äkta relation med dig själv som innefattar att känna sorg och ilska.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

nationella riktlinjer klimakteriebehandling alkistis skalkidou

101.- Nationella riktlinjer för klimakteriebehandling med Alkistis Skalkidou
Professor Alkistis Skalkidou berättar varför uppdateringen av riktlinjer för arbetet med menopausal hormonell terapi (MHT) och icke hormonella alternativ varit nödvändig, Vad de viktigaste förändringarna är och hur läkare och gynekologer ska arbeta med riktlinjerna. Alkistis förklarar hur man resonerat kring risker och fördelar, varför individuella bedömningar alltid är nödvändiga och hur du som patient kan använda dig av dokumentet och kunskapen. 
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

klimakerieresa åsa melin

100.- Min klimakterieresa med Åsa Melin
I avsnitt 100 (!!) beskriver Åsa Melin sin klimakterieresa. Hon berättar om sina lärdomar, varför och hur Klimakteriepodden kom till och hur hon hanterar sitt klimakterium när hon väl förstått vad som pågår. Och hur många avsnitt går det att göra av en podcast som handlar om klimakteriet? Så välkommen att lyssna!
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

sova klimakteriet frida rångtell
99.- Sov gott med Frida Rångtell
Hur gör man för att sova gott? Hur vet man om man sover tillräckligt bra och när ska man söka hjälp för dålig sömn? Sömnforskaren Frida Rångtell talar också om hormoner, klimakteriets påverkan och reder ut vad som är värt att oroa sig för och vad vi ska försöka koppla bort. Vad kan man göra för att främja god sömn och är det blåa ljuset verkligen så farligt? Åsa Melin är också nyfiken på hur sömnfixerad en sömnforskare är. Allt det här och mer får du i det här avsnittet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Gynekologmöte vid klimakteriet anette sjösten
98.- Gynekologmöte och behandling med Anette Sjösten
Hur kan du hantera gynekologbesök, dina rättigheter och möjligheter och läkarens ansvar? Behöver du någon behandling i klimakteriet och i så fall när, vad och hur? Gynekologen Annette Sjösten talar också om inställningen till hormoner och varför det är svårt att få bioidentiskt progesteron utskrivet och att det fakiskt finns alternativ.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

förändring underlättar klimakteriet sofia Waesterberg

97.- Förändring med Sofia Waesterberg
Varför är det så svårt att ändra på saker och finns det sätt som gör det lättare? Underlätta klimakteriet genom förändring. Sätt upp mål, kanske relaterat till hälsa, relationer, kost, arbete, sömn, stress eller något annat. Sofia Waesterberg, beteendevetare, PT, zonterapeut och SM-guldmedaljör i handboll hjälper oss med strategier så vi förstår de olika stadierna i förändringsarbetet, från tanke och hur man kommer vidare när man kört fast.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


lust i klimakteriet tina hagelin
96.- Lust till lust med Tina Hagelin
Förutsättningarna för att kunna må bra och känna lust handlar till stor del om att älska sig själv och att acceptera sin kropp. Tina berättar personligt om sina utmaningar och ger råd om hur du kan hjälpa dig själv tillbaka till din sexualitet och lust, som säkert inte är densamma som när du var 30. Ta tag i lustmördare som kontroll, stress och sömnbrist, våga bejaka och känna stolthet över dig själv och din kropp oavsett ytan.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hållbart perspektiv på klimakteriet95.- Ett hållbart perspektiv med AnnaLena Eriksson
Vilket ansvar har vi kvinnor till att det råder brist på kunskap och förlegade sanningar härskar? Hur kan vi skapa en förändring och öppna upp diskussionerna i samhället och på arbetsplatser där männen är norm? Vågar du tala med din chef om dina klimakteriebesvär? Avsnittet ger dig motivation och pepp att lyfta fram klimakteriet som det naturliga skede det är.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

egen väg klimakteriet Tina Svanbring
94.- Hitta din egen väg med Tina Svanbring
På vårdcentralen får Tina diagnoser och mediciner mot sjukdomar hon inte har och som inte hjälper och hon känner att något inte stämmer. En dag frågar en vän om hon kan vara i klimakteriet! Hon inser att det också inom vården finns okunskap om kvinnokroppen och åldringsprocessen Hon berättar om hur hon vänder sin ilska till något konstruktivt. Det krävs uthållighet och att man  lyssnar på sin kropp för att lyckas.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

klimakteriet nya utmaningar monika björn

93.-Klimakteriet – nya utmaningar med Monika Björn
Yogaläraren, PT:n, coachen och entreprenören Monika Björn insåg till slut att hon var i klimakteriet och beslöt att hitta vägarna till att må så bra som möjligt. Monika lyckas bli av med sina symptom med hjälp av kosttillskott, vitaminer och nya träningsmetoder, i alla fall ett tag. När kroppen inte nöjde sig med detta så bestämde hon sig för att prova hormonbehandling. Då började kampen för att få tag på naturliga hormoner och hitta rätt dosering. I ”Sommarhetta” berättar lyssnare om erfarenheter från sina klimakterier.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


Klimakteriet92.-Du känner din kropp bäst med Lotta
Lita på dig själv och stå på dig när du känner att de behandlingar och de läkemedel som läkarna rekommenderar inte är rätt. För att bota upprepade urinvägsinflammationer, som också kan vara resultat av den behandling hon fått, träffar Lotta otaliga läkare som alla har sina teorier och lösningar som i kombination med läkemedel och operationer testas. Så småningom har Lotta smärta som inte går att leva med. Tillsammans med sin man kämpade hon i många år för att bli besvärsfri.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriepodden

91.- De randiga elefanterna med Anneli Ahlby
I ”Sommarhetta” berättar några lyssnare om sina erfarenheter. Anneli funderar på hur tidigare generationer hade det med klimakteriet. Hade hon kunnat haft en bättre relation till sin egen mamma om hon inte lidit av ”kvinnobesvär”? Anneli delar generöst med sig av sina utmaningar, hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig och hur hon när hon kontaktade vårdcentralen blev missförstådd och överkörd och kände sig som försökskanin. Men hon hittade lösningar och har trevat sig tillbaka till att må bra .
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


klimakteriekärringar och klimakterieproblem annika mowitz90.- Klimakteriekärringar med Annika Mowitz
Facebook-gruppen Klimakteriekärringar tar upp de flesta klimakteriebesvär du kan tänkas uppleva. Annika Mowitz, mångårig administratör, berättar om de vanligaste problemen som avhandlas i gruppen och om sina egna problem med allt från störtblödningar och östrogendominans till håravfall och viktuppgång.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


endometrios och klimakteriet anna-sofia melin89.- Endometrios och klimakteriet med Anna-Sofia Melin
Endometrios är en smärtsam, svårdiagnostiserad, kronisk, inflammatorisk sjukdom som eldas på av östrogen. Gynekolog Anna-Sofia Melin talar om symptom, hur man kontrollerar sjukdomen, samlagssmärtor och vad ska man göra om man har allvarliga klimakteriebesvär.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

stress och klimakteriet anders Tengström

88.- Ta stress på allvar med Anders Tengström
Stress är en del av vår vardag men också en anledning till att kvinnor mår dåligt i sitt klimakterium. Hur vet man när det börjar gå för långt och vad gör man åt det? Vilka symptom ska du lyssna på och vilka allvarliga tecken visar att du tullat på reserverna för länge? Är det möjligt att återställa sig? Hur vet man sedan att man är frisk och återhämtad från ett utmattningssyndrom och hur ser bakslagen ut?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

vägen till hormonell balans mia lundin

87.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin del 2
Hormonell balans är avgörande för att må bra! Mia Lundin beskriver hur hjärndimma uppkommer genom stress som i sin tur stökar till signalsubstanserna som blir känsligare av sjunkande östrogen vilket ofta leder till övervikt som… osv. Vi talar om vårt delikata hormonsystem, provtagningar, sötsug, lågt serotonin, antiinflammatorisk kost och sexlust. Men framförallt; vad är vägen till hormonell balans för bästa möjliga mående?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

hormoner mia lundin86. – Vem vill vara i klimakteriet? med Mia Lundin
Mia Lundin går i ett första avsnitt igenom inställningen till hormoner, aktuell kunskap och för- och nackdelar med att ta dem. Vi talar om hjärtkärlsjukdom, risken för bröstcancer, hormontillskott och bioidentiska hormoner. Varför förstår vi ofta inte att vi är i klimakteriet trots att kroppen uppvisar symptom? Så vad är lösningen när du är arg, får sömnstörningar, känner dig galen, grå eller värdelös och utan sexlust?
Läs mer om Mia, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriebesvär Bitten Jonsson
85.- Hjärnans påverkan med Bitten Jonsson
Har du en beroendehjärna, är socialbrukare eller ägnar du dig ständigt åt riskbeteenden? Hjärnan bygger om sig i klimakteriet och då kan underliggande beroendemönster triggas. Sjuksköterskan Bitten Jonsson talar om hur vi kan underlätta vårt klimakterium genom att hjälpa vår hjärna. Bitten är specialiserad på beroendeproblematik med fokus på sockerberoende. Det vi får i oss påverkar hjärnans funktioner. Hur skapar man en frisk hjärna?
Läs mer om Bitten, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriebesvär klimakteriefrågor Lotta Hasselberg

84.- Klimakteriefrågor med Lotta Hasselberg
Barnmorskan Lotta Hasselberg, en av eldsjälarna bakom Klimakterieportalen, intervjuas av Åsa Melin. Alla kvinnor ska få chansen att lära sig och förstå vad som händer i kroppen under klimakteriet och kunna handskas med klimakterieproblem. Vart skall man idag vända sig med sina frågor med dagens brist på tid i vården?
Läs mer om Lotta, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär helhetshälsa funktionsmedicin jonas bergqvist

83.- Balansera din livsstil med Jonas Bergqvist
Jonas Bergqvist arbetar med helhetshälsa och funktionsmedicin Är det relevant att jämföra våra liv med ursprungsbefolkningars och hur vi levde på stenåldern? Jonas talar om struliga magar, kost, vikt, sömn, relationer och stresshantering och hur det påverkar vår hormonella status och vår kropp. Vad ska man ska äta för att kicka igång ämnesomsättningen, få mer energi och samtidigt skaffa god näringsstatus utan brister och en fungerande mag- och tarmhälsa? 
Läs mer om Jonas, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klimakteriebesvär hälsorevolution maria borelius

82.- Hälsorevolutionen och Bliss med Maria Borelius
Ett stökigt förklimakterium med klimakteriebesvär och en kropp som började säga ifrån resulterade i Maria Borelius storsäljare Hälsorevolutionen och uppföljaren Bliss. Maria kombinerar sin filosofiska nyfikenhet med intresset för forskning på avancerad nivå inom kost, träning, läkning och återhämtning. Ge kroppen möjlighet till läkning genom vila, återhämtning och förundran och tillåt dig att misslyckas.
Läs mer om Maria, hitta länkar och lyssna på avsnittet

klmakteriebesvär hormoner signalsubstanser cecilia tibell

81.- Hormoner & signalsubstanser med Cecilia Tibell, del 2
Hormonspecialisten Cecilia Tibell talar vidare om hormoner och signal-substanser. Hur stress leder till sömnproblem. Många kvinnor drabbas av depressioner runt klimakteriet. Detta kan också vara en orsak till – viktuppgång! Vilka alternativ finns till hormontillskott? Cecilia som själv är 50 år berättar också om sina egna utmaningar och vad hon gör för att försöka hålla sig i balans.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriebesvär hormoner cecilia tibell
80.- Hormoner & signalsubstanser med Cecilia Tibell, del 1

Specialistläkaren Cecilia Tibell talar om våra viktigaste hormoner och deras samspel med signalsubstanser under klimakteriets olika faser. Anledningen till klimakteriebesvär som tyngre blödningar, sämre sömn, nattsvettningar, vad gör det svårare att hålla vikten och varför vissa dieter kan stöka till vårt delikata system. Och om sköldkörteln, signalsubstansen GABA och varför stresshormonet kortisol är livsviktigt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormonbalans lotta lagerqvist

79.- Hormonbalans 1.0 med Lotta Lagerqvist
Bra hormonbalans är viktigt för att man skall fungera och må bra. P-piller, östrogendominans och progesteronbrist, kost, dygnsrytm, träning och kemikaliestädning påverkar balansen. Hur börjar man arbeta med den och vad kan snabbt ge bättre hormonbalans med ett bättre mående på kort och lång sikt.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Lotta

klimakteriet agnes wold
78.- Klimakteriet – en succémutation! med Agnes Wold
Klimakteriet är evolutionens succémutation anser feministen och professor Agnes Wold. Hon talar om östrogen, felaktiga slutsatser och vetenskapliga studier på kvinnor som inte blivit som man tänkt sig, varför man kan dra paralleller mellan puberteten och klimakteriet och varför hon är motståndare till hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Agnes

Bröstcancer och hormoner per hall sara mo
77.- Bröstcancerrisk med Per Hall & Sara Margolin

Hur är sambandet mellan östrogen och bröstcancer? En stor del av bröstcancerbehandling går ut på att stänga av östrogenet i kvinnokroppen. Resultatet blir klimakteriebesvär. Onkologerna Sara Margolin och Per Hall talar om  cancerbehandling och om tiden efter det akuta stadiet när livet med avstängda könshormoner tar vid. Ett avsnitt som berör alla oss kvinnor, vare sig vi har, har haft eller oroar oss för bröstcancer.
Läs mer,  hitta länkar och lyssna på avsnittet med Sara och Per

Påtvingat klimakterium med Sofia Lann
76.- Påtvingat klimakterium med Sofia Lann
Sofia Lann hamnade i ett påtvingat klimakterium då hennes produktion av östrogen stängdes av för att bota hennes bröstcancer. Hon är nu en frisk 35 åring i en 50-årins klimakteriekropp. Trots vallningar, stela leder, torra slemhinnor och viktuppgång är hon tacksam för att vara fri från cancern, men med nedsatt livskvalitet är det inte alltid lätt att vara positiv. Hur avhjälper man sina besvär och hur agerar vården? Sofias mission är att sprida kunskap
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Sofia

testosteron och sexlust stefan arver

75.- Testosteron och lust med Stefan Arver
Hur står det till med ditt testosteron och din sexlust? Ja, det visar sig inte vara så lätt att vare sig få reda på eller veta vad det har för effekt för oss kvinnor. Docent, överläkare och endokrinolog Stefan Arver förklarar nyttan av testosteron och hur det hänger ihop med vår hälsa, nedstämdhet och sexlust. Testosteron, östrogen, stress, binjurestatus och äggstockarna samspelar i en orkester som alla ska fungera för välmående, lust och förmåga till orgasm.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Stefan

klimakteriet helehetshälsa isis amer wåhlen

74.- Helhetshälsa och krisen i vården med Isis Amer-Wåhlin
Isis Amer-Wåhlin, överläkare i gynekologi, om hur vården fungerar (eller inte) och varför det är så svårt att få den hjälp man ofta efterfrågar. Varför vill/kan ingen ta ett helhetsansvar?  Varför har problemlösning, förbyggande och helhetshälsa fallit bort så att du som patient hamnar i kläm? Speciellt under klimakterieåren när kvinnan är skör och har olika förutsättningar för att klara klimakteriets utmaningar. Vart är vården på väg och var står du mitt detta?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Isis

livskvalitet under klimakteriet aino fianu
73.- Vem ska hjälpa dig?    Med Aino Fianu
Livskvalitet under klimakteriet! Med detta har Urogynekologen Aino Fianu arbetat kliniskt och med forskning under hela sitt liv. Obehag vid sex, sveda, klåda, torra slemhinnor, urinläckage och många toalettbesök på nätterna skall ingen behöva leva med. Tyvärr är läkarna man möter inte alltid tillräckligt kunniga och uppdaterade. Vem ska man kräva hjälp av och hur?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet med Aino

klimakteriesmart tina westberg

72.- Klimakteriesmart med Tina Westberg
Klimakteriesmart! Tina Westberg bytte som 50-åring karriär. Hon utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare. Succesivt förstod hon att hon själv var mitt i klimakteriet. Baserat på egna erfarenheter  jobbar Tina nu med motivation för långsiktig fysisk hälsa för kvinnor i klimakteriet. Samtal är här en bra metod. Också, vad bekymrar oftast de kvinnor Tina möter?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Tina

mannens klimakterium testosteron stefan arver

71.- Mannen och testosteron med Stefan Arver
Androlog Stefan Arver talar om mannens motsvarighet till klimakterium och testosteronets roll. Erektionsproblem och nedsatt sexlust är tecken på att något inte står rätt till men är det testosteronbrist? Stefan talar också om prostatacancer, nattsvettningar, infertilitet och att män borde ta sin hälsa på större allvar. Ett avsnitt för alla kvinnor som har en man i sin närhet och ett avsnitt alla män borde höra, oavsett ålder.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Stefan

klimakteriet stress eva senner
70.- Naturens kraft med Eva Sanner

Psykosyntesterapeut och författaren Eva Sanner berättar om ekopsykologi och hur naturen bidrar med stressreducering, och kan ge oss den balans och energi som behövs i kropp och själ när vi går igenom klimakteriet.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Eva

Fettreducering klimakteriet Kristina Andersson

69.- Fettreducering med Kristina Andersson
Näringsfysiologen Kristina Andersson tycker inte om orden vikt och bantning.  Ändå, många kvinnor vill och skulle må bra av att gå ner några kilon. Vad gör att man mår bra i en hälsosam kropp? Ett råd är att fundera på vad det är som skaver psykologiskt för att sedan gå vidare med kosten. Dessutom, hur får du bukt med sockersug?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Kristina

infektioner klimakteriet Annelie Brauner
68.- Infektioner med Annelie Brauner
Professor Annelie Brauner talar med Åsa Melin om akuta och kroniska infektioner och vad virus är. Varför är man speciellt mottaglig för  urinvägsinfektioner under klimakteriet och vad kan man göra för minska risken? Lokalt östrogen kan här spela en viktig roll.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med Annelie

John Mellkvist klimakteriepodden
67.- Synlig och efterfrågad med John Mellkvist
Framtidsspanaren och seniorambassadören John Mellkvists använder begreppet ”ålderism” om vårt åldersfixerade samhälle och arbetsliv. Dagens 50-åringar är friskare än någonsin och bilden av dem som icke uppdaterade och förbrukade stämmer inte. Känner du igen ord som överkvalificerad och grå? Johan ger råd om hur du blir och förmedlar bilden av dig själv som intresserad, nyfiken och villig att utvecklas.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på intervjun med John

Klimakterierådgivning i skåne
66.- Goda råd med barnmorskorna Kristina & Elisabet
Kostnadsfri klimakterierådgivning! Kristina Wahlstedt och Elisabet Calais har kunnat starta kurser och rådgivning på sin barnmorskemottagning Admira kvinnohälsa i Lund. De möter kvinnor i många livsfaser och just övergångsåldern är full med frågor och funderingar. Vi talar också om gränsdragningar i vården och konkreta behandlingsråd
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Träning mot klimakteriebesvär Monika Björn
65. Hur bra kan man må med Monika Björn

Monika Björn är övertygad om att vi kan må bättre än någonsin i klimakteriet. Genom att kombinera rätt typ av träning, baserat på din nivå, med kosttillskott och andra hjälpmedel kan du både bli starkare fysiskt och psykiskt än när du var 35. Monika beskriver hur hon själv kontrollerar sina klimakteriebesvär och varför hon kallar sig klimakterieaktivist.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Eva rylander underlivet klimakteriet östrogen
64.- Underlivet under livet med Eva Rylander

Professor emerita Eva Rylander  är aktiv som gynekolog och forskare sedan 70-talet. Hon talar om underlivsproblem och sjukdomar som kan uppkomma i olika faser, om vad klimakteriets inverkan blir och vilken hjälp som finns. Att kompensera för minskad östrogenproduktion är ett av ämnena.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Klimakteriet frihetskapital Emma Persson
63.- Frihetskapital med Emma Persson

Vågar du ta en ordentlig titt på din ekonomi? Privatekonomen och opinionsbildaren Emma Persson talar med Åsa Melin om att ta makten över pension, sparande, bostad, testamente, amorteringar och pensionsrätter. Våga också tala med din partner om tidigare ekonomiska uppoffringar som kräver kompensation. I övergångsåldern är det många börjar fundera på vad man vill göra när man slutar jobba och hur länge man behöver arbeta. Var står du?
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Hormonbehandling av klimakteriebesvär Angelica Linden Horschberg

62.- Uppdaterade riktlinjer för hormonbehandling av klimakteriebesvär
med professor Angelica Lindén Hirschberg
Det talas mycket om vad de nya riktlinjerna för behandling av klimakteriebesvär kommer innehålla.  Angelica Lindén Hirschberg talar om varför vi behöver en uppdaterad syn på hormonbehandling av klimakteriebesvär. Om för- och nackdelarna med naturligt eller s.k. bioidentiskt progesteron vs kemiska gestagener och hur cancerrisken ser ut och varför det behövs en ny svensk studie.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

hormoninbalans klimakteriebesvär

61.- När allt rasade ihop med Helen Högsten
Allt började för ca 10 år sedan med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen. Sedan hände det som inte får hända. Kroppen sa ifrån med smärta från fötterna hela vägen upp till munnen. Helena Högsten berättar om hur hon tog sig tillbaka.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Munhälsa under klimakteriet

60.- Munnen och tänderna med Karin Garming Legert
Vaknar du ofta på natten med torr mun eller upplever du att du är lättirriterad i munnen? Karin Garming Legert har svar på hur munnen påverkas av klimakteriet. Hon talar också om dålig andedräkt, tandblekning och hur vi bör sköta vår tandhygien.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ökad livsenergi och rikare sexliv i klimakteriet Irene Andersson
59.- Ökad livsenergi och rikare sexliv med Irene Andersson

Kontakt med sin kropp och sitt inre genom hjärtat och livmodern är nycklar till ett rikare känslo- och sexliv. Irene Andersson ger råd på hur du skapar sexlust och nytändning i ett långt förhållande.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Låggradig inflammation orsakar besvär
58.- Inflammation; orsaken till många besvär med Martina Johansson

Martina Johansson berättar att låggradig inflammation kan vara orsaken till besvär med ångest, oro, kroniska sjukdomar, allergier, cancer, ledsmärta. Inflammation kan också skapa obalans i våra hormoner och förvärra klimakteriebesvär. Skapa balans på naturlig väg.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Ont i kroppen
57.- Ont i kroppen med Elisabet Hagert
Vi börjar ofta känna av fysiska smärtor och knak i leder samtidigt som klimakteriet infinner sig. Docent Elisabet Hagert, specialist i ortopedi, reder ut skillnaden mellan artros och reumatism och vad som går att göra åt det.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Sveriges television gör serie om klimakteriet

56.- Det ska hända dig med!
Nu händer det! Ett SVT program om klimakteriet!  Journalisten Malin Jacobson Båth är programledare och initiativtagare till tv-serien som tar upp ett ämne som direkt rör 880.000 kvinnor i Sverige och indirekt alla som är på väg dit eller känner någon som är i klimakteriet.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet

Motion och rätt kost mot problem i förklimakteriet.

55.- Sökandet efter hormonbalans
Johanna Toftby har tusentals besökare på sin blogg. I ett öppet samtal med Åsa Melin beskriver hon hur en obearbetad sorg utvecklades till panikattacker och sockerknarkande. Johanna är 45 år och känner att förklimakteriet börjat. Sömnproblem, svårare migrän, ibland en molande ångest. Något händer i kroppen. Vila, motion och mat har blivit viktigare än någonsin. En snygg yta kan dölja problem, men vågar och orkar man ta tag i det så kan man hitta harmoni, glädje och kärlek vilket Johanna Toftby bevisat.
Läs mer om avsnittet, hitta länkar och lyssna på avsnittet


54.-Tre kvinnor, tre upplevelser
Mia, IngaLill och Cicki har helt olika bakgrund och upplevelser av klimakteriet. Mia har en historia med bröstcancer och är inne i sitt andra klimakterium, Cicki har provat allt vad gäller träning, hälsokost, alternativa metoder och hormoner. IngaLill är frustrerad över att inte fått hjälp i vården och att inte hittat något som fungerar.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

53.- Funktionsmedicin: så funkar det med Fredrik Ölander
Inom funktionsmedicinen försöker man hitta de bakomliggande faktorerna till din hälsa. Oftast är det livsstilen som avgör om en sjukdom eller symptom bryter ut. Läkemedel tar bort eller dämpa symptom, men för att komma till botten med problemen måste du gå djupare än så.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

52.- Nya riktlinjer och naturligt progesteron
Gynekologen Hans Frykman har länge kämpat för att naturligt/bioidentiskt progesteron skall vara fritt tillgängligt. Varför stöter kampen för det naturliga progesteronet på patrull? Hans Frykman talar också om nya forskningsrön, om  bröstcancer och om att många gynekologer inte håller sig uppdaterade.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

51.- Kvinnlig dynamik på arbetet
Företagsledaren Per Eriksson ger sin syn på varför kvinnor är absolut nödvändiga för dynamiken i företag och hur mogna kvinnor bidrar med nödvändig kompetens och balans.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


50.- HJärnsmarta val med Kristina Andersson

Näringsfysiologen Kristina Andersson berättar hur kosten påverkar hjärnan. Hur du kommer ur dåliga vanor och sötsug och om att undvika lockande skräpmat 
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

49.- Pep talk med Cathrine Schück
Cathrine Schück ger råd hur man får näsan ovan vatten  när allt känns tungt och lågt i klimakterieåren. Vad tar man tag i först och hur börjar man om det mesta känns trist, kroppen förändras och dessutom kanske gör ont?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

48.- Hormonsvängningar innan menopaus
Författaren och hälsojournalisten Katarina Wilk beskriver hur hormonerna börjar svaja runt 40. Sömnstörningar, utmattning, ångest och humörsvängningar kan vara de första tecknen som ofta misstolkas och felbehandlas.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

47.- Alkohol
Åsa Melin talar med nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna om alkohol. Många kvinnor använder alkohol för att minska klimakteriebesvär. Varför tål vi alkohol sämre med åren? Hur märks att ett bruk blivit ett missbruk? Hur kan familjen tillsammans ta tag i problemet?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

46.- Knip för bibehållen livskvalitet
Hur ofta kniptränar du? Karolina Ersson talar om hur viktigt det är med stark bäckenbottenmuskulatur och ger ett träningsprogram.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet


45. – Lyssnarfrågor del 2
Åsa Melin får åter hjälp av gynekologen Sven-Eric Olsson att besvara lyssnarfrågor. Kan klimakteriebesvär vara  ärftliga? Hur minska besvär utan att ta hormoner? Kan ett sent barnafödande  ha påverkan?  Vilken hjälp kan man kan kräva från en gynekolog?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

44. – Lyssnarfrågor del 1
I en första omgång lyssnarfrågor med fokus på hormoner där många frågor handlar om östrogen har Åsa Melin bl a fått hjälp av gynekolog Sven-Eric Olsson.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

43. – Varva ner och skapa närvaro
Psykologen och mindfullnessinstruktören Daniel Ek lär ut övningar och ger råd för att hantera stress och negativa tankar. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet.

42.- Stark genom klimakteriet
Tränings- och fitnessprofilen Monika Björn berättar hur hon trots många indikationer tillslut förstod att hon var i förklimakteriet och hur hon tog tag i situationen.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

41.- Bröstcancer; riskfaktorer och förebyggande
Professor Per Hall är överläkare på onkologkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och ansvarig för världens största mammografimottagning. Vad påverkar risken för bröstcancer och hur viktigt är mammografi?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

40.- Min personliga klimakterieresa
Hälsoprofilen Blossom Tainton berättar i en personlig intervju hur hon gick från dansare och artist till att bli hälsoprofil och hur hon påverkats av utmattningsdepression och klimakteriet.

Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

39.- Skydd mot åldrandets negativa effekter
Professorn och specialisten i gynekologi, Andrea Genazzani, talar med Åsa Melin om hur östrogen är viktigt skydd för många kroppsfunktioner bl a benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar och inte minst demens och alzheimer.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

38. – Jag känner inte igen henne
Juristen AnnaLena Erikssons beskriver sin bok ”Jag känner inte igen henne” som,  reflektioner om klimakteriet för män som inte förstår vad som händer med deras kvinna och relationen runt 50. Ett personligt och öppet samtal med Åsa Melin.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

37.- Stresshantering
Stressforskaren Anders Tengström talar om vad stress är, hur man känner igen symptomen och vad man kan göra för att må bättre.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

36.- Självledarskap och inre kondition
Mia Törnblom, som sålt mer än 10 miljoner böcker, beskriver att precis som fysisk kondition kräver vårt inre träning och uppmärksamhet. Känner du dig själv och vet vad din värdegrund och grundläggande behov är?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 35. – Är arbetslivet anpassat efter dina behov
Susanna Toivanen, professor i sociologi, som forskar på folkhälsa och arbetslivsfrågor vid Stockholms Universitet, talar om hälsa, jämlikhet och attityder som påverkar vårt arbetsliv och varför det är tuffare för kvinnor att ta sig fram i karriären.   
Läs mer och lyssna på avsnittet

34. – Vet du vem du är och vad du behöver med Daniella Gordon
Samtalsterapeuten Daniella Gordon ger råd om hur du bör hantera din ilska, deppighet, oro och åldersnoja i klimakteriet. Hur kan du hitta tillbaka till din partner, eller är skilsmässa det enda rätta?
Läs mer och lyssna på avsnittet

33. – Mer kunskap om sömn
Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell från avsnitt 32 talar om melatonin, ljus, mat, kaffe, övervikt påverkar vår sömn. Och varför det kan vara bra att sova på saken.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

32. – Sömn, sömn, sömn
Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell vid Uppsala Universitet ger oss insikt i vad som styr sömnen och vad vi kan göra för på förbättra förutsättningarna för att sova bra.
Läs mer och lyssna på avsnittet

31. – Behandlingsskillnader mellan Frankrike och Sverige
Gynekologen Marie Luterkort, som praktiserat både i Sverige och Frankrike, berättar  om hur inställning och behandling skiljer sig åt mellan länderna. Och om användningen av  naturliga/bioidentiska hormoner.
Läs mer och lyssna på avsnittet

30. – Akupunktur och kinesisk medicin
Lars Nilsson, som är utbildad kinesisk läkare, talar om hur kinesisk medicin behandlar övergångsproblem och hur akupunktur kan hjälpa.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

29. – Vikt och hur mår du egentligen?
Näringsfysiologen, författaren och inspiratören Kristina Andersson talar om vad vi skall fundera på istället för vågen. Hur påverkas ämnesomsättning och vikt när vi blir äldre?
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

28. – Tidigt klimakterium, ny forskning och bröstcancer
Professor Angelica Lindén Hirzberg talar om hur viktigt det är att fånga upp kvinnor som kommer i klimakteriet före 40 och hur risken för bröstcancer påverkas av hormonbehandling.
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

27. – Det sexuella klimatet
Sexologen, parterapeuten och barnmorskan Helena Cewers berättar om de värsta fienderna för ett positivt sexuellt klimat. Vi får sunda råd som går att tillämpa direkt.
Läs mer och lyssna på avsnittet

26. – Plastikkirurgi
Plastikkirurgen Peter Emanuelsson talar om att fixa  komplex och minska ålderstecken men också  om viktiga operationer som kan förbättra livskvaliteten.  
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

25. – Klimakterielitteratur
Bibliotekarie Elisabeth Skog rekommenderar och dissar fack- och skönlitteratur  om klimakteriet
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

24. – Svårigheten med provtagning
Gynekolog Sven-Eric Olsson förklarar hur man kan få veta var man är i relation till menopausen
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

23. – Mannens klimakterium och symptom
Hormonterapeuten Louise Edlund talar om mannens övergångsålder
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

22. – Bioidentiska hormoner och progesteron
Gynekologen Hilde Löfqvist talar om bioidentiska hormoner, progesteron och östrogen 
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

21. – Inte bara könshormoner
Martina Johansson talar om hur hormoner styr vår kropp och hur man kan påverka dem
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

20. – Primärvårdens roll och utmaningar
Läkaren och specialisten Caroline Larsén beskriver vårdcentralens roll och hur vi kan ta tag i sömnproblem och depression
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

 

19. – Stress och hormonbalans
Hormonterapeuten Louise Edlund förklarar hur våra organ samspelar för hormonbalansen och vad som kan gå snett 
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

18. – Lyssnarfrågor
Åsa Melin besvarar lyssnarfrågor 
Läs mer och lyssna på avsnittet

17. – Bättre sömn på naturlig väg
Åsa Melin med gäster diskuterar förutsättningar för en god nattsömn
Läs mer och lyssna på avsnittet

16. – Hud
Hudläkaren Petra Kjellman berättar om hur huden förändras och vad man kan föryngra den
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

15. – Kosttillskott, funktionsmedicin och psyket
Cathrine Schück berättar om vad vi bör äta, om kosttillskott och om funktionsmedicin 

14. – Preventivmedel och hygien
Åsa Andersson om preventivmedel. Hur vet man när man faktiskt kommer i klimakteriet om man använder spiral eller p-piller?
Läs mer och lyssna på avsnittet

13. – Yogans läkande kraft
Jennie Liljefors berättar hur yoga kan ge lindring av både PMS- och klimakteriebesvär och visa vägen till ett hälsosammare liv
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

12. – Ayurveda
Eva Forsberg Schinkler talar om den indiska läkekonsten Ayurveda kan hjälpa oss att hitta lösningar till välmående och balans i övergångsåldern
Läs mer och lyssna på avsnittet

11. – Livets hormon
Professor Tord Naessén berättar hur PMS- och klimakteriebesvär hänger ihop och vilka medel som kan lindra besvären
Läs mer, hitta länkar och lyssna på programmet

10. – Nycklar för en lycklig relation
Helena Cewers fokuserar på hur man kan hålla liv i en relation och ha ett bra sexliv
Läs mer och lyssna på avsnittet

hår09. – Hår!
Frisören Tomas Edlund talar om varför håret kan upplevas annorlunda med åren 
Läs mer, lyssna på avsnittet

Mat för hormonell balans08. – Mat för hormonell balans
Ulrika Davidsson talar om vikten av att ge kroppen rätt bränsle som stöd och få en glad och fokuserad hjärna och en väl fungerade kropp 
Läs mer, hitta länkar och lyssna på avsnittet

stil och klädsel07. – Stil och klädsel
Bloggaren Anna Danielsson ger råd om hur man kan klä sig när man riskerar att plötsligt bli varm och kroppsformen förändras 
Läs mer och lyssna på avsnittet

06. – Stärk hälsan och öka välbefinnandet
Tina Hagelin talar om hur du kan stärka din sexuella hälsa för ökad energi, sensualitet och inre välbefinnande.
Läs mer och lyssna på avsnittet

Fysisk träning mot klimakteriebesvär05. – Träning mot klimakteriebesvär
Professor Mats Hammar berättar hur viktig träning är för att lindra besvär.
Läs mer och lyssna på avsnittet

04. – Kan hormoner göra klimakteriet lättare?
Professor Angelica Lindén Hirschberg reder ut vad, när och varför man eventuellt skall ta hormoner

04B WHI-studien
Professor Angelica Lindén Hirschberg berättar om en delvis misstolkad amerikansk forskningsundersökning som drastiskt kom att förändra användningen av östrogen
Läs mer och lyssna på avsnitten

 

03. – Sexualitet under klimakteriet
Helena Cewers talar om kvinnans sexualitet under klimakteriet.
Läs mer och lyssna på avsnittet

02. – Klimakteriet och media
Amelia Adamo talar om hur hon har arbetat med klimakteriet ur en journalistisk synvinkel och om sina egna erfarenheter.
Läs mer och lyssna på avsnittet

01. – Kvinnlig fysiologi
Professor Angelica Lindén Hirschberg beskriver vad det är som händer i kvinnans kropp när vi närmar oss, under och efter klimakteriet.
Läs mer, lyssna på avsnittet